Kambodža: Proč tam jet a co nevynechat?

Kambodža: Proč tam jet a co nevynechat?

Většina lidí má Kambodžu spojenou s Rudými Khmery a tím, že tam byla (nebo podle některých stále je) válka, že se tam šije levné oblečení a případně, že leží v Africe. Nenechte se ale zlými jazyky odradit, Kambodža rozhodně stojí za návštěvu. Není tak přeplněná davy turistů jako sousední Thajsko, užijete si tam koupání, návštěvu pralesa i historické památky. Co tedy nevynechat?

Hlavní město Phnom Penh

O Phnom Penhu platí to stejné, co o většině velkých měst v jihovýchodní Asii – přivítá vás špína, hluk, tisíce troubících motorek a prodejci a naháněči volající na vás „helou maj frend“. Ani tak byste ho ale neměli minout – v Phnom Penhu můžete navštívit mnoho míst, která připomínají těžké časy v období, kdy byli u moci Rudí Khmerové. Doporučuji navštívit alespoň bývalé vězení vybudované v základní škole Tuol Sleng, kde bylo vězněno a umučeno na 20 000 lidí, a Killing Fields, místo, kde byly objeveny masové hroby obětí režimu. Rozhodně nečekejte žádné příjemné zážitky, pokud ale chcete poznat historii země, i tato temná část do ní patří.

Za vidění také stojí zdobný královský palác. Můžete tam sice narazit na davy turistů, prohlídka ale stojí za to – hlavně „když už tam jste“ 🙂 Věděli jste, že král umí mluvit i česky? Několik let v naší domovině totiž studoval.

Siam Reap a chrámy Angkoru

Samotný Siam Reap zase tolik zajímavý není, milovníci piva a nočního života si přijdou na své na tzv. Night Market a Pub Street (v centru města doopravdy můžete najít místní variantu ostravské Stodolní ulice). Tato místa s tradiční Kambodžou mají pramálo společného, můžete se tu ale dobře najíst, napít, užít si noční život a pořídit obligátní magnetky s motivy Angkoru Watu 🙂 Siam Reap je ale dobrým výchozím bodem pro návštěvu Angkoru.

I když na tuto asi nejznámější kambodžskou památku proudí denně tisíce turistů, nezalekněte se a rozhodně si její návštěvu do svých plánů zařaďte. Bývalé hlavní město Khmerské říše je neuvěřitelně rozlehlé, a když se vydáte mimo ty nejznámější chrámy a nejfrekventovanější turistické trasy, můžete objevit i menší stavby, kde na davy nenarazíte.

Plovoucí vesničky na jezeře Tonle Sap

K jezeru Tonle Sap se můžete vydat i na kole z města Siam Reap. Připravte se však na to, že dorazíte na jeho špinavé břehy plné odpadků a přivítají vás chudobné rybářské vesnice. Většina návštěvníků sem ale jezdí za něčím jiným – na jezeře jsou dodnes zachovány tzv. „plovoucí vesnice„, na kterých žijí rybářské rodiny a které jsou dokonce zapsané na seznamu UNESCO. Pokud jste pohodlní, můžete si už v Siam Reap domluvit kompletní výlet na plovoucí vesnice s některou z místních cestovních kanceláří, pokud jste dobrodružnější povahy, můžete na břehu najít přístav a usmlouvat lístek na loď, která vás k vesnicím doveze. Cestou můžete zastavit při cestě na jídlo a nechat si upéct některou z čerstvých ryb.

Koupání na ostrově Koh Rong

Pár dní volna si vyhraďte jen na lenošení. Pláže ostrova Koh Rong jsou přesně takové, jaké je můžete vidět na fotkách v propagačních materiálech – s bílým pískem, palmami a modrým mořem. Odpočiňte si v hamace při popíjení šťávy z čerstvého kokosu. Až vás lenošení přestane bavit, vydejte se na procházku do džungle.

Až budete plánovat návštěvu Angkoru, nedejte na „osvědčené rady“, že nejlepší je pronajmout si na celý den tuk tuk s řidičem, ale půjčte si kolo a projeďte si ho na kole. Jak na to, to se dozvíte v článku Jak si nejlépe prohlédnout Angkor? Na kole!

Nejlépe se sem dostanete lodí z pobřežního Sihanouville (pokud se vám nechce cestovat až na Koh Rong a chcete se jen rychle vykoupat a pokračovat dál, můžete tak učinit i tady – pláže jsou ale přelidněné a rozhodně ne tak malebné).

Ztratit se v pralese v provincii Koh Kong

Jihozápadní část země poblíž thajských hranic je pokrytá pralesem, nejsou zde žádné věhlasné památky, a proto tu nepotkáte ani davy „západních turistů“. Do spousty vesnic vůbec nevede cesta, pokud ano, tak je jen prašná, v období dešťů jsou vesnice odříznuté od světa a děti chodí do školy až po tom, co voda opadne. Doporučuji například návštěvu vesničky Chi Phat, kde místní komunita realizuje svůj „rozvojový projekt“ – můžete se ubytovat u místních, vyrazit s nimi i do pralesa, prohlédnout si školu, jít orat s vodními buvoly… Nečekejte žádný luxus, wifi a sprcha rozhodně nejsou běžným vybavením domácnostní místních lidí. Za odměnu ale uvidíte to, jak většina Kambodžanů na vesnicích stále žije.

Nenechte se odradit předsudky, které o této zemi panují. Země je malebná a místní lidé jsou příjemní. Není sice tak cestovatelsky pohodlná jako třeba sousední Thajsko, na oplátku zde můžete ještě navštívit místa, kam turistická noha tak často nechodí.

Nejširší nabídku průvodců a map Kambodži (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Lumír

V Kambodži jsme byli před třemi lety a opravdu vřele doporučuji.

Radim

Doporučuji, navštívili jsme v 07/2016, vše na vlastní pěst (pouze s Lonely planet), stále velmi panenské, autentické a dobrodružné prostředí. Ideální pro individuální cestovatele.

Pavlina

V Kambodži jsem byla v únoru 2017 a doporučuji navštívit tuto krásnou zemi co nejdříve ještě před tím než bude zavalena turisty stejně jako Thajsko. Cestování na vlastní pěst je strašne jednoduché spoustu autobusovych společnosti fungují po celé zemi stačí si koupit lístek do další destinace den před odjezdem. Domluvit se anglicky není problém dá se platit všude jak dolary tak riely. Lide jsou přátelští jen v PP pozor na kapsare

Roman Ziegler

Hezky shrnuté, jen doporučuji koupání na menším ostrůvku Koh Rong Sanloem. Málo lidí, žádná doprava a luxusní pláž s nádhernou vodou. Cesta je stejná jako je popsáno v článku.

Ota Veverka

Doporučuji se vyhnout plovoucí vesnici Chong Khnies (Čong Knies) u Siem Reapu , která je proslulá podvody. Odmítejte nabídky, abyste podpořili místní chudé děti a koupili jim rýži. Koupíte pytel rýže a průvodce vás ochotně odveze do školy, kde rýži osobně předáte. Jen co odjedete, pytel odvezou zpátky do obchodu a peníze dostanou zpět. Děto z toho neuvidí nic. Kromě toho je to místo přeplněné čínskými turisty.Pokud už budete v Siem Reapu a máte dost času, rozhodně, kromě chrámů a plovoucí vesnice, nevynechejte Kulenské hory (Phnom Kulen). Jsou zde tři vodopády, kde se dá koupat, řeka plná vytesaných lingamů z 12. stol. a buddhistický klášter s obrovským ležícím Buddhou, vytesaným z vrcholku skály.Můžete se vypravit do džungle, kde najdete předangkorské chrámy až 1300 let staré, sochy vytesané ze skal a jiné zajímavosti. Kromě několika místních domorodců tam stěží někoho potkáte. Nejezděte do džungle sami! Snadno se ztratíte. Pokud byste potřebovali více informací, obraťte se na mě – http://www.otaphototours.com, anebo napište v Googlu „český průvodce Angkor Wat“.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: