Cestovatelská předsevzetí pro rok 2018 trošku jinak aneb přestaňme jezdit jen tam, kde jsou levné letenky

Cestovatelská předsevzetí pro rok 2018 trošku jinak aneb přestaňme jezdit jen tam, kde jsou levné letenky

Na konec roku jsem se na dva týdny uklidila hezky do hor za sněhem, klidem a na takový malý online detox. Sotva jsem se vrátila a dneska „otevřela internet“, vyhrnuly se na mě ze všech stran desítky novoročních předsevzetí, motivačních článků a trochu zvláštních cílů pro následující rok. Dostala jsem z nich tak trochu pocit, že dnešní cestovatelé měří svůj úspěch počtem destinací, levnými letenkami a množstvím fotek z těch nejpopulárnějších „insta spots“.

Přikládám proto pár tipů z naší redakce, jak cestovat i v dnešní době tak, abyste si prožili ten pocit objevitelství, těšení a splněných snů. Bude jen fajn, pokud tyhle nápady využijete třeba jako vaše cestovatelská předsevzetí pro rok 2018.

1. Na destinaci záleží!

Nedávno jsem projížděla pár youtube kanálů o levném cestování a několik článků na téma jak stáhnout náklady na cesty na minimum a dost často se mezi radami objevovala slova „netrvejte na konkrétní destinaci“ či „sledujte, kam jsou zrovna levné letenky“. Děkuji za naši dobu, kdy jsou letenky dostupné prakticky všem, kdy se dá do Thajska doletět za 8.000, do Maroka za patnáct set a letenky po Evropě vyjdou občas na pár stovek. Ale kdy se, prosím vás, stalo, že při cestování nezáleží na destinaci? Kde nám zmizel ten pocit těšení se, plánování, šetření, měsíce čtení o vysněné zemi, učení se alespoň základních frází místního jazyka? Nestálo by někdy za to šetřit o měsíc déle a pak si splnit nějakou roky vysněnou destinaci?

Předsevzetí: Vydám se letos do země, po níž už dlouho toužím, i když možná budu muset na letenky šetřit déle.

2. Cestujte pomalu!

Dnešní uspěchaná doba na nás tlačí, abychom se chovali stejně i my, a to nejen v práci, ale i v našem volnu. A tak už i na cestách toužíme stihnout navštívit co nejvíce míst a přivést si co nejvíce zážitků. Sama na sobě často pozoruji velký neklid, když se ve zdánlivě méně zajímavé destinaci zdržím o pár dnů déle a bojím se, jestli mi něco neuniká. Pak jsem vděčná, když mě někdo blízký zklidní a vysvětlí, že cestování není o rychlosti, ale síle prožitku a pochopení daného místa.

Předsevzetí: Zkusím v tomto roce cestovat bez stresu. Stihnu méně míst, ale důkladně je poznám!

3. Někdy možná méně sdílejte!

Cestovatelskými hvězdami se stávají blogeři a instagrameři. Snad po jejich vzoru máme potřebu také každou minutu na svých cestách sdílet, fotit, přepisovat do postů na facebooku a zprostředkovávat širokému okolí. Co takhle si některé ty chvíle nechat jen pro sebe? Co takhle ten západ slunce jen pozorovat a nefotit? Co takhle si ten rozhovor s barmskou stařenkou uložit jen v paměti a neposlat ho do světa skrz facebook?  Co takhle zapomenout na stylovou fotku na instagram a na daném místě opravdu jen být a meditovat, aniž byste sledovali, jak u toho vypadáte?

Předsevzetí: Ty nejniternější a nejsilnější zážitky si zkusím nechat jen pro sebe.

4. Nepočítejte destinace, ale zážitky!

V oněch motivačních článcích plných plánů na rok 2018 se taky objevují čísla… Kolik zemí kdo loni navštívil a jak to překoná letos. Kolikrát kdo letěl mimo evropský kontinent, kolik měsíců strávil zde či onde. Cestování není o číslech a počtech, klidně můžete trávit celý rok v jediné zapadlé vesničce uprostřed hor v Malém Tibetu a vaše zážitky budou bohatší a hodnotnější než zážitky člověka, který stihl přeletět půl světa a každý měsíc projet tři země.

Předsevzetí: Letos nebudu honit cestovatelské statistiky, ale pojedu tam, kam mě srdce táhne, a budu tam tak dlouho, jak budu chtít.

5. Netvařte se jako mistři světa!

Skromnost se dnes stala nejcennější cestovatelskou vlastností a mnohým se jí nedostává. Právě ono měření cest, přepočítávaní destinací a letů začíná v mnohých probouzet pocit přehnané vlastní důležitosti a na cestách postrádají sebereflexi a pokoru. Často svému životu i svým cestám přikládají až přehnanou důležitost, což plodí povýšenost a povrchnost, která se pak promítá do vnímání světa kolem.

Předsevzetí: Na cestách i ve vztazích mě bude provázet skromnost a pokora!

A co bych Vám za celou redakci ráda popřála na závěr?

Prožijte celý rok 2018 se zápalem, chutí a nadšením. Přikládejte stejný význam cestě do Patagonie i výletu na Praděd. Prožívejte každý okamžik, jako by měl být tím nejkrásnějším a posledním v celém roce, a vtiskněte si všechny ty chvíle hlavně hluboko do srdce, nikoliv na facebookové zdi.

Autorka Kateřina Petríková vystudovala žurnalistiku a mediální studia. Jejím koníčkem je nejen cestování, ale i sport, zejména lezení, vysokohorská turistika, jízda na horském i silničním kole a v neposlední řadě jóga. Má ráda země s vysokými horami, milými lidmi a neobjevenými místy. Už více než 5 let pracuje jako šéfredaktorka portálu HedvabnaStezka.cz, čímž se ji podařilo spojit volný čas a zaměstnání v jedno.

Zkušenosti čtenářů

jarda

naprostý souhlas

Soňa

Přesně tak to cítím i já.Přesný!!

Katava

mile zamysleni 🙂

Milos

Velmi pekny clanek a inspirace na cesty

niemandos

Kolik Vam za to ohlupovani plati?

Kateřina Petríková
niemandos:

Asi jsme se nepochopili 🙂

Filip

To se hezky četlo, snad jen ten bod 3 by mohl být, nesdílejte nic. Jenom mě pak zamrzlo, že jak kliknu na jméno autorky hned vidím tučnou kolonku ‚navštívené země‘ – nezačíná ona divná motivace skalpů v podobě navštívených zemi právě tam?

Kateřina Petríková
Filip:

Co se týče autorů a tvůrců HedvabnaStezka.cz snažíme se v profilech nějak aktualizovat země, které jsme navštívili, aby se pak na nás občas mohli obrátit čtenáři s prosbou o radu, pomoc při plánování či tip na místo. HedvabnaStezka.cz není zrovna web pro vychloubání, ale spíše místo, kde se dá hledat informace, sdílet je a poradit. Navštívené země ve svém profilu nikdo vyplňovat nemusí, ale věřím, že mým čtenářům se to může hodit 🙂

Kitty

Moc hezke

tomik

Taky to vidím podobně. Jinak koukám, že nám někam zmizela Katka Smolová a místo ní je tu nová šéfredaktorka. 😉

tomik:

Podle fotky je to ona, jen se asi vdala 🙂

Kateřina

Tak tak 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: