TOP 5 věcí, které je třeba zažít na Zanzibaru

TOP 5 věcí, které je třeba zažít na Zanzibaru

Tropické souostroví ležící v Indickém oceánu asi 40 km od pobřeží Tanzánie, čítá více než 50 ostrovů, z nichž největší jsou Pemba a světově proslulý Zanzibar neboli Unguja.

Se svou velikostí cca 100 km na délku a 50 na šířku se neřadí mezi světově největší ani nejlidnatější, rozhodne ale patří mezi ty nejkrásnější. Najdete zde tyrkysové moře lemované nádhernými bělostnými plážemi, zachovalý podmořský svět a nádhernou přírodu v nitru ostrova. Ale co je podstatné, všechno tu má hodně přátelskou a takovou uvolněnou atmosféru. Je to prostě místo, kde nemusíte nic řešit, stačí se nechat unášet na vlnách místního všudypřítomného Hakuna Matata.

Největším lákadlem je sice moře a odpočinek u něj, ale ani poznání-chtiví se zde nebudou nudit. Čeká na vás objevování křivolakých uliček, památek, přírodní rezervace, výtečná kuchyně spojující chutě černé Afriky a kořeněného orientu. Takto bohatou kombinaci nenajdete jen tak někde. Přitom letenky na Zanzibar nejsou tak drahé. Takže, co že stojí za vidění a návštěvu?

1. Stone town – město postavené z korálového kamene

Staré město pulzující fascinující směsí kulturních vlivů, které je vzdáleno jen kousek cesty od rajských pláží ostrova. Pro fanoušky Queenů stojí za zmínku, že se zde narodil zpěvák Fredie Mercury a je zde i dům, kde nějaký čas žil. Většina domů byla postavena v 19. století, kdy bylo město jedním z nejdůležitějších obchodních center oblasti Indického oceánu. Arabská pevnost, katedrála, mešity, množství muzeí a zajímavých historických budov určitě stojí za povšimnutí, ale nám se nejvíce líbilo v úzkých uličkách nebo na tržišti Darajami. Po setmění, kdy teploty klesnou na příjemnější teplotu, se tržnice přemění na čilé místo s parádní atmosférou. Pečené ryby koupíte za pár drobných a nakonec to všechno spláchnete čerstvou šťávou z třtiny či kokosu.

Pokud zvažujete cestu na Zanzibar a hodilo by se vám více informací, přečtěte si další článek od Juraje Lukáše Přírodní ráj Zanzibar: Tam, kde všechno začíná a končí slovy hakuna matata.

2.   Spice Tour – výlet za vůněmi vanilky, skořice, muškátového ořechu a hřebíčku

Zanzibar mimo jiné nazývají „ostrovem koření„. Proto nezapomeňte navštívit jednu z farem, kde se koření pěstuje a kde můžete vidět, jak jednotlivé koření roste, jak vypadá v původní zelené formě a následně i sušené. Co je nejdůležitější můžete ochutnat i různé druhy exotického ovoce. Výprava za obrovským množstvím různých druhů koření stojí rozhodně za to.

3.  Dostaveníčko s vzácnými opicemi nebo želvami sloními

Jozani forest – malinkatý „prales“ se vzácnými ale velmi přátelskými opicemi guarézami červenými, které nepotkáte nikde jinde na světě. A věřte, že se s vámi tato prostopášná zvířata ráda vyfotí.

Když máte raději plazi na západ od Stone Town, leží malý ostrůvek s názvem Prison Island. Na ostrově se původně stavělo vězení, v něm ale nikdy nikdo vězněn nebyl. Teď je na něm spousta želviček. Nachází se tam víc než 100 kousků želvy sloní. Nejstarší má prý 180 let.

4. Pláže kam se podíváš

Zanzibar je jeden z mála nedotčených přírodních rájů. Zdejší sněhobílé pláže patří mezi nejkrásnější a nejdelší široko daleko. Barva moře, obzvlášť v ranních hodinách je zde nepopsatelná. Díky pravidelnosti přílivu a odlivu se pláže dva krát za den mění. Voda zde umí ustoupit i několik stovek metrů a z lagun se načas stanou mělčí „bazény“. I pěšky tak máte možnost poznávat pestrý mořský svět Indického oceánu. A jak to už v pořádně exotické destinaci bývá, cestu na pláž vám budou lemovat banánovníky, mangrovové porosty (Chwaka Bay) a kokosové palmy.

5. Podmořský svět – šnorchlování a plavba na katamarán

Korálové útesy jsou jako stvořené na šnorchlování a potápění. Když se k tomu všemu přidá ještě plavba na katamaránu při západu slunce ve dvojici, život nemůže být hezčí. Nebo ne? Porazit to může jedině plavání s delfíny. Úplně na jihu ostrova máte možnost vyrazit z vesničky Kizimkazi na tzv. Dolphin tour, tedy z loďky si zaplavat s delfíny. Šance jsou 50/50 ale když to vyjde…

Bonusem je blízkost Tanzánie. Za hodinu můžete přeletět na pevninu a vyrazit například na safari za slavnou velkou pětkou (lev, levhart, buvol, nosorožec a slon) nebo si udělat trochu delší výlet na Kilimandžáro. Zanzibar je prostě krásný a nelze o něm jen vyprávět, musí se zkrátka vidět. Tak vyrazte za dobrodružstvím.

Nejširší nabídku průvodců a map Tanzánie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

MEG

Prosím o radu zkušené cestovatele , jak  je možno zajistit ubytování na Zanzibaru.
(mimo cestivní kanceláře).
Děkuji.
MEG

indy
indy

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí