TOP 10 míst, která navštívit v Austrálii

TOP 10 míst, která navštívit v Austrálii

Austrálie nabízí návštěvníkům z celého světa rozmanité, zejména přírodní atrakce: rozlehlé národní parky s jedinečným ekosystémem, přírodní úkazy, tisíce druhů zvířat i rostlin, pohoří či ostrovy. Za návštěvu však stojí i města, kde se prolíná hned několik kultur. Přinášíme vám přehled top 10 míst, která byste při návštěvě Austrálie měli rozhodně zařadit do svého itineráře.

1. Velký bariérový útes

Velký bariérový útes se táhne u východního pobřeží Austrálie u státu Queensland. Je dlouhý zhruba dva tisíce kilometrů, tvoří jej necelé tři tisíce korálových útesů a přes šest set ostrůvků. Díky tomu je dokonce viditelný z vesmíru! Na útesu žije přes 1600 druhů tropických ryb, žraloků, delfínů, želv, hvězdic či mušlí… Potápění a šnorchlování na největším korálovém útesu na světě tak rozhodně patří k nezapomenutelným zážitkům. Základnami pro výlety na útes jsou města Cairns a Port Douglas či Airlie Beach.

2. Sydney

Dominantami největšího australského města Sydney jsou samozřejmě opera a Harbour Bridge. Svébytný kolorit tohoto živelného a kosmopolitního města však tvoří mnohem více. Historické budovy v centru doplňují moderní zástavbu v komerčním centru. Sydney Tower nabízí krásný výhled na celé město a jeho okolí. Pobřeží lemují útesy a především nádherné pláže, mezi nimiž kraluje vyhlášená Bondi Beach.

Ta je rájem nejen surfařů. Bohatou australskou faunu reprezentuje zoologická zahrada Taronga. Sydney láká i sportovní nadšence. Hraje se tu především kriket a rugby. A hlavně tohle město nikdy nespí, nabízí také bohatý noční život, většina barů a klubů se soustředí v centru města, hlavně v Darling Harbour.

3. Great Ocean Road, Victoria

Po pobřeží státu Victoria se táhne jedinečná, více než 300 kilometrů dlouhá cesta s názvem Great Ocean Road. Vede ze surfařského města Torquay až do Portlandu a vybudovali ji ve třicátých letech během krize, aby vytvořili pracovní místa. Rovněž má být připomínkou všech padlých během první světové války. Great Ocean Road tak v sobě spojuje nádhernou krajinu, dobrodružství a také historii.  Právem se řadí mezi nejskvělejší „road tripy“ na světě.

Na cestě na vás čeká hned několik zajímavých míst. Ještě před zahájením cesty stojí za návštěvu největší surfařské muzeum na světě ve městě Torquay, o velikonocích se zde rovněž koná nejprestižnější světový surfařský závod. Další zastávkou je národní park Port Campbell s mnoha vápencovými skalními útvary. Nejznámější z nich je 12 apoštolů, kteří jsou roztroušeni v moři u pobřeží.

U malebné vesnice Apollo Bay, která leží zhruba v polovině Great Ocean Road, na vás čeká nejvyšší a také nejdelší stezka v korunách stromů na světě. Byla otevřena v roce 2003, je ve výšce 47 metrů a měří 600 metrů. V přímořské vesničce Anglesea si můžete zahrát golf s místními obyvateli – žije zde přes tři sta klokanů, kteří volně pobíhají po hřišti. Největším městem na cestě je Warrnambool, které je vyhlášeným místem pro pozorování velryb.

Turisté si mohou zvolit hned několik způsobů, jak Great Ocean Road absolvovat. Nejoblíbenější je zabalit věci do batohu a vyrazit na cestu pěšky a pod stan. Funguje tu však také řada cestovních kanceláří, které rády zajistí několikadenní výlety.

4. Uluru

Mezi nejfotogeničtější přírodní úvary v Austrálii rozhodně patří tzv. „rudý zázrak“ nebo také „rudý střed“, dominantní monolit Uluru v centrální Austrálii. Název Uluru v místním domorodém jazyce znamená „stinné místo“. Monolit se tyčí uprostřed planiny do výšky až 348 metrů.

Pro místní domorodé obyvatele je Uluru posvátným místem. Turisté sem míří především za krásnými východy i západy slunce. Monolit je součástí národního parku Uluru – Kata Tjuta, který nese název po samotném monolitu a nedaleké soutězce.

5. Blue Mountains

Nedaleko Sydney se nachází tzv. Modré hory, jsou tedy výbornou alternativou pro celodenní výlet z australské metropole. Pohoří získalo svůj název díky modrému oparu, který v horkých dnech vychází z porostu vzácných eukalyptových stromů, kdy se z jejich listů vypařují oleje.

Nejvyšší vrchol Birds Rock měří 1180 metrů. Za dramatický ráz pohoří mohou především četné propasti, vodopády a také osamocené pískovcové skály. Nejznámější je skalní sousoší Tři sestry, které bylo pojmenováno podle staré domorodé legendy. Na návštěvníku tu čeká okolo 140 kilometrů turistických tras, oblíbené je i horolezectví, slaňování, jízda na horských kolech či jízda na koni.

Jedním ze symbolů Austrálie jsou kromě klokanů také koaly. Ty byste si při návštěvě tohoto rudého kontinentu také rozhodně neměli nechat ujít. Víte, kam se vydat v Austrálii za koalou?

6. Byron Bay

Byron Bay bývá označován za ráj surfařů i jiných vyznavačů adrenalinu, zejména pak paraglidingu. Díky tropickému klimatu a vysokým teplotám vody je oblast rovněž vyhledávaná pro šnorchlování a potápění, ale také pozorování velryb. Vyhlášeným místem mezi potápěči je zejména Julian Rocks. Nedaleko se nachází rovněž národní park Nightcap s deštným pralesem a krásnými vodopády Minyon Falls.

7. Daintree National park

Tropický prales Daintree, který se rozprostírá na severu Queenslandu, je považován za nejstarší na světě. Obývá jej domorodý kmen Kuku Yalanji. Prales leží ve stejnojmenném národním parku, který je rozdělen na dvě části: soutěsku Mossman Gorge s křišťálově čistou vodou a mys Tribulation, kde prales končí na útesech na běloskvoucími plážemi Korálového moře. V parku se nachází více než 18 tisíc druhů rostlin a rovněž množství zvířat, jako jsou krokodýli, klokani či motýli. Prales Daintree je tedy oblíbeným místem pro celodenní safari, které se většinou vypravuje z nedalekého města Port Douglas.

Nejširší nabídku průvodců a map Austrálie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

8. Melbourne

Oblíbenou zastávkou je rovněž druhé australské největší město Melbourne, které vyniká zejména bohatým kulturním životem. Ve městě najdete množství galerií, muzeí, divadel, restaurací ale také obchodů, přičemž mezi nejoblíbenější nákupní centra patří tržiště královny Viktorie. Více než třetinu plochy zabírají parky, zahrady a otevřené prostory, město tak působí velmi vzdušně. Mezi dominanty patří rozhodně Královská botanická zahrada či Národní Viktoriina galerie. Na východě město lemuje pohoří Dandenong Ranges.

9. Fraser Island

Fraser Island leží u východního pobřeží Austrálie zhruba 200 kilometrů severně od Brisbane a bývá označován za největší písečný ostrov na světě. Je především oblíbeným místem pro výlety na čtyřkolkách, jiná vozidla by se ostatně nedokázala brodit písečnými cestami, žádné jiné tu totiž neexistují. Ostrov odděluje od pevniny úzký průliv a nejjednodušší cesta na Fraser Island je trajektem ze zátoky Hervey Bay či z Inskip Point na Rainbow Beach.

Ostrov měří na délku zhruba 122 kilometrů, na šířku má pouhých 15 kilometrů. Nejvyšší duna dosahuje výšky až 260 metrů. Kromě adrenalinové projížďky po dunách je zdejší atrakcí také vrak lodi S.S. Maheno, která byla původně luxusním parníkem. Ve třicátých letech však během bouře ztroskotala a byla vyvržena na pláž.

Dalšími lákadly jsou pískovcové útesy či malá jezírka ve skalnatém pobřeží s bublající vodou, kterým se říká „Champagne Pools“. Žije zde jedna z největších populací psa dingo ve volné přírodě na světě, která čítá okolo 150 jedinců, a také přes tři sta druhů ptáků, divocí koně či netopýři. Vody okolo ostrova jsou oblíbené mezi delfíny, žraloky i velrybami.

10. Kakadu National park

Národní park Kakadu je největší v celé Austrálii, současně je druhým největším parkem na celém světě. Rozprostírá se na severu Severního Teritoria a je považována za jedno z „nejdivočejších míst“ vůbec. Na území parku se nachází deštné pralesy, mangrovové močály, říčky, vodopády, starodávné skalní malby a samozřejmě také rozmanité druhy rostlin i zvířat.

Park je možné navštívit automobilu i letadlem, ale také lodí. Jsou zde i kilometry turistických stezek. V období dešťů, tedy od listopadu do dubna, bývá mnoho částí oblasti uzavřeno kvůli povodním.

Zkušenosti čtenářů

Pavel a Pavla

Ahoj cestovatelé,díky za hezké shrnutí, momentálně zdravíme ze Sydney a můžeme potvrdit, že Austrálie je země neuvěřitelných krás.Díky za hezké shrnutí, cestování zdarPavel a Pavela na cestě kolem světa

Marie

Ahoj, netuším jestli je otázka stále aktuální, ale potápění se pohybuje lehce pod 200 dolarů Záleží na společnosti a na lokaci, někdy můžeš mít štěstí na slevovou akci.. Některé společnosti hledají dobrovolníky – například kitchenhand a za voluntýrství ti nabídnou například šnorchlování zadarmo, takže možná by to šlo nějak domluvit.. Ale jak říkám, ta klasika je kolem 200 AUD

Juraj

Obsiahly článok o Austrálii vyšiel na dobrodruh.sk. Je tam veľa zaujímavých informácií. Ja môžem odporučiť ružové jazero, je naozaj úchvatné.

Super na prezentace.

Jakub

Též mi to přijde jako velice dobrý zdroj na prezentace.

Adéla

Kde se mám podívat po cestovním pojištění, aby bylo výhodné z hlediska ceny ale hlavně taky spolehlivé?

Lenka

Zkoušela jste se už dívat na online srovnávač pojištění? Tam se dá sehnat výhodná nabídka a navíc so pojištění pak můžete i rovnou sjednat online.

Adéla

Tak to se přiznám rovnou, že to jsem teda nezkoušela, protože jsem tak nějak ani tady o té možnosti nevěděla. Kam se mám přesně podívat?

Pavel

Taky mám zkušenost se srovnávačem pojištění a to vlastně nejen z hlediska cestovního pojištění, ale i ostatního. Už několikrát se mi totiž vyplatilo se podívat na online porovnávač pojištění Klik.cz, kde si na pár kliknutí zjistíte nabídku konkrétního pojištění, které si pak vlastně můžete i výhodně online sjednat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí