TOP 7 nejpodivuhodnějších věznic na světě

TOP 7 nejpodivuhodnějších věznic na světě

Jsou místa, kam nikdo moc nechce. Patří mezi ně i věznice, ovšem ani ty nemusí být vždycky špatné. I když někdy jsou, a to hodně. Zkrátka i místa, kde se pyká za chyby, vypadají různě!

1. Věznice s pěti hvězdičkami

V rakouském Štýrsku leží věznice Justizzentrum Leoben. 200 věznů tady žije v naprostém luxusu, každý má vlastní buňku se sociálním zařízením, kuchyňkou a televizí. Svůj trest si tady odpykávají vězni s menšími prohřešky, což zvenku vůbec nepoznáte. Kovovo-skleněný design budovy totiž připomíná spíše kancelářské prostory.

K dalším luxusním věznicím patří i norská Halden, kde si vězni užívají hodně podobného pohodlí.

2. Nejmenší věznice na světě

Úplně nejmenší vězení na světě najdete na ostrově Sark patřícím do souostroví Normanských ostrovů. Do kamenného domečku z roku 1856 se vlezou pouze dva vězni, což prý na ostrov velký necelých 6 km2 a s populací asi 600 lidí úplně stačí. Většinou v něm skončí jen opilci, za větší prohřešky vás čeká cesta do věznice na nedaleký ostrov Guernsey.

3. Věznice, kde si za celu platíte sami

Uprostřed bolivijského La Paz najdete jednu z nejpodivuhodnějších věznic na světě. Když se dostanete za veliké zdi areálu San Pedro, nejprve asi nepoznáte, že jste ve vězení. Vězni si zde totiž musí úplně všechno hradit sami – jídlo, oblečení a dokonce i nájem za svou celu. Areál je proto plný obchůdků a čilého ruchu. Faktem ale je, že podmínky jsou dost drsné, někteří vězni zde musí dokonce žít s rodinou a uživit malé děti je v podobných podmínkách téměř nemožné.

4. Spory řešíme boxem

Klid a pohodu naleznete v mexické věznici Cereso Chetumal. Místní vedení zde totiž přišlo na jednoduchý návod, jak řešit spory mezi vězni – zavřou je do boxerského ringu, rozdají boxerky a po pár kolech jsou všechny problémy pryč. Vězni si tak v běžných dnech užívají naprosté sounáležitosti.

5. Ekologická věznice

Věznice na norském ostrově Bastoy je speciálním ekologickým projektem. Areál je totiž z velké části soběstačný. Energii čerpá ze sluneční energie, pro vlastní potřebu pěstuje zeleninu ovoce a další plodiny a recykluje, co se dá. Vězni denně pracují na farmách, a poté odpočívají – loví ryby, jezdí na koni, chodí do sauny nebo sledují filmy. Velkou výhodou jsou i přeškolovací programy umožňující lidem snazší návrat do běžného života. Možná proto je Norsko známo tím, že se zde vrací ke zločinu nejmenší procento lidí na světě.

6. Když vězni tančí

Dokonale secvičené taneční vystoupení vězňů z filipínské věznice Cube doslova obletěly svět. Nejprve secvičili choreografii na píseň Michaela Jacksona Thriller, později na song This is it a teprve nedávno svět spatřilo video s tancem ve stylu gangam style.

7. Nejděsivější věznice

Do tohoto odstavce bohužel nemůžeme zařadit jen jedinou věznici, ale patří sem hned celý výčet hrozných míst. Můžeme připomenout polskou Osvětim, pro kterou je snad označení věznice polehčující, kambodžské vězení S-21, kde probíhala velká část genocidy v letech 1975 až 1978. Patří sem taky francouzská věznice La Santé, v níž v roce 1999 spáchalo sebevraždu hned 124 vězňů, pak čínská věznice Trisam známá nelidskými praktikami a mučením nebo brazilský Carandir, který byl naštěstí před 12 lety uzavřen. A ve výčtu by se určitě dalo pokračovat.

Zkušenosti čtenářů

Juraja_hip

Opravdu článek na úrovni který sem patří… velká poklona slečno či dámo. Jsem zvědav s čím přijdete příště 🙂

František

Ano, někdy nastane situace zlá a přichází to nejhorší. člověk musí přežít a to znamená lhát, krást nebo podvádět. To ovšem neplatí u nás. Dostat se poté do přísně střeženého prostoru je v jiných zemích otázka krátkého času. Článek se líbil i mi Katko.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí