TOP 7 věcí, které neminout na Taiwanu

TOP 7 věcí, které neminout na Taiwanu

Ostrov, rozlohou přibližně stejně velký jako polovina ČR, disponuje celou řadou přírodních krás: od horských jezer, přes přírodní horké prameny až k útesům, které platí za jedny z nejkrásnějších ve východní Asii. Připravili jsme si pro vás TOP 7 Tipů, které byste rozhodně při návštěvě Taiwanu neměli vynechat. 

Taiwan byl do světových map zapsán v polovině 16. století. Tehdy ke břehům ostrova, nacházejícího se mezi Filipínami a Japonskem, připluli Portugalci. Pojmenovali jej IIha Formosa-Krásný ostrov.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Taiwan je charakteristický kontrastem mezi dvěma hlavními částmi. Tou první je spíše rovinaté nebo mírně zvlněné západní pobřeží, které je domovem většině z 23 milionové populace. Tou druhou je pobřeží východní, kterému dominuje mohutné pohoří.

1. Taipei

Politické, ekonomické a kulturní centrum Taiwanu. Nachází se na severu ostrova, v kotlině obehnané prstencem hor. Panoramatu města dominuje Taipei 101, více než půl kilometru vysoká věž ve tvaru bambusu, symbolizující dlouhověkost.

Návštěvu hlavního města je možné vychutnat si všemi smysly. Oči zaplesají nad skvostnými sbírkami čínského umění v Národního palácového muzea. Nos přijde na své ve starobylém chrámu Longshan, kde kromě všudypřítomné vůně vonných tyčinek nasajete i atmosféru východních náboženství. Chuť si pak přijde na své na jednom z mnoha večerních trhů, kde se prodávají ty nejlepší speciality.

2. Yanmingshan

Kde jinde na světě najdete deštný prales, co by kamenem doholil od metropole? Národní park Yanmingshan se nachází pouhých 12 kilometrů z centra Taipei.  Jedná se o oblíbený víkendový cíl místních. Po zdolání některé z mnoha turistických tras, rádi dají nohám odpočinout v horkých pramenech: buď v jednom z mnoha resortů, nebo ve volné přírodě. Nejlepší doba na návštěvu je jaro, kdy zeleň prozáří růžové květy třešní. Nádhernou podívanou je i festival květin kala (březen-duben).

3. Jezero Slunce a Měsíce

Největší přírodní jezero se nachází v srdci Taiwanu. Obehnané horami, které okolo vodní plochy vytvořily přírodní amfiteátr, jezero patří k nejklidnějším místům na ostrově. Plavání je zde bohužel vyjma každoročního plaveckého závodu zakázáno. Okolí jezera je domovem kmene Thao, nejméně početnou etnickou skupinou na ostrově. Legenda praví, že jejich předkové kdysi žili na ostrůvku uprostřed jezera. Místo je dodnes uctíváno.

4. Taroko

Nejkrásnější taiwanský národní park se rozprostírá na ploše 92 000 hektarů, od ohromujících útesů Cingshui na východním pobřeží až k vrcholkům Centrálního pohoří, co tak se tak rády halí do čepice z oblaků. Parkem prochází impozantní 19ti kilometrový dlouhý kaňon. Jeho stěny jsou vytvořeny z vápence, který časem metamorfoval na mramor. K nejzajímavějším místům patří Tunel devíti zákrut (Tunnel of Nine Turns), Vlaštovčí jeskyně (Swallow Grotto) a Svatyně věčného jara (Eternal Spring Shrine).

5. Hora Hehuan

Horu Hehuan najdete v Centrálním pohoří, kde sousedí s největšími vrcholy Taiwanu. Díky dobré dostupnosti se stala místem, kam se obyvatelé tropického ostrova chodí v zimě dívat na sníh.

k vysokohorské chatě ve výšce 3 150 metrů se dá dojet autem, zbývajících 400 metrů je třeba zdolat vlastními silami. Neoficiální kempingové místo u východního vrcholu je útočiště pro nadšence, kteří přicházejí pozorovat hvězdnou oblohu a vycházející slunce. Výhledy jsou vskutku dechberoucí!

Nechte se inspirovat i TOP 7 tipy, co neminout na Srí lance.

6. Tainan

Pokud lze někde pocítit autentickou atmosféru Taiwanu, tak je to právě v nejstarším městě Tainanu. Mnohé z tradičních taiwanských zvyků, jako vítání průvodu na počest bohyně Mazu nebo závody dračích lodí pochází právě odsud.

Tainan se může pohubit památkami, historickými budovami a také největší koncentrací chrámů. Je jich téměř na 300! Při návštěvě si nenechte ujít Anping, historické srdce Tainanu, s pevností a historickým skladem, jehož stěny jsou prorostlé kořeny mohutných stromů.

7. Orchidejový ostrov

Pojmenovaný po květině, která zde kdysi bujně rostly a dnes už je vzácnější. Orchidejový ostrov se nachází 62 kilometrů od východního pobřeží Taiwanu. Erupce ze dna oceánu vtiskly ostrovu velmi dramatický ráz: útesy stoupají od mořského pobřeží až vysoko do hor. Silnici do úzkého pruhu mezi mořem a pobřežím napalovali jen stěží.

Na ostrově panuje zvláštní a tak trochu tajemná atmosféra. Většinu čtyřtisícové populace tvoří původní obyvatelé z kmene Yami, známí výrobou pestrobarevných kánoí.

Zkušenosti čtenářů

Cestopisnik.cz

Na Taiwanu je celá řada úžasných míst. Ani měsíc nestačí. Naposledy jsem měl na taiwanu pouze tři týdny času a volil jsem tak trochu jiná místa. Můj cestopis z Taiwanu je možné najít na webu cestopisnik.cz. Třeba se někdo inspiruje.
Taroko je nádherné, ale často tam prší. Orchid Island je náročná na přepravu. Tainan mi nikdy nijak zvláštní nepřišel, ale je to spíš otázka vkusu. Taiwan je nádherný celý, takže pokud půjdete dál od civilizace někam do hor, tak nemůžete udělat chybu. Doporučil bych třeba Yushan, Maolin, Alishan, termální oblast kolem Taitungu, Green Island … atd atd.

Ladislav Hojgr

K nocnimu trhu v Taipei chci rici toto-na 2 mistech se mi udelalo nevolno ze smradu a jidlo tam bylo tak bidne,bez napadu a bez chute vyjma snad jen pecene kastany,ze je az s podivem,jak muze nekdo tvrdit,jak omamne chute tam potkal-asi tam nebyl….

Eva Pártlová

Na Taiwanu jsem byla cca 3 týdny letos v květnu.
Já byla z nočních trhů naprosto nadšená, takový výběr všeho možného jsem nikde jinde neviděla..Co se týká smradu tak ano, ale to je místní pochoutka: Stinky Tofu (smradlavé tofu), já taky nenašla odvahu to vyzkoušet, ale místní to zbožňují.
Na ulici jsem jedla prakticky denně a nikdy jsem neměla zažívací či jiné potíže, které jsem předtím měla v Maroku, Egyptě či Dominikánské republice.
Taiwan je skvělé, pro nás velmi exotické místo a pokud někdo není zrovna turistický nadšenec doporučuji jih ostrova a město Kenting- písečné pláže, azurově modré moře, přírodní park a i zde jsou noční trhy, byť jen 1 ulice. Půjčit si skůtr a projet si jih ostrova..Skůtr jsem měla půjčený i v Taroku, což taky doporučuju jako nádherné místo s úžasnou přírodou.
Všudy přítomné horko a vlhko je opravdu pro středoevropana náročné.
A ještě jedno poslední doporučení rozhodně si kupte někde na trhu ananas a mango. V ČR ananas nejím, ale tady jsem se mohla ujíst..luxus, který se vůbec nedá srovnat s tím co se prodává u nás.

Michal Vaňha
Eva Pártlová:

Jaké jsou podmínky a cena půjčení skutru na Taiwanu. Stačí normální řidičák nebo požadují mezinárodní? Díky za odpověď.

Martin Hájek - https://www.tofutaiwan.cz
Michal Vaňha:

Michale, na Taiwanu je vždy potřeba mezinárodní řidičák (taková ta papírová knížečka), bez toho ti skútr/auto nikdo nepůjčí (jedno, kdys dávno, jsem tedy uspěl, ale myslím, že teď by to už nešlo). V některých městech Taiwanu (Taipei, Keelung, Taitung, Hsinchu, Miaoli) ti dokonce nepůjčí motorku bez místního řidičáku. Turistické oblasti jako Hualien, Kenting, Kaohsiung a Yilan jsou pro cizince většinou OK.

Martin Hájek - https://www.tofutaiwan.cz
Michal Vaňha:

Michale, na Taiwanu je vždy potřeba mezinárodní řidičák (taková ta papírová knížečka), bez toho ti skútr/auto nikdo nepůjčí (jedno, kdys dávno, jsem tedy uspěl, ale myslím, že teď by to už nešlo). V některých městech Taiwanu (Taipei, Keelung, Taitung, Hsinchu, Miaoli) ti dokonce nepůjčí motorku bez místního řidičáku. Turistické oblasti jako Hualien, Kenting, Kaohsiung a Yilan jsou pro cizince většinou OK.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí