TOP 10 míst, které za život musí každý cestovatel navštívit

TOP 10 míst, které za život musí každý cestovatel navštívit

Po velkých diskuzích jsme vybrali našich TOP 10 míst, které na svých cestách nesmíte vynechat. Která to jsou? A která místa byste doporučili vy?

Sestavili jsme je ve spolupráci s průvodci CK Alvarez, kteří prolezli a prozkoumali snad každý zajímavý kout světa.

1. Angkor

V kambodžském Angkoru mezi 9. a 15. století leželo hlavní sídlo Khmerské říše. Podle současných výzkumů se jednalo o největší město na světě té doby. Kambodžská džungle zde dodnes ukrývá přes 1000 starověkých staveb – od jednudoše navršených kup kamenů až po majestátní chrámy. Tím nejznámějším je Angkor Vat, bývalý královský chrám.

Není ale jediný, který v této oblasti stojí za návštěvu – určitě nevynechejte pralesní město Angkor Thom s ústředním chrámem Bayon, známý Ta Prohm prorostlý vegetací a nebo se prostě jen toulejte po okolí a najděte si některý z menších a ne tak populárních chrámů – uvidíte, že i v turistické špičce si ho budete moci užít skoro úplně sami. Doporučujeme půjčit si v nedalekém Siam Reap kola a projet si celý areál na kole.

2. Machu Picchu

Machu Picchu jsou ruiny bývalého inckého města v peruánských Andách ve výšce přes 2000 metrů nad mořem. Inkové město postavili v 15. století. Později bylo město z neznámých důvodů opuštěno a pro zbytek světa upadlo v zapomnění. Ruiny objevil až 24. července 1911 americký archeologHiram Bingha. Protože město nebylo nikdy objeveno španělskými conquistadory, nebylo vykradeno ani poničeno a dochovalo se tak dodnes. Je zařazeno na seznam UNESCO a v roce 2007 bylo zařazeno na seznam novodobých sedmi divů světa.

Místo je dodnes opředenou spoustou tajemství – ať už proto, že bylo opuštěno z nejasných důvodů, nebo proto, že vlastně dodnes není znám původní význam tohoto majestátního města. Podle některých pověstí bylo město postaveno na místě zrození posvátných inckých žen, kterým se říkalo Sluneční panny.

(Machu Picchu můžete navštívit s CK Alvarez v rámci zájezdu Peru pro každého.)

3. Chichén Itzá

Zřícenina mayského města stojí v Mexiku na poloostrově Yucatán. Nejznámější stavbou je Kukulkánova pyramida – pyramida boha Slunce a nebes. Pyramida je postavena tak, že během jarní a podzimní rovnodennosti při západu slunce vytváří světlo na jejích zdech speciální efekt – sochy hadů po stranách schodiště díky němu vypadají, jako by se hadi plazili po boku pyramidy.

Za prohlídku stojí také stavba Observatoře, odkud Mayové pozorovali hvězdy. Pozorování tehdy probíhalo pouhým okem, protože ve své době nepoužívali žádné čočky ani dalekohledy. V areálu stojí také hřiště na tlachtli, mayskou míčovou hru, kterou pravděpodobně opět uctívali Boha slunce. Podle dochovaných informací na reliéfech byl bůh Slunce po hře uctěn navíc stětím celého týmu hráčů.

Chichén Itzá je také zařazeno mezi novodobé divy světa.

4. Taj Mahal

Tento monumentální pomník v indické Agře se stal symbolem celé Indie. Postavil ho indický mogul Šáhdžahán jako mauzoleum pro svou zesnulou ženu. Zajímavostí této stavby je, že barva stavby má v různou denní dobu a za různého osvětlení různé barvy. Ráno je narůžovělá, večer mléčně bílá a za měsíčního svitu zlatá. Bohužel v současné době díky znečištění fasáda získává nažloutlou barvu.

Chrám stojí v překrásných zahradách a jeho vstup symbolizuje bránu do ráje. Celý Taj Mahal se stavěl 22 let a na jeho stavbě se podílelo 20 000 dělníků. Povrch je zdoben drahokamy a polodrahokamy a kaligrafickou výzdobou. Je zařazen na seznam UNESCO a i když tam proudí davy dalších turistů, rozhodně stojí za návštěvu.

(Taj Mahal můžete navštívit s CK Alvarez v rámci zájezdu To nejlepší z Indie, Nepálu a Tibetu.)

5. Chrám Vasila Blaženého v Moskvě

Chrám Vasila Blaženého je jedním ze symbolů Moskvy. Nachází se na Rudém náměstí a byl postaven za vlády Ivana Hrozného jako připomínka vítězství nad kazanským chánem. Interiér se skládá z osmi oddělených kostelů symbolizujících jednotlivé dny rozhodujících bojů o Kazaň. Chrám byl v roce 1929 bolševiky uzavřen a znovu otevřen až v roce 1990. Dnes se v něm slouží nepravidelné bohoslužby, proto pokud máte zájem jedno z nich navštívit, informujte se o jejím konání raději dopředu. Pokud se vám nebude chtít nakouknout dovnitř, prohlédněte si tuto majestátní stavbu alespoň zvenku. A nezapomeňte na klasickou fotku z Rudého náměstí s tímto chrámem v pozadí!

6. Mešita Sultan Ahmed v Istanbulu

Mešitu sultána Ahmeda budete možná spíš znát pod názvem Modrá mešita. Je jedním ze symbolů Istanbulu a je to největší mešita na světě. Také k ní jako k jediné na světě patří šest minaretů. Ve své době kvůli ní proběhla řada protestů, protože tolik minaretů mohla mít jen nejvýznamější mešita v Mekce. Naproti Modré mešitě stojí byzantský Chrám boží moudrosti Hagia Sofia. Nenechte si ujít ani jednu z těchto památek a potom se toulejte starými uličkami Istanbulu a vychutnejte si zdejší atmosféru.

7. Pyramidy v Gize

Pyramidy v Gíze jsou jediný z původních sedmi divů světa, který se dochoval do současnosti. Celému rozlehlému komplexu dominují tři velké pyramidy (Cheopsova, Rachefova a Menkaureova) a Velká sfinga, patří k němu ale také řada menších hrobek a vesnice dělníků. Dnes je celý komplex zařazen na seznam UNESCO a podle toho také vypadá množství turistů, kteří sem proudí. Pokud čekáte, že se k pyramidám budete dostávat pouští a najednou se vynoří mezi písečnými dunami, budete zklamaní – pyramidy v současné době stojí hned na okraji Káhiry. I tak byste si tento egyptský skvost opředený legendami neměli nechat ujít – mezi divy světa patří tyto monumentální stavby naprostým právem.

8. Věčné město Jeruzalem

Historie Jeruzaléma se datuje od 4. tisíciletí před naším letopočtem, je to jedno z nejstarších měst na světě. Je nejsvětějším místem judaismu a duchovním centrem židovského národa.Stojí zde také množství významných starověkých křesťanských památek a je považováno za třetí nejsvětější místo islámu. Významná místa těchto tří náboženství se rozkládají ve Starém Městě na celkové rozloze necelého čtverečního kilometru, což historicky působilo řadu neshod. Díky míchání těchto tří významných náboženství je ale Jeruzalém neuvěřitelně rozmanitý. Ať už budete chtít navštívit místní památky, ochutnat zdejší speciality a nebo jen tak posedět a pozorovat cvrkot na ulicích, rozhodně se máte na co těšit.

(Jeruzalém můžete navštívit s CK Alvarez v rámci zájezdu Krásy Izraele.)

9. Socha Svobody v New Yroku

Socha Svobody stojí na Ostrově svobodyNew Yorku v USA. S podstavcem měří celá stavba 93 metrů. Je symbolem přátelství a pomoci, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii v 18. století. V levé ruce drží socha desky představující vyhlášení nezávislosti a její koruna se sedmi paprsky je symbolem svobody, kterou má vyzařovat přes sedm moří do sedmi kontinentů. Socha je jedním ze symbolů USA a pokud se vydáte poblíž New Yorku, neměli byste ji ze svých plánů vynechat.

Pokud se nespokojíte jen s tím, že ji budete obdivovat pouze z dálky, ale chcete se dostat až na Liberty Island, kde socha stojí, nebo vyjet až na vyhlídkovou plošinu v její koruně, rezervujte si vstupenky dopředu přes internet. O tuto atrakci je obrovský zájem, vyhnete se tak frontám a nebo zklamání, pokud by nebylo volné místo.

10. Velká čínská zeď

Zeď v dnešní podobě byla vybudována za dynastieMing mezi 14. a 17. stoletím. Jejím účelem bylo chránit Čínu před mongolskými nájezdy. Není to jednoduchá zeď, má řadu odboček, někde je dvojitá… a některá místa už pohltila vegetace. Se všemi odbočkami zeď v současnosti měří před 8800 km. Je zapsána na seznam UNESCO i zařazena mezi novodobé divy světa.

Nejdostupnější a také nejvíce opravovaný úsek Badaling leží poblíž Pekingu – dobrá dostupnost láká davy turistů a stánkových prodavačů. Pokud ale víte, kam se vydat, a zvolíte některé z opuštěnějších míst, můžete mít zeď pro sebe třeba úplně sami.

(Velkou čínskou zeď můžete vidět například na zájezdu CK Alvarez Po stopách Marca Pola.)

alvarez_ck

CK Alvarez patří mezi odborníky ve svém oboru. Plánují zájezdy tak, aby program obsahoval vyvážený poměr poznávání místní přírody a kultury, ale také aktivního pobytu v přírodě a nezbytného odpočinku. Pokud chcete relaxovat v tropickém ráji, poznávat hory nebo starověkou kulturu, u CK Alvarez budete vždy správně.

Zkušenosti čtenářů

Vojta

Já raději dovolenou trávím v Chorvatsku. V loni jsme byli ubytovaní v na ostrově Murter. Na jachtaře nenarazíš :-)) Paráda.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: