Návštěva čínského prezidenta přinesla jednu výhodu: Cestovatelé dostanou letenku do Číny zdarma

Návštěva čínského prezidenta přinesla jednu výhodu: Cestovatelé dostanou letenku do Číny zdarma

Pokud se v následujících letech chystáte objevit přírodní či kulturní taje Číny, setkání pana prezidenta Miloše Zemana s jeho čínským protějškem pro vás bude mít přece jen obrovský přínos. Mimo jiné spolu totiž dohodli, že v rámci spolupráce dostane v podstatě kdokoliv z České republiky letenku do Číny zdarma.

„Ano, tuto informaci mohu potvrdit. Když pánové viděli odpor, který se vzedmul proti návštěvě čínského prezidenta, rozhodli se, že našim lidem dopřejí poznat, jak skvěle to v Čínské lidové republice funguje,“ potvrdil domněnky mluvčí Prezidenta České republiky Jiří Ovčáček.

Podle něj prý nebude ani příliš složité letenku získat. „Půjde v podstatě o banální úkon. Cestovatel bude muset dodat čestné prohlášení, že sympatizuje se situací v Číně, a podepsat předběžnou dohodu o tom, že dá v dalších prezidentských volbách opět hlas Miloši Zemanovi,“ vysvětlil Jiří Ovčáček.

Hned po oznámení tohoto systému výběrů adeptů na cestu do Číny se ale ozvaly i hlasy proti. „Je nepřípustné, aby letenku získali pouze voliči Miloše Zemana a sympatizanti politického uspořádání v Číně. Taky jsem měla v plánu dovolenou tímto směrem,“ vysvětluje rozčílena cestovatelka Jana Novotná z Prahy.

Naštěstí Miloš Zeman nakonec uznal, že takovéto dělení nezní příliš demokraticky a navrhl alternativu i pro ty, kteří odmítají podepsat zmiňované dokumenty. „Samotného mě překvapila u pana prezidenta taková vstřícnost, často se to u něj nevidí. Okamžitě volal do Číny, aby zkusil ještě rozhodnutí změnit,“ vysvětluje Ovčáček. „Nakonec vymysleli s kolegou Si Ťin-pchingem skvělé kompromisní řešení. Ostatním cestovatelům nabídnou alespoň jednosměrnou letenku do Pekingu.“

Předpokládá se, že o akci bude opravdu velký zájem. Pokud tedy sami uvažujete o tom, že byste ji využili, dostavte se na Hrad ideálně hned dnes. Žádosti bude vyřizovat sám pan Ovčáček. „Bude to náročné, ale je potřeba, aby někdo opravdu znalý a odpovědný posoudil, jestli si daný žadatel zaslouží zpáteční nebo pouze jednosměrnou letenku,“ vysvětluje svůj úkol Jiří Ovčáček. Pro držitele jednosměrné letenky je prý navíc v Číně připraven speciální program, o kterém zatím Prezident mlčí. „Můžu jen potvrdit, že to bude pro účastníky velmi poučné,“ dodal Ovčáček.

Nejširší nabídku průvodců a map Číny (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Lucie

Pěkný apríl 😀

Petr
Lucie:

Smažte to, takhle se nedozvíme, kdo chce jet do Číny zadara 😎

Adriana

😀

Martin

Škoda že je to Apríl já bych do toho šel. Sice ještě neznám Zemanovi protikandidáty , ale ono stejně nebude z čeho vybírat. A situaci v Číne mohu komentovat pouze z dálky, ale určitě jako zatím nejlepší jakou Čína měla. Tak co 🙂

Štěpánka
Martin:

Naprosto souhlasim 😀

Jonáš

…hm, tak mě dají z Ovčína asi jen jednosměrnou. I tak dobrý 😀

Kelsang

škoda jen, že podobné dopisy doopravdy musejí psát například exiloví Tibeťané, kteří chtějí jet navštívit svoji rodinu v Tibetu, i v případě, že již jsou oficiálně občané jiného státu (mají pas např. ČR, ale aby dostali čínské vízum, musejí podepsat podobné bláboly). bez apríla.

Flígr

Tahat politiku sem, na cestovatelský web, mi nepřijde ani vtipné, ani rozumné

Pojďme si znovu..

… kopnout do zlého Zemana. Je to tak snadné a je to cool.

Karel

to Flígr- politika s cestováním má hodně společného. Můžeme o tom vyprávět my, co pamatujeme, co jsme žádali o výjezdní doložku, co nám na hranicích prohlíželi, zda nevezeme noviny, co jsme museli v práci psát reporty po návratu domů. … Co nám cestu do zahraničí schvaloval i uliční výbor,..
My starší víme co to je svoboda a té si musímš vážit.

Martin

Mně už teď od Zemana nic nepřekvapuje a proto jsem chvilku uvěřil, než mi došlo, že je april 🙂

Jirka

Doplnění:Tibetu a pak kecejte. Jste jen pokrytci!

jirka

Apríl!

Tupec vymašťený

Ty kráso, ten začátek zněl fakt věrohodně. Až u věty, dostavte se osobně na hrad mi došlo, že je to fake.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: