Průvodce po řeckých ostrovech: 4 tipy, kam se vydat toto léto!

Průvodce po řeckých ostrovech: 4 tipy, kam se vydat toto léto!

Chystáte se do Řecka a chcete si užít nezapomenutelnou dovolenou? Inspirujte se naším průvodcem po nejznámějších řeckých ostrovech!

1. Ostrov Lefkada

Lefkada, perla mezi Jónskými ostrovy, se nachází jižně od Korfu a severně od ostrova Kefalonie a naleznete zde snad nejkrásnější pláže, jaké Řecko nabízí, a také neopakovatelný řecký venkov.

Lefkada vyniká  svou nádhernou přírodou. Z azurového moře se zvedají strmé vápencové útesy, které jsou díky příznivému klimatu porostlé bujnou vegetací. V úrodných údolích se pěstují citrusové plody, olivy, vinná réva a zelenina.

Hornaté vnitrozemí se zachoval typický řecký kolorite. Navštivte malebné tradiční vesničky  Lazarata, Agios Petros a Karya. Jako další tipy na výlet doporučujeme například klášter Faneromeni na severu ostrova, středověkou pevnost Santa Maura nebo vodopád na východě

Ostrov Lefkada s Akarnánií (pevninou) spojuje plovoucí most. Na jihu ostrova navštivte mys Dukato. Při pohledu z výšin útesu do hlubin se Vám zatočí hlava a rázem pochopíte, proč v antice toto místo považovali za jeden ze vstupů do Hádovy podzemní říše. K velkým zážitkům patří i návštěva řady ostrovů a ostrůvků, které přiléhají k Lefkadě k nejzajímavějším patří Kastos, Kalamos, Meganissi a Scorpios.

Jste milovníky sportu? Na Lefkadě si nejvíce užijete windsurfing, cykloturistiku a potápění! Na surfování doporučujeme zátoku Vassiliki! Zátoka s písečným dnem je díky vynikající termice ideálním místem. Kromě surfování můžete vyzkoušet katamarány a řadu dalších vodních sportů včetně vodního lyžování.

TIPY NA NEJHEZČÍ PLÁŽE: Porto Katsiki, Kathisma, Avali, Pefkoulia, Milos, Egremni a Agiofilli

2. Ostrov Kréta, Plakias

Kréta je největším, nejhornatějším a nejrozmanitějším ostrovem patřícím k Řecku. Místní příroda nabízí všechno – divoké pobřeží, dlouhé rozlehlé pláže, hory dosahující výšky téměr 2500 m n.m. a také malé zálivy, úrodné roviny, malebné rybářské vesničky a těžko dostupné vesnice vysoko v horách. Málokdo ví, že v zimě na místní hory můžete zavítat třeba se skialpinistickými lyžemi. Zjara jsou vrcholky ještě pokryty sněhem, zatímco nížiny jsou doslova posety pestrobarevnou divokou květenou. V létě se Vám často podaří zahlédnout mořského orla, který se vznáší vysoko nad skalami vynášen proudem horkého vzduchu.

Pokud patříte mezi sportovce, nejvíce si na Krétě užijete pěší turistiku a potápění. Od moře se hory zvedají někdy až s tisícimetrovým převýšením, je zde několik dvoutisícovek a v hlubokých horských soutěskách se můžete toulat celé Dny. Nejznámější je Samaria, nejdelší soutěska v Evropě.

Místní potápěčská centra nabízí kurzy potápění s certifikací PADI několika úrovní od úplných začátečníků až po zkušené potápěče.

3. Ostrov Kos

Kos je ostrov nejslavnějšího lékaře jakého Řecko mělo – Hippokrata. Ostrov s příjemným podnebím a krásnými plážemi také přezdívaný plovoucí zahrada. Mnoho archeologických památek pod širým nebem. Je velmi navštěvovaný nejen pro přírodní krásy, ale i pro historické památky. Je vzdálen pouhé 4 km od tureckého pobřeží. Tato blízkost je hojně využívaná k vzájemným turistickým vyjížďkám, především do tureckého Bodrumu. V okolí jsou další menší velmi půvabné ostrovy jako např. Nisyros a Kalymnos, kam se z ostrova Kos pořádají zajímavé lodní výlety.

Místní podmínky přejí vodním sportům. Zátoka Kefalos s pláží Agois Stefanos má písečné dno a je dobrým místem pro windsurfing. Kromě surfování můžete vyzkoušet i další vodní sporty včetně katamaránů a vodního lyžování. Naopak na protilehlé straně poloostrova, na pláži Kochylari je místo velmi vhodné pro kiteboarding. Na pláži Agios Stefanos naleznete i školu windsurfingu a půjčovnu vybavení.

4. Ostrov Zakynthos

Pro svou bujnou vegetaci je ostrov Zakynthos nazýván „květinou východu“ nebo „ostrovem vůní“. Zakynthos vstoupil do povědomí lidí díky skvostné zelené scenérii, zlatistým plážím a pohostinnosti místních obyvatel. Velkou atrakcí ostrova Zakynthos je Navagio – pláž Ztroskotání, kde v 80. letech 20. století ztroskotala pašerácká loď. Zakynthos je jedním z mála míst na světě, kde se rozmnožuje chráněná želva Caretta-Caretta.

Pro většinu návštěvníků bude nezapomenutelným zážitkem z ostrova Zakynthos azurově modré moře s magickými západy slunce a překrásné scenérie se stovkami jeskyní. Strmé skály, písčité pláže a divoce rostoucí květiny se vryjí do paměti společně s vůní jasmínu. Prosluněné stráně jsou k večeru zdrojem omamné vůně cypřišů, tymiánu, šalvěje a divokých orchidejí.

Ostrov Zahkynthos přeje potápěčům. Podmořský svět se vyznačuje mohutnými skalami, rozsáhlými jeskynními systémy, prohlubněmi a prosvětlenými skalními klenbami. Potápěčské lokality se zachovalými živočišnými a rostlinnými druhy poskytují potápěčům neobyčejnou pestrost. Velký dojem ve vás zanechá potápění do četných podmořských jeskyní podél pobřeží. Ale pozor, některé jeskyně vyžadují bezpodmínečně dobré zkušenosti a profesionalitu.

Pokud se chystáte do Řecka, doporučujeme vám cestovní kancelář Viamare. Mají 25 let zkušeností s organizací dovolených v Řecku a Bulharsku a za tu dobu obsloužili více než 300 tisíc spokojených zákazníků. Vyberte si v jejich nabídce Dovolená last minute Řecko!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: