Top 15 tipů, jak cestovat levněji

Top 15 tipů, jak cestovat levněji

Low cost cestování nemusí být synonymem pro nepohodlnou a špinavou dovolenou. Právě naopak, nízko nákladové cestování bývá většinou mnohem dobrodružnější. Podívejte se na patnáct jednoduchých tipů, jak za málo peněz získat hodně „muziky“.

1. Sestavte si denní rozpočet a dodržujte ho

Sestavte si před odjezdem svůj denní rozpočet, přičtěte k němu jednorázové výdaje a získáte tak celkové náklady na cestu. Do rozpočtu přičtěte náklady na ubytování, jídlo, dopravu, vstupy i zábavu. Snažte se tuto sumu nepřesáhnout, a to i v případě, že máte s sebou více peněz. Co zbude si můžete schovat zase na další cesty.

2. Sledujte aktuální nabídky letenek

Olajkujte si facebookové stránky různých portálů, které se na vyhledávání levných letenek a akcí aerolinií specializují. Pokud nehledáte specifickou destinaci, je velká šance, že natrefíte na letenky za zajímavé ceny. I když může být třeba cena na úkor pohodlí (např. při stopoverech).

3. Nehledejte cíl, ale cenu

Čím je výběr destinací a data flexibilnější, tím levnější letenky můžete sehnat. Stačí na vyhledávači letenek zadat odletové místo a destinaci „Everywhere“, a uvidíte, že se budou dít divy.

4. Nakupujte letenky v inkognito režimu

Pokud hledáte letenky, použijte soukromý/inkognito režim v prohlížeči. Rezervační portály si totiž pamatují předchozí vyhledávání a podle toho filtrují, které letenky by se vám mohly líbit. Pokud usoudí, že o ně máte skutečně zájem, začnou cenu letenek pomalu zdražovat, aby vás ji přiměli co nejdříve koupit. Před novým vyhledáváním také můžete pomocí stisknutí SHIFT+CTRL+DEL smazat cookies.

5. Cestujte do zemí s nízkými denními náklady

Počítání se jen tak nezbavíte. I extrémně levná letenka vás nezachrání, když se dostanete do země, kde utratíte majlant. Je třeba se zamyslet, dát o něco více za letenku a dostat se tak do země, kde si i s pár drobnýma budete moct žít jako králové.

6. Ubytujte se přes couchsurfing.com

Hledání ubytování přes portál Couchsurfing.org vám může ušetřit nejen docela výraznou položku z rozpočtu, ale také se dostanete do kontaktu přímo s místními. Ti vám určitě rádi dají tipy, jak si dané místo užít se vším všudy a nemuset tak spoléhat na služby s „vysokohorskou“ turistickou přirážkou.

7. Vyměňte hotel za hostel

Proč zbytečně utrácet desítky dolarů/eur za pokoj, ve kterém strávíte minimum času. Hostel je mnohem levnější variantou a navíc pulzuje cestovatelským životem. Ušetříte peníze a zažijete více zábavy.

8. Přemisťujte se přes noc

Když se potřebujete dostat z bodu A do bodu B a cesta trvá víc než pár hodin, jeďte nočním spojem. V mnoha zemích fungují tzv. sleeping trains nebo sleeping buses, které vyjíždí většinou pozdě večer a do cíle přijíždí brzo ráno. Ušetříte za ubytování, vyspíte se a ráno můžete rovnou vyrazit objevovat tamní zajímavosti.

9. Místo směnáren využijte bankomat

Výběr peněz z bankomatu v zahraničí může být ve většině zemí výhodnější, než výměna peněz ve směnárně. I když v současné době většina směnáren tvrdí, že peníze mění bez poplatků, opak bývá pravdou. Před odjezdem je tak dobré zjistit, jaký vysoký poplatek si vaše banka bere za výběr z bankomatu v zahraničí. Některé to mají úplně zadarmo, u jiných se to může pohybovat v řádech desítek korun.

10. Používejte nohy

Nebuďte líní a poznávejte zemi nejjednodušším a nejlevnějším způsobem: chůzí. „Pěšibus“ má hned několik výhod. Kromě ušetřených nákladů se také efektivně vyhýbá dopravním zácpám. Procházkou poznáte cizí město mnohem osobněji, než přes špinavá okna taxíku nebo autobusu.

11. Nejezte na turistické ulici

Když jste uprostřed turistického centra a máte hlad, využijte pravidlo „tří“. Tedy vydejte se úplně opačným směrem než jdou davy, a projděte alespoň tři ulici nebo křižovatky. Najdete tak restaurace, které nejsou živy díky turistům. Kvalita jídla bude vyšší a cena naopak o poznání nižší: ideální kombinace.

12. Porovnejte si ceny jídla pomocí ceny piva

Jakmile přijedete do cílové destinace, zjistěte si kolik přibližně stojí obyčejné pivo. Srovnejte tuto cenu s cenou piva v restauraci, do které chcete zajít a hned zjistíte, zda je předražená nebo ne. Je to jednodušší než se snažit v menu porovnávat stejná jídla, protože se mohou lišit ve způsobu přípravy a ve velikosti porce. Pivo však bude vždy pivo (naštěstí), a proto je porovnávání nejjednodušší.

13. Nespoléhejte se na anglické menu

Pokud jste v zemi, kde se nepíše latinkou, a vy nevíte, co jejich znaky znamenají, nespoléhejte se na anglické menu. Cena jídla pro turisty totiž bývá většinou vyšší než pro domácí. Pokud se naučíte poznávat alespoň pár základních znaků pro číslice od 1 do 10, snadno zjistíte, zda jsou ceny stejné jako v místním jazyce.

14. Smlouvejte a to pořádně

Když cestujete do země, kde je běžné smlouvat o ceně, máte jedinečnou příležitost ušetřit. Nejlepší radou pro efektivní smlouvání je být sebevědomý a neustoupit od své navrhované ceny. Prodejce se bude chtít dostat přibližně na polovinu mezi jeho a vaší cenu. Pokud však budete trpěliví, můžete získat věc i za cenu, kterou jste navrhli. Platí pravidlo, dokud je prodejce ochotný diskutovat, stále na prodeji něco vytěží.

15. Nejezděte taxíkem bez taxametru

Před nástupem se pozorně podívejte, zda na taxametru řidič něco podezřele nepřepíná. Během cesty se tvařte, že nejste ve městě poprvé. Je dobré vytáhnout smartphone a cestu kontrolovat pomocí GPS. Štěstí přeje připraveným, proto si dopředu zjistěte, kolik byste měli za cestu přibližně zaplatit.

Další zajímavé tipy, jak levně a přitom zábavně cestovat, najdete v nové e-knize Tajomstvá cestovania. Kterou si můžete koupit na webu www.malysvet.sk.

Zkušenosti čtenářů

Vladimír

Na jakém vyhledávači letenek lze použít radu č.3? Zadal jsem „everywhere“ na 4 různých portálech, ale nic se nestalo 🙁

Vesacek
Petr
Vladimír:

Celkem dobře poslouží notifikace na Cestujlevne.com 🙂

Barbora

č. 13 – Sarajevo: 2 reštaurácie vedľa seba, jedna mala menu v angličtine a jedlo priemerne stálo 15€, druhá (hneď vedľa!!) mala menu výlučne v bosniančtine a za super čevapi som platila 3€ (aj s nápojom;))

Michálek

Tak tenhle článek je hloupost.

Khamila

Ja tedy osobne nesouhlasim s bodem c. 3, 5 a 6. Chce jet tam, kam me to laka, ne kde to je levnejsi. Stejne tak couchsurfing v nekterych zemich zrovna neni nejvhodnejsi, casto se toho zneuziva a nabizi napr sex apod.

Khamila

P.S. a v podstate souhlasim s Michalkem

pilgrim

blbost

Jiřík

Není blbost, autor to myslel dobře, akorát měl ten článek trochu jinak nazvat a jinak zpracovat. Začátečnikům se to hodí.

web
Jiřík:

Myslím, že jsi to docela vystihl.

Vercao

To s tím výběrem peněz v bankomatu není vždy pravda. Já jsem vybírala na Slovensku, kde mám výběry zdarma a bankomat mi poprvé ukázal kurz. Byl mnohem nevýhodnější něž směnárna. Nejdřív si zjistěte, jakým kurzem se převádí peníze při výběrech z ATM a platbou kartou. i když bez poplatku. Od té doby si vždy beru hotovost a platím kartou co nejmíň.

Libor
Vercao:

Většina bank má kurz o 2% vyšší než střed (mBank víc). Ve směnárně se někdy (třeba s kupónem) dá koupit cizí měna jen o 0,5% dráž než střed, takže je to výhodnější. Spíš je to ale otázka bezpečnosti, jestli nosit hotovost na celý pobyt už z domova nebo raději průběžně vybírat.

Ivana

S většinou se dá souhlasit a něco je extrém, který už ničí pohodovou dovolenou.
1)Takhle jsme kdysi začínaly, když bylo opravdu hluboko do kapsy. Člověk ale pořád myslí na peníze a moc si toho nedopřeje. Ve výsledku Vám peníze zbydou, protože některé dny není za co rozpočet utratit.
2)Osvědčil se mi tenhle seznam akčních letenek.
3)Chce to být flexibilní, ale má to své hranice. Aspoň přibližně je dobré vědět, kam člověk chce a řídit se tím.
4)Už jsem se s tím setkala. Mrzáci navyšují ceny, když člověk hledá letenku na vícekrát.
5)Na tohle je skvělá Asie – pokud užijete si tam jako králové za čtvrtinu toho co v USA.
6)Dá se, ale CouchSurfing je úplně o něčem jiném, než o ubytování zadarmo. Mohli byste se setkat s nevolí.
7)ano
8)Ono Vám s levnými letenkami často ani nic jiného nezbude.
9)ano
10)Ano, ale spíš kvůli tomu, že mnohem lépe poznáte dané místo.
11)ano
12)Tohle slyším prvně 🙂
13)Pokud mají vyšší ceny pro turisty, tak je jedno, jaké menu máte 🙂
14)Jak v které zemi. Někde byste mohli pořádně narazit. Zjistěte si to dopředu z nějakého cestopisu nebo od zkušenějších s danou zemí.
15)Záleží na situaci. Většinou ano. Já si často domlouvám cenu dopředu, když vím, kolik je běžná cena. Tady platí smlouvat. Když neveme jeden, druhý většinou ano.

Pěkný článek pro šetřílky. Jsem ráda, že už to nemusím tak řešit jako za školních let. Některých zvyků se ale člověk už nezbaví. Někdy je zbytečné vyhazovat peníze, pokud Vám to nepřinese nic navíc.

Tom

spát v buse mi teda nepřijde jako dobrá forma odpočinku před náročným výstupem, jen jako nouzovka když to nejde jinak.

tibor

také jsem kolikrát řešil cenu ,naposledy to byla stará dřevěná maska na zeď ,která se mě zdála místní poměry drahá ( po nějakém čase v cizině přemýšlím v cízí měně a ne korunách ) – nakonec jsem ušetřených 700 korun za masku utratil za 4 piva na letišti v Istanbulu ….. šetřit je hezká věc, ale rozumně 🙂

Peša

S bodem číslo 9 si dovolím nesouhlasit. Výběr z bankomatu je naopak většinou horší variantou, než v nejlepším případě vyměnit cash rovnou v Česku anebo vzít s sebou tvrdou měnu (USD, EUR) a poté měnit na místě. V zemích, v nichž se platí EUR nebo USD je výběr z bankomatu VŽDY horší variantou, než výměna hotovosti v ČR.Nízký/žádný poplatek za výběr z bankomatu u českých bank je iluzorní úsporou a chytákem na nebohé spotřebitele, protože banky si to vyberou na ceníkovém devizovém směnném kurzu, který je zpravidla výrazně horší, než valutový kurz ve směrnárnách (srov. dnes 1EUR prodej Air Bank devizový 27.56; exchange.cz valutový vip 27.10) V kurzech u exotických měn pak bývá většinou započítaný ještě vyšší spread, protože měna je na elektronickém trhu zobchodována stejným způsobem, jako když si nadvakrát měníte hotovost. Ve třetích zemích navíc často bankomaty provozují soukromé firmy, které si účtují navrch vlastní poplatky, nad nimiž vy ani vaše banka vůbec nemáte kontrolu. Plus v některých zemích (namátkově: Argentina, Uzbekistán) s jistotou získáte lepší směnný kurz v řádu jednotek až desítek procent při výměně hotovosti na „bazarovém“ trhu.
Věřím, že možná v některých zemích bude bankomat lepší variantou, ale s jistotou si dovolím tvrdit, že to není většina.

tibor

16. zůstat doma….:-)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: