TOP 7 destinací pro rok 2017 podle redakce webu HedvabnaStezka.cz

TOP 7 destinací pro rok 2017 podle redakce webu HedvabnaStezka.cz

Ještě stále nevíte, kam zamířit v příštím roce, aby to opravu stálo za to? Letos jsme toho za vás navštívili fakt hodně a vytipovali jsme ty nejlepší destinace, které si rozhodně nesmíte nechat ujít! Tady jsou!

1. Samoa

Hledáte odpočinek od hektických dnů? Chcete strávit dovolenou v teple a spát na pláži s výhledem na oceán? Zavítejte na pacifický ostrov Samoa, kde zapomenete na čas a kde neznají pojem stres. „Nízká cenová hladina a dobře fungující hromadná doprava je ideální kombinací pro cestovatele, kteří chtějí prozkoumat „Fa’a Samoa“ (samojský způsob žití). Ostrovy lze procestovat autobusem, autem, na motorce, stopem anebo pěšky,“ vysvětluje šéfredaktorka webu BusinessTraveler.cz Martina Labohá, která na Samoe strávila skoro tři týdny. „Můj tajný tip je ostrov Manono, který můžete obejít za jedno odpoledne. Připravte se na klid a ticho, na ostrově totiž nejezdí auta a nepotkáte tu jediného psa“.

Kuba je pro cestovatele velmi přitažlivá. Její nelehký osud, krásná příroda, bělostné pláže, omšelé památky, stará americká auta a živelná nátura Kubánců slibuje jedinečné cestovatelské zážitky. „Nadchlo mě jen tak se toulat úzkými uličkami ve staré Havaně a v myšlenkách se přenést do dob minulých, kochat se podmořským životem během šnorchlování na opuštěné pláži v Zátoce Sviní, která je známá nepovedenou operací doufající ve svržení režimu Fidela Castra. Po smrti Fidela Castra čeká Kubu nejistá budoucnost, můžeme jen doufat, že bude lepší než dlouhotrvající tuhý režim,“ radí ředitelka festivalu Expediční kamera Kateřina Karlová.

3. Japonsko

„Dokud jsem neměla možnost tam jet, tak jsem o Japonsku nikdy neměla nějaké speciální mínění. Nijak mě neodpuzovalo, ale ani nepřitahovalo. To se ale změnilo v prvních chvílích mého příjezdu. Laskavost a vystupování Japonců vůči jiným je asi jedinečná na celém světě. Nakupování je obřad, kde vám milá usmívající paní nádherně balí zakoupenou věc a na závěr vám ještě poděkuje a ukloní se. Tohle mi skutečně bude chybět,“ rozplývá se Michaela Kofrová, šéfredaktorka SvetBehu.cz.

Další věcí, proč se do Japonska jezdí je jídlo. Neskutečné množství pro nás absolutně exotických pochutin nadchne snad každého. Asi tím nejlepším pro ní bylo cokoliv co bylo vyrobeno z matchy (zmrzlina, dezerty, laté nebo třeba zákusky mochi). „Nejvíce mě zaujalo město Kyóto, které vyniká tradičními domy a nádhernými chrámy, z kterých dýchá historie. Kromě chrámů vás na ulici budou míjet geišy a při procházkách zenovými zahradami budete přemýšlet, jak byste jen tohle aspoň částečně vytvořili sami někde v ČR,“ dodává.

4. Severní Řecko

„Od doby, kdy nám přibyli malí cestovatelé, volím dostupnější a bližší destinace. Řecko má nádherné moře. Lepší scenérie, než vysoké bílé útesy západního pobřeží ostrovů Korfu, Lefkada a Zakynthos byste v Evropě těžko hledali. Řecko má taky nádherné hory, které nabízí jak neporušenou přírodu s minimem turistů, tak i kulturní zastaveníčka v podobě klášterů, kamenných mostků a zapadlých horských vesniček,“ doporučuje Petra Greifová, ředitelka festivalu Obzory. Vystupte na nejvyšší řeckou horu ve skupině Olymp, navštivte Meteoru a pak se na týden ztraťte ve vesničkách Zagorie poblíž soutěsky Vikos.

5. Kalifornie

„Sluncem zalitá Kalifornie mě nadchla hlavně neporušenou panenskou přírodou v národním parku Yosemite, ale i v dalších částech pohoří Sierra Nevada. I v civilizované zemi jako je USA se můžete dostat do skutečné divočiny, potkat medvěda nebo se koupat nahatí pod vodopádem a vychutnat si klid hor. Kromě toho stihnete při jedné návštěvě projet i část divokého pobřeží Tichého oceánu, podívat se do pravého města duchů a zažít atmosféru jednoho z velkoměst Los Angeles nebo San Franciska,“ popisuje Natálie Šírová, šéfredaktorka časopisu Svět outdooru.

6. Kyrgyzstán

Země s perfektní dostupností, těmi nejnádhernějšími horami, skvělými šašliky a usměvavými babičkami. Kyrgyzstán prostě musíte vidět. „Vydala jsem se tam letos v srpnu a dovezla jsem si opravdu krásné zážitky. Spali jsme v jurtách, jezdili na koni, přecházeli sedla a fotili si ledovce. Hornatá krajina plná jezer mě opravdu nadchla. Navíc se sem dostane letecky za hodně příjemné peníze a nebudete potřebovat vízum,“ popisuje šéfredaktorka webu HedvabnaStezka.cz Kateřina Smolová. „Toulání v horách jsme završili koupáním na jižní břehu jezera Issyk-kul, kyrgyzského moře. Garantuju, že tahle země bude bavit každého.“

7.Súdán

Navzdory povrchnímu vnímání je Súdán bezpečná země (protože je velmi konzervativní a zároveň policejní stát, kriminalita je minimální), ovšem pokud cestujete po klidných severních provinciích. Zároveň je to země značně izolovaná a udržuje si tak své vlastní zvyky, atmosféru a charisma. „Rozhodně v Súdánu nebudete mít pocit, že na světě je to čím dál víc stejné. Budete skoro jediní cestovatelé široko daleko a čeká vás řada zajímavostí: pyramidy, bazar v Omdurmánu, tančící derviši, skalní scenérie v Kassale a další,“ vypočítává zakladatel webu HedvabnaStezka.cz David Gladiš.

Kateřina Smolová vystudovala žurnalistiku a mediální studia. Jejím koníčkem je nejen cestování, ale i sport, zejména lezení, vysokohorská turistika a jízda na horském kole. Po první cestě do Indie si zamilovala Asii a ještě by se do ní ráda mnohokrát vrátila. Má ráda země s vysokými horami, milými lidmi a neobjevenými místy. Už více než dva roky pracuje jako redaktorka portálu HedvabnaStezka.cz, čímž se ji podařilo spojit volný čas a zaměstnání v jedno.

Zkušenosti čtenářů

Khamlia

hah, so Sudanu bych mela jet jednou, abych videla rozdil mezi tim africkym a evropskym
 
Ale jinak, zapominana zeme, ktera je hodne zajimava je Jordansko. Prijemna, spousta veci k videni, prijemni lide. Moc doporucuji. Ja jsem tam jezdila ted parkrat a kdo ma zajem, muze se podivat na muj blog – http://jordanresa.blogspot.se/

Romi
Khamlia:

S Jordanskem bych byl aktualne opatrny. Mozna jste si toho nevsimla, ale v Syrii a Iraku se aktualne valci. Pockal bych alespon na ukonceni vsech bezpecnostnich operaci. Pote bych peclive sledoval bezpecnostni doporuceni a cestoval bych ve vetsich skupinach… https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/jordan

Dana

Skvělá byla letošní cesta na Zanzibar.Z uvedených míst u mne vede zatím Kuba Nejen nádherné památky, moře a pláže s bílým pískem ale také divoké pohoří Sierra Escanibray a moc milí lidé:-) Někteří také zavzpomínají na Československo kdy zde studovali nebo pracovali v továrnách..O kubě si můžete přečíst tady http://www.parkovanir7.cz/news/kuba-dovolena-v-turistickem-raji-i-dil Zanzibar zatím sepisuji a třídím fotky
Děkuji za tip na Samoa a Manono:-)

Petra

Môj highlight za rok 2016 je Peru, krásna príroda a celkom iná mentalita ľudí. Ak máte záujem, o tom, ako sme sa mali a čo sa dá sihnúť za 16 dní si možete prečítať tu: http://www.uzivaj.si/peru-gringo-trail-svojom/

Pavel Cerny

diky za tipy, bylo by mozne se dozvedet vice info a letech na Samou ?
ostatni zeme samozrejmen parada, na Japonsko nedam dopustit, Recko je stale evropska exotika ( hlavne mimo sezonu), ted na Vanoce a Novy Rok jsme projeli Pelopenes a bylo to parada. Jinak doporucuji Faerske Ostrovy, muj highlight 2016, a  nen tam za urcitych podminek vubec draze

Libor

Na Samou se da letet asi jen z Noveho Zelandu, Australie a Fidzi a doufam, ze to tak dlouho zustane. Jestli zavedou linky z Asie, tak to nebude takovy raj, jako jsem mel ted 2,5 tydne v listopadu. Vyhnete se ale radeji prazdninam v Aus. a NZ. Od prosince do brezna je vice deste, vlhkosti a komaru. V listopadu jen minimalne. Drevene autobusy jsou super a pri stopu asi v 75% zastavilo 1. auto. Je to 1 z mala zemi, kde belocha nepovazuji za chodici penezenku, ale jsou uprimne radi, ze je navstivil. 2 pripady zebrani deti byly jen na Manono.

Ostrov Manono na 1 den doporucuju, ale ma i nevyhody. Pro me asi ten nejmene podareny den na Samoi s ohledem na ubytovani, protoze majitelka jedineho normalniho ubytovani (jeste 1 tam je, ale drahe, daleko od plaze a vypadalo zavrene, beachfale uz tam nejsou) byla v Apii a jeji mladsi bracha nesplnil vse, co slibil a stalo me to dost dohadovani. Domky tam nejsou na plazi a nechladi je vitr. Vetrak meli zamceny a klice mela majitelka. Ostrov stal za navstevu, ale podruhe bych tam asi nejel. Napr. za navstevu jedine plaze se plati 50 Kc, za vystup na kopec taky. Ale zase si tato vesnice za to postavila krasny kostel.  Na druhou stranu byl jsem tam jediny cizinec a voda v lagune po slunecnem dni mela 33 st.C.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: