10 nejlepších měst na světě

10 nejlepších měst na světě

Nejorientálnější, nejexotičtější, nejčistší či nejošklivější … je to věc názoru. Přinášíme vám tipy redakce HedvabneStezky.cz na 10 měst světa, která byste měli zažít. Přidáte další?

1. Damašek

Brána do orientu, oáza v poušti. Hlavní město Sýrie má necelé 2 miliony obyvatel a je jedním z nejstarších měst světa. Aramejci tu vybudovali první vodovod, Římané postavili obrovský Jupiterův chrám a dalších 1.500 let tu stojí perla islámské architektury, Velká Ummájovská mešita zdobená byzantskou mozaikou. Pokud by člověk měl strávit v Orientu jen jeden víkend, ať zavítá do Damašku. Zahalené ženy, křik muezzinů, pohoda u čaje nebo vodní dýmky, pestrobarevné bazary a všudypřítomný ruch dobře kontrastuje s tichem zapadlých úzkých uliček i s „evropsky spořádanou“ křesťanskou čtvrtí.

2. Bangkok

Moderní velkoměsto, které se mrakodrapy sápe k nebi, pozlacené staré paláce a buddhistické chrámy, v nichž ticho přerývá jen monotónní hlas bohoslužby, gay kluby a diskotéky, kde to „žije“ až do rána. Směsice Asiatů, Evropanů i černochů všech národností, metropole nejbohatší země v regionu, kam se stěhují chudí i vzdělaní. Ti první přichází za naivní nadějí práce a končí ve slumech na okraji města, ti druzí pracují v nadnárodních společnostech a bydlí v luxusu. Totální šrumec, který nestihnete vstřebat ani za tři dny.

3. Buchara

Uzbecká Buchara leží ve středu Hedvábné Stezky. Nemá snad tak cenné památky jako blízký Samarkand, ale urbanisticky je mnohem zajímavější a klidnější. Touláme se mezi nízkými domky. Míříme k minaretu. Ten zdobí náměstí s mešitou a medresou. Dodnes se zachovalo typické středoasijské řešení vodovodu – městem probíhá několik kamenných strouh, které ústí do velké nádrže na hlavním náměstí. Tady si můžete sednout do jedné z hospůdek a dát skvělý uzbecký lagman.

4. Káthmándú

Dvoumilionové hlavní město Nepálu má při dobré viditelnosti (pokud ustoupí smog) skvělý výhled na Himaláje. Pokud už jste utahaní z kličkování úzkými ulicemi a neustálého vyhýbání se kravám, motorkám a cyklistům s nákladem všeho druhu, sedněte si schody jednoho z nádherně tesaných pyramidovitých chrámů na Durbar Square a ten živoucí ruch jen pozorujte. Pod vámi se navíc budou určitě prodávat moma a grilovat kuřata, a jakmile si něco lákavě vonícího koupíte, hned vám udělá pár nepálských dětí společnost. Zásvětní atmosféra hinduistických ghátů za městem a vznešené buddhistické stúpy všude po městě (nejznámější jsou Swayambunath či Boudhanath) dávají přelidněnému městu druhou tvář.

5. Marrakéš

Marrakéšbyl odjakživa trhovým centrem berberských atlaských kmenů, které sem přijížděli prodat a utratit. Maročané mají neuvěřitelnou zálibu v různých hrátkách, ve kterých figurují sázky. Shlukují se do kroužků na nejživějším náměstí světa Djemaa El Fna. Přihlížíme nefalšovanému zápalu v soutěžích – lovení láhve s limonádou na udici, strefování míče mezi dvě kuželky, a také různým tombolám, hudebním vystoupením, fakírům, řečníkům a ženám, které malují henou. Tento karneval se děje na náměstí jaksi náhodou a od nepaměti.

6. Havana

Procházíme se starou čtvrtí s oprýskanými koloniálními činžáky. Havana byla od nepaměti důležitým a strategicky chráněným přístavem, najdeme tu hned dvě španělské pevnosti a bezpočet kostelů s pečlivě tesanými fasádami. Hlavní kubánské město se může pochlubit taky muzeem automobilů (tam ale chodit nemusíte – stejné exponáty vidíte každý den na ulicích), muzeem výroby doutníků a rumu. Kubánci jsou málokdy vidět při práci, většinou sedí před domem u stolečku a hrají šachy či domino. Ženy klábosí a smějí se celé hodiny na pavlačích, jinde tancují salsu přímo v ulicích. Proslulé bary a podniky, jako La Bodegita del Medio, Floridita, kabarety Tropicana či Turquino jsou dnes spíše umělou atrakcí mámíci tvrdou měnu od stovek turistů, nahnaných sem cestovními kancelářemi. Určitě ale najdete menší a neznámé podniky, kde si budete moct dát cuba libre, ochutnat plody moře a zatancovat si.

7. Iquitos

Po několika dnech plavby deštným pralesem způsobí Iquitos kulturní šok. Hlavní město peruánské Amazonie hostí Brazilce, Kolumbijce, domorodé indiány i turisty. Z klubů zní salsa do rána a najdete tu skvělá muzea, mimo jiné i Etnografické muzeum Amazonie.

8. Řím

Zapomeňte na všechny antické a renesanční památky živoucího italského hlavního města. To nejlepší na Římě je procházet se nebo jen tak posedávat a pozorovat temperament okolo. Je to jediná evropská metropole, která se krásou i atmosférou vyrovná té naší.

9. New York

Po tragickém 11. září zůstalo místo po věžích WTA uzavřenou a bolestivou dírou v rychle pulzujícím New Yorku. Letos se však místu dostane dlouho očekávaného „Pomníku 11. září“. Na šesti akrech vzniká parčík s vodopády, který obepínají jména všech obětí. Slavnostní otevření pomníku v den výročí bude událostí roku. Tu byste si neměli nechat ujít.

10. Cuzco

Sevřené mezi horami, je Cuzco asi nejkrásnějším městem Jižní Ameriky. Nejen na hlavním náměstí se zachovaly dřevěné koloniální domy s balkony, množství domků stojí na legendárním inckém zdivu, a dokonce i samotná katedrála Svatého Dominika vznikla na původním inckém chrámu Koricancha. Kousek nad městem u pevnosti Sacsayhuaman už jsou jen horské louky. Právě na nich jsou ve skalách, na kopcích či u pramenů roztroušené další a další chrámy. Nacpaným autobusem se vracíme zpět a vyrážíme do jedné z mnoha hospod. Na rozdíl od asijských velkoměst, v Jižní Americe se alkohol pije o sto šest. Chutnáme místní pivo a hlavně podivnou specialitu – číču.

Jaká města byste doporučili vy? Napište nám své tipy do diskuse.

Zkušenosti čtenářů

David

Bangkok nestačíte vstřebat ani za tři měsíce, natož za 3 dny, jak se píše v článku! Naopak po třech dnech se může klamně znát, že všechno důležité už jste viděli.

A samozřejmě nejkrásnější město na světě je přece ISTANBUL!!

MiraS
David:

Londýn, Londýn a ještě jednou Londýn! 🙂

barbora
MiraS:

Souhlasim souhlasim! Londyn je jedinecny!

Vladimír

Úžasný je ale i írasnký Yazd, pokud mluvíme o městech menších 🙂 A skvělé je i město Fez v Maroku 🙂

Petra
Vladimír:

Ano, na íránský Yazd a Esfahan (a dodávám ještě Kashan) jen nezbylo místo : -) Ale stopro stojí za to!

Klára
Vladimír:

Ano, Yazd je to nejkrásnější město na světě s tím plně souhlasím a jsem ráda, že si to nemyslím jen já 🙂

Lukas S

Buchara ma naopak cennejsi pamatky nez Samarkand – jak starsi, tak vyznamnejsi. Napriklad prvni medresu Stredni Asie, mauzoleum Samanovcu, pevnost apod. Kdo se ale dostane az do Buchary, rozhodne by mel videt i velkolepe pamatky nemene legendarniho Samarkandu! Dychne na vas kouzlo Hedvavne stezky.
Jinak Istanbul (No 1), Esfahan, Oaxaca, Lijang (prov. Yunnan).

SanDisk
Lukas S:

V Uzbekistánu je město Chiva (Xiva), řekl bych, ještě pěknější než Samarkand nebo Buchara.

Honza

Z jižní ameriky bych určitě doplnil Ayacucho a Huancayo, oproti většině jiných opravdu příjemná městečka (a bez dav§ turistů).

A myslím že zažít se musí Dillí (jako to správne peklo)…

Petra
Honza:

Ahoj a díky za tip; napiš nám něco víc o těch dvou městech: Ayacucho a Huancayo. Petra

Honza
Petra:

Obě dvě leží v centrálních Andách, kraj kde dříve sídlila (a řádila) Sendero Luminoso, což je důvod, proč tam (i dnes, kdy už je tam bezpečno) jezdí na dovolenou spíš Peruánci než cizinci. Okolní krajina suchá, kopcovitá, archeologické památky (Wari, Pikimachay…).

Ale to hlavní je atmosféra, která oproti ostatním JAm městům je opravdu jiná. Dlážděné ulice, v Ayacuchu 33 kostelů, čisto, večer pěkně teplo, na náměstí nasvícený vodotrysk s hudbou, ta nepřítomnost turistů je též příjemná. Z celého Peru nejlevnější grilované kuřata, a už tu začíná oblast výborných jablečných štrůdlů (která pak pokračuje dále na sever k Huarazu 🙂

Veronika

Já bych doporučila slovenskou Skalici, není to sice žádná exotika, ale je to město, co se umí postarat o svoje kulturní dědictví, vše je udržované a všechny památky jsou i s průvodcem přístupny zdarma. Mnoho měst by si ze Skalice mohlo vzít příklad! Co si vzpomínám, tak si nemohu vzpomenout na žádné jiné město nikde ve světě, co by o sebe dbalo tak, jako Skalica.

kitty
Veronika:

Skalica? Co to je, kde to je?
Se přiznám, že o tomto městě slyším poprvé.

pavel

Co se týká Evropy, zcela určitě bych všem doporučil Sarajevo a Mostar, dále mě napadá Jerusalem.

Jenda

Jendu nadchnul Vilnius.

Olina

Určitě Petrohrad v létě – město, co za bílých nocí nikdy nespí!!!

rosomacice

Zcela jistě tam zařaďte Istanbul a Benátky (myslím ty italské)

Petr

Jedno z nejhezčích měst je určitě staré San´á v Jemenu…

Lukáš S
Petr:

No jasně, na Sana jsem výše zapomněl. Až přejdou politické nepokoje, můžu všem jen doporučit. Středověk v přímém přenosu.

SanDisk

Co třeba Český Krumlov?

Milan

Istanbul, Jeruzalém, La Valletta a PARIS!!!!

Petr Daubner

Podle mě jsou nejhezčí města tato:
Benátky, Buenos Aires, Dubrovnik, Istanbul, Jeruzalém, Kodaň (Kobenhavn), Monako(beru jako jedno město celý stát), Praha, Rio de Janeiro, Salvador. (abecedně).
Netvrdím, že jsou nejzajímavější, ale mě se z těch, co jsem navštívil, líbila nejvíc. Určitě bych mezi ně nezařadil Bangkok ani Petrohrad, čímž netvrdím, že nejsou zajímavé. Daleko nejhezčí město na světě je podle mě Istanbul.

Jenda
Petr Daubner:

Pavle, prosimtě, co je hezkého v B. Aires ? Myslím tedy hmotně, neříkej mi atmosféra atp.

Petr Daubner
Jenda:

Třeba nejširší třída světa, obelisk, sídlo prezidentky (do kterého byl dokonce vstup zdarma), budova Kongresu je hodně pěkná a čtvrť Boca. A moderní přístavní čtvrť s mrakodrapy. K tomu dobré jídlo. Pro mě v Jižní Americe asi 3. nejkrásnější město, po Riu a Salvadoru. Narozdíl od obou brazilských měst je ovšem Buenos Aires bezpečné město. Jinak myslím, že mnoho krásných měst je v Evropě, kterou nemám moc projetou: Paříž, Řím, Florencie, Pisa, Bruggy, Stockholm, Lisabon – což vím jen z doslechu, poněvadž Evropu si nechávám na důchod 🙂

eva
Jenda:

Buenos Aires je náhodou krásné město! Bohužel jsem se před jeho návštěvou nechala ovlivnit internetem a tak jsme si koupili jízdenku dál předem a byla to chyba. V BA se nám moc líbilo, ale pořádně jsme si prošli jen La Bocu a doteď toho lituju. Příště si na BA rezervuju nejmíň 4 dny.

karel

Jediněčnou atmosféru má Varanasí.Jinak nejhezčí je podle mě Paříž.

Pavla

Regensburg za jeho kosmopolitnost a otevřenost v jinak poměrně konzervativním Bavorsku. Uchvátila mě směs národností a to, jak jejich kultury v podhoubí města pěkně prorůstají a dávají tak ochutnat z každé země kousek něčeho jiného. A druhým městem je Kodaň…vlastně Christiania, stát ve státě Dánském, úředně tolerovaný squat, kde se neplatí daně a neplatí zákony EU, poslední útočiště hippies, alternativní kultury a v poslední době taky turistů bez foťáku:-)

Palo

EDINBURGH – je stare, krasne, historicke mesto s povabnou polohou a nadhernym okolim a svojraznymi obyvatelmi.
PALERMO – mesto s tou nazvlastnejsou atmosferou – keby vas tam vysadili a rozviazali vam oci az na mieste, tak neviete, ci ste v Europe, severnej Afrike, alebp na Blizkom Vychode. Ma uz zjavne svoje najlepsie casy davno za sebou, ale stale tam najdete poklady v podobe pamiatok, trochu nebezpecnych zapadlych uliciek a trznic kde to proste zije.
SINGAPUR – vylet do buducnosti! Ciste a bezpecne velkomesto, kde vsetko funguje. Mrakordapy a hned pod nimi pohoda v krcmach starej stvrte okolo rieky, kde mozete chodit bosi – teciu tam na chodniku fontany. No a jazdi tam SMRT a MRT!

Petr

Kazdopadne QUEENSTOWN, Novy Zealand…

Petr Daubner (kompas.estranky.cz)
Petr:

Jo, ten je hodně dobrej!

Karel

Na prvním místě Florencie,pak Istanbul.

ondrej

Berlin 🙂

Katarína

Jak to, že tam chybí Jeruzalém a Istanbul???

Martin

Marrakesh samozřejmě, to náměstí o kterém píšou je okouzlující a hry podvodné:) kamarádka vsadila na jednu, hru kde hádáš ze 3 karet prince a vždy jde vidět kam ho dá…nikdy neuhádla a prohrála pár drobných:)

Až na otravné obchodníky doporučuji!!

RedChilli

Kapske Mesto!!! s dominantou Stolove hory a s uzasnym pobrezim!

Michal

Edinburgh…

Bára

Souhlas s Michalem – Edinburgh

Honza

Jako mnoho přede mnou: Istanbul, dále Granada a samozřejmě Praha

kuzma

Alma Ata a Biškek kvuli snadné dostupnosti MHD do vyšších hor.Kvůli atmosféře Jerusalém,Lvov,Grenada, Jaiselmer,kvuli památkám uzbecká města.Ale je to hodně subjektivní

olga

mně v tom výčtu schází Hanoj

olga

mně v tom výčtu schází Hanoj

kenny.cz

je z podivem že ve výčtu není Instanbul, jediné město na dvou kontinentech, kde se ještě pořád snoubí orient se západem!

Wroclav

Istanbul, Bangkok – jak tu píše dost lidí. Jinak z Jižní Ameriky Iquique, Valdivie, možná ten Iquitos, dál určitě Anchorage, Keswick, Nelson, Kutching… Ale je to dost subjektivní a dáno spíš lidmi, které jsem tam potkal a situacemi, které jsem zažil, než samotnými městy.
No a Brno, tož 🙂

Petr Daubner
Wroclav:

Iquique? A co je tam zajímavého? Mně se tam nelíbila ani jedna budova. Jen ta písečná duna nad městem je pěkná. Valdivia zaky nic moc. Kuching lepší, ale řadit ho mezi nejhezčí města???
Petr Daubner
http://www.kompas.estranky.cz

Wroclav
Petr Daubner:

Zkusím odpovědět, ale jak už jsem psal je to dost subjektivní.
Iquique – Obří duna s rozhledem nad městem, krásné pláže se surf. vlnami – po půl roce jsem tam zas začal běhat, architektura (to bohatství z dolů po desítky let je tam vidět), nedaleký Humberstone – nejlepší UNESCO co znám a celkově mě to město přišlo mnohem čistší a přívětivější než všechn okolní Chilská o Peruánských nemluvě pouštní města.
Valdivia – studentské město, čisté a uklizené, pacifik v dosahu MHD, lachtani na molu, rybí trh, „bydlení“ v ovocném sadu a IMO nejlepší nejlepší jihoamerický pivovar (dlouhodobě testováno).
Kutching se nám zdál nepřívětivější ze všech měst, co jsme viděli po JV Asii – parky, orangutani, bydlení v misii.. obzvlášť to vyniklo se sousedním Pontianakem.

Mário

Nějak mě tu chybí Paříž. Ovšem za zmínku stojí i třeba takový marocký Fés nebo severské Oslo.

Petr Daubner

A co nejhnusnější město??? Mým neotřesitelným kandidátem číslo 1 je Manila.
Petr Daubner
http://www.kompas.estranky.cz

pavel
Petr Daubner:

příbram a benidorm 🙂

Jenda
Petr Daubner:

dost votřes byla Lusaka. A u nás Ústí n.L.

dan
Petr Daubner:

Moc krásy nepobrala Dháka, ale i tak bych se tam rád někdy vrátil. Takový extrém po všech stránkách se jen tak nevidí. Bombaj nebo Delhi na mě ve srovnání s Dhákou působily jako celkem poklidná města 🙂

dan
Petr Daubner:

Sana`a, Varanasi, Amsterdam

dan
dan:

ee, Sana`a, Varanasi, Amsterdam samozřejmě patřily mezi nejlepší a ne nejhnusnější města. špatný překlep, omlouvám se 🙂

Milan
dan:

Varanasi je město hoven a bordelu. Byl jsem tam jednou a už mě tam nedostanou. Ona je sice celá Indie jedna velká kupa bordelu, ale Varanasi byl extrém (aspoň, když jsem tam byl)

Renata
Milan:

Tak to jsi ještě nachodil po Ov-Dubině. V celém Varanasi jsme potkali jen jedo ho… – v temném průchodu, kousek od GH. zajímavé je, že v té Indii, nebo Vietnamu ten bordel pravidelně někdo uklízel. U nás se to tak často nevidí, škoda.

honza b

Jak se pise vyse Yazd je skutecne nadherne mesto. Moc se mi libi i Istanbul a nadchnul me pred lety svoji atmosferou Diyarbakir.
Z jihoamerickych bych pridal prekrasne umelecke Valparaiso. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.195838070462243.47242.170360139676703

Vlaďka S.

Dubrovník, Istanbul, New York :o) … jó a Londýn a jeho asijská obdoba Singapore jsou opravdu taky dobrý!

Kugita

Mno..tech měst je fakt hodne..ale mne tu chybí Antigua v Guatemale a Gondar v Etiopii

Radek

Zatím co jsem měl možnost poznat tak asi nejvíce se mě líbil Esfahan

Vašek

cordoba, granada, san cristobal de la casas, antigua, Ayutthaya, lisabon, sydney, taxco, istanbul, jaisalmer, bundi

Helen

Videla jsem spoustu krasnych mest, od Parize,prez Istanbul, Rim, Amsterdam az po Londyn. Ale nejkrasnejsi mesto je podle me stara dobra Praha 🙂

Michal

Hlasuji pro Banff v Alberte v Kanade. Kdo byl, musi souhlasit. Zadne chudinske ctvrti, prumyslove oblasti nebo panelaky. Tohle je nadherne udrzovane mesto od zacatku do konce.

Michal

Petr

Některá jsem navštívil, některá ne. Skutečnou orientální atmosféru má Damašek:-) A Marrakech – není mi jasné proč se všude uvádí – skoro každé historické město v Maroku je zajímavější (autor také zapoměl zmínit agresivní motorkáře dokonale likvidující jakýkoliv zajímavý dojem v medině a poněkud nadměrně otravné prodavače čehokoliv).

michal

Cartagena,Kodan

Zbyněk

Istanbul, Jeruzalem, Praha, Krumlov, Marakes, Paříž, Řím, Petrohrad, Havana a pro mě úplně nej Baracoa

Adela

Rozhodně nejhezčí město na světě je Rio de Janeiro, hlavně kvůli přírodě .

JIrka

PERTH-krásné město,čistý vzduch a hezké parky a cyklostezky,papouškové a klokani pul kilometru od centra. Žádná špína a ucpané silnice a taky čistý vzduch. Moc příjekné pro život.

Vojti

Tbilisi, Sarajevo

nachvamdis
Vojti:

Ses posral s tím Tbilisi asi, co

Patrik

Za mě vede Peking, pokud tam vyrazíte poprvé jeďte s cestovní kanceláří je to jistější. Za mě doporučuji wingstravel

David

Za mne vede Londýn a Stockholm

David

Za mne vede Londýn a Stockholm

David

Bangkok nestačíte vstřebat ani za tři měsíce, natož za 3 dny, jak se píše v článku! Naopak po třech dnech se může klamně znát, že všechno důležité už jste viděli.

A samozřejmě nejkrásnější město na světě je přece ISTANBUL!!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí