TOP 7 nejznámějších mayských památek

TOP 7 nejznámějších mayských památek

Dechberoucí mayské památky najdete na mnoha místech střední Ameriky a i když někoho možná odrazují davy turistů, které k nim proudí, byla by škoda tyto skvosty vynechat. Které byste na cestách do této oblasti neměli minout?

1.Teotihuacán

Zříceniny bývalého „Města bohů“ a náboženského centra Teotihuacán leží nedaleko Mexico City. Postavily ho bývalé středoamerické kultury a původní obyvatelé v něm žili přibližně mezi 1. a 8. stoletím našeho letopočtu. Důvod jeho zániku není do dneška známý – podle jedné teorie město zničil velký nájezd sousedních kočovných kmenů, podle druhé bylo město zničeno při velkém povstání.

Až o 7 století později ho znovu objevili Aztékové. I dnes si však místo zachovává svůj tajemný a magický ráz. Velkolepé stavby najdete na ploše o rozloze 3 x 5 km. Dnes je Teotihuacán zařazen na seznam UNESCO.

(Teotihuacán můžete navštívit v rámci zájezdu CK Alvarez Velká mayská cesta.)

2. Monte Albán

Monte Albán leží v dnešním Mexiku a bylo ve své době největší zapotécké město. Základy města položili už kolem roku 800 před naším letopočtem Olmékové a o 500 let později sem přišli i Zapotékové. Ti město obývali až do 9. století našeho letopočtu. Proč město opustili, není přesně známo, ale před svým odchodem město pečlivě vyklidili a své chrámy, pyramidy a hrobky zasypali. Monte Albán je dnes zařazeno na seznam UNESCO.

3. Atitlán

Jezero leží v Guatemalské vysočině v horském masivu Sierry Madre. Je obklopeno mnoha vesničkami, kde stále převládá mayská kultura, a obyvatelé nosí tradiční mayský oděv. Největším městem na břehu jezera je Santiago Atitlán, kde vyznávají tzv. kult Maximóna, což je svatý spojující tradiční mayské božstvo, katolické svaté a legendy o dobyvatelích. V jezeře samotném se také nachází starověké památky.

17 metrů pod současnou hladinou se nachází zbytky několik skupin budov včetně jádra tvořeného většími stavbami. Podle posledních studií jde o obřadní místo, které se dříve rozkládalo na ostrůvku a bylo uctíváno kmenem Quiche. Pod hladinou se nachází i zbytky druhého města Chiutinamit, které bylo obývané asi mezi 6. stoletím před Kristem a 2. stoletím po Kristu a ruiny objevili místní rybáři.

(Atitlán můžete navštívit v rámci zájezdu CK Alvarez Po stopách starých mayů.)

4. Copán

Starobylé mayské město Copán leží v Hondurasu. Ve své době bylo třetím největším městem v klasickém období mayské civilizace. Kolem roku 800 zde mohlo žít 12 až 18 tisíc obyvatel. Copán byl tehdejším střediskem vědy, hlavně astronomie a matematiky. Místní astronomové vypočítali nejpřesněji ze všech Mayů délku slunečního roku, objevili novou metodu výpočtu lunárních měsíců. Copán je dnes zařazen na seznam UNESCO.

5. Quiriguá

Quiriguá je starobylé mayské město ležící v Guatemale. Město Quiriguá bylo důležitým uzlem na mayské obchodní stezce. Byly zde nalezeny jedny z největších pískovcových stél na světě.

Každá stéla je zezadu a strany popsána hieroglyfy s přesným datováním a vyprávějícími o politických a vojenských událostech. Město bylo budováno přibližně do roku 850 našeho letopočtu a bohatlo především díky těžbě obsidiánu a jadeitu, které prodávali až na karibské pobřeží. I Quirigá je zařazeno na seznam UNESCO.

6. Tikal

Tikal leží v Guatemale a svou rozlohou je dnes největší starověké mayské naleziště. Byl založen asi v 6. století před Kristem a byl hlavním městem největšího a nejdéle trvajícího mayského státu. Po dobu své existence disponovalo velkým bohatstvím díky své poloze v úrodné oblasti a obchodu i se vzdálenými městy, v době největšího rozmachu zde žilo až 50 tisíc obyvatel. V 10. století však město z neznámého důvodu zaniklo.

Dnes se zde nachází přibližně 3000 pozůstatků paláců, pyramid a dokonce i lázní. Celá oblast byla vyhlášena jedním z 21 guatemalských národních parků a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

(Tikal můžete navštívit v rámci zájezdu CK Alvarez Po stopách starých mayů.)

7. Palenque

Palenque se nachází na jihu Mexika a v současné době zde najdeme pozůstatky mnoha paláců, akvadukt a muzeum objasňující historii osídlení. Jde také o jedno z významných archeologických nalezišť. Pod Chrámem nápisů se nachází hrobka mayského vládce Pakala, která čekala více než 1000 let na své znovuobjevení až do roku 1952 mexickým archeologem Albertem Ruzem Lhuillierem. Palenque je také zařazeno na seznamu UNESCO.

alvarez_ck

CK Alvarez patří mezi odborníky ve svém oboru. Plánují zájezdy tak, aby program obsahoval vyvážený poměr poznávání místní přírody a kultury, ale také aktivního pobytu v přírodě a nezbytného odpočinku. Pokud chcete relaxovat v tropickém ráji, poznávat hory nebo starověkou kulturu, u CK Alvarez budete vždy správně.

Zkušenosti čtenářů

Martin

Nám se nejvíc líbilo v Palenque, mají magickou atmosféru 🙂 Tikal byl nádherný, je to ale dnes už dost turistický, takže můžeme jen doporučit vyrazit na brzkou ranní túru na východ slunce. Nám se vydařilo počasí, což zážitek ještě umocnilo! Slyšet probouzející se skřehotání ptáků a opic bylo nezapomenutelné! 🙂 Tady jsme zabrali na videu, jak to vypadá v Palenque.

Obrazky hezky ale ta muz8ika k nim je katastrofa. Proc tam nedas aspon nejakou mexickou?

Otto

.. jenom na upřesněnou, skutečně mayské jsou jenom památky 4-7 (1 a 2 jsou úplně jiné kultury, jezero je fajn, ale žádné památky tam fakticky už nejsou). Pokud chcete skutečně 7 špičkových mayských památek, přidejte k tomu ještě Yaxchillan, Bonampak a Tonina (vše v Chiapasu, a navíc ve srovnání s těmi ostatními takřka lidí prosté)

Denisa

A nějak jste vynechali Belize a jejich mayské památky (Caracol, Altun Ha, Xunantunich, Lamanai, Cahal Pech, Actun Tunichil Mucnal…) 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: