Zrušení víz do Běloruska + 3 tipy, co v Bělorusku vidět

Zrušení víz do Běloruska + 3 tipy, co v Bělorusku vidět

Před pár dny proběhla tiskem zpráva, že se Bělorusko chystá zrušit vízovou povinnost pro občany celkem 80 zemí světa. Důvodem je prý větší otevřenost turistům a možnost navýšit turistický ruch. Od kdy bude novinka platit, jaké jsou podmínky a co si v Bělorusku nenechat ujít?

Od 9. února 2017 bude zrušená vízová povinnost do Běloruska pro občany 80 států světa, například pro všechny z Evropské unie nebo Spojených států amerických. Vstup je ale podmíněn tím, že přiletíte přes mezinárodní letiště v hlavním městě Minsk. V Bělorusku bude možné bez víza pobýt celkem 5 dní.

Není to moc, ale pokud máte Bělorusko „po cestě“ a chtěli byste z něj vidět alespoň kousek, od teď to bude jednodušší, než dřív. Pro delší pobyty je ovšem potřeba vyřídit víza klasickou cestou. A co jsou naše top tipy, co si v Bělorusku nenechat ujít?

1. Hlavní město Minsk

Minsk sice nepatří k typickým romantickým metropolím jako je Paříž nebo Řím, ale pokud do Běloruska zamíříte, rozhodně ho nevynechejte. I když zde v dnešní době nenajdete zrovna moc historických staveb (Minsk byl za 2. světové války významně poničen), patří k jedněm z nejstarších měst Evropy. Do dnešní podoby byl vystavěn převážně v poválečném období, kdy z něj soudruzi chtěli vystavět „Město Slunce“ v sovětském neoklasicismu.

2. Bělověžský národní park

Bělověžský prales leží na hranicích Běloruska a Polska. Je zařazen mezi biosférické rezervace na seznamu UNESCO a chrání se zde například populace zubra evropského a jiná divoká zvířata. Návštěvníci se zde mohou pohybovat pouze po vyznačených stezkách nebo malé úzkokolejce. Atmosféru pralesa dokonale dotváří vysoké pahýly stromů čnějící k obloze, padlé kmeny porostlé mechem a světélkující pařezy.

3. Zámky Mir a Nasviž

Obě stavby leží asi 30 km od sebe, přibližně 100 km od Minsku. Do těchto končin byste se pravděpodobně nikdy nepodívali, nebýt těchto dvou nádherných staveb. Oba zámky jsou zapsány na seznamu UNESCO. Zámek Mir pochází z 15. století a Nasviž je o století mladší. Oba jsou obklopeny zámeckými parky s jezery a Bělorusové jsou na tyto památky velmi hrdí, proto je vše nové zrekonstruováno a uklizeno.

Zkušenosti čtenářů

Andrej

Nevolá sa to ale Nasviž, ale Ňasviž 🙂

Andrej:

Lépe než „Nyashvizh“ :-))

Svetlana

Ten článek je napsaný dosti zavádějícím způsobem. Např. zde chybí důležitá informace, že se to týká jen turistů, kteří přiletí letadlem na letiště Minsk nebo že člověk musí mít zakoupené cestovní pojištění, platné v Bělorusku, jinak ho tam nepustí.
Do Bělověžského národního parku se dá jet bez víza na tři dny v rámci jiného bezvízového vjezdu. Škoda tratit na něj jeden z pěti dnů.
Kromě toho se dá jet ještě na pět dnů do okolí Hrodna.
Jsou tedy tři možnosti, jak Bělorusko bez víza navštívit:1. letadlem na 5 dnů2. pěšky či na kole na 3 dny Bělověž1. autem, pěšky, lodí, na kole na 5 dnů Hrodno a okolí (Augustovský kanál)
Podrobnosti lze najít na stránkách běloruského velvyslanectví.
Mir a Ňasviž nejsou zámky, ale hrady.

Karel

Chybí tam zásadní informace – musim přes stejné letiště zemi také opustit a nebo opustit zemi můžu kdekoliv?

„Vstup je ale podmíněn tím, že přiletíte přes mezinárodní letiště v hlavním městě Minsk. V Bělorusku bude možné bez víza pobýt celkem 5 dní. Není to moc, …“
Je to takové, mhm, sovětsko-komunistické 🙁  A pak se diví, že k nim téměř nikdo nejezdí.

Tereza

Byli jsme tam v únoru, moje poznatky zde: http://www.cestujzababku.cz/belorusko-minsk.php

Tereza

Byli jsme tam v únoru, moje poznatky zde: http://www.cestujzababku.cz/belorusko-minsk.php

Alexi

Opraveno pro Terezku, dekuji
https://www.cestujzababku.cz/belorusko-minsk/

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: