TOP 7 míst, kde si užít pouliční dobroty

TOP 7 míst, kde si užít pouliční dobroty

Nebudeme si nic nalhávat, člověk cestuje nejen za kulturou, přírodou a lidmi, ale hlavně taky za exotickými chutěmi a cizokrajným jídlem. To vás většinou překvapí všude. A ty nejkrásnější zážitky jsou určitě z pouličních občerstvení!

1. Stará Hanoj

Oslnivá vůně vietnamské kávy chutnající po čokoládě smíchané s kondenzovaným mlékem se táhne desítky metrů daleko od pouličních kavárniček. Tu si ale vychutnáte až odpoledne. Na snídani zamiřte do pouličních vývařoven na nudlovou hovězí polévku Phó Bo, na svačinu ochutnejte některé z exotických ovocí povalujících se na plachtách pečlivě roztažených na ulicích a střežených šedovlasými vietnamkami.

Nejvíce se ale těšte na pozdní odpoledne a večer, ulice se zaplní malými stoličkami, na kterých si můžete pochutnat na smažených kouscích sýra nebo sóji, doušku místního piva nebo vaječných palačinkách robust bánh xèo. A když nebudete mít smaženého dost, dejte si určitě jarní rolky!

2. Mercado central v chilském Santiagu

Pod střechou z roku 1872 tepanou z železa ve stylu art nouve najdete jeden z nejnádhernějších rybích trhů na světě, kde můžete pozorovat široké spektrum mořských tvorů, které jste možná ještě nikdy předtím neviděli. Bude se vám tajit dech nad rychlostí a dovednostmi místních rybářů, kteří upraví mořské ryby do úhledných kousků masa za pár vteřin. Zastavit se pak můžete v malinkatých pouličních restauracích přeplněných mořskými dobrotami, jako je paila marina.

3. Istanbulské dobroty

Potulovat se po ulicích Istanbulu, nakukovat do obchůdků a nasávat specifickou vůni tohoto nádherného města na dvou kontinentech je dokonalým zážitkem. Ujít si nenechte hlavně dvě nejvýznamnější tržiště s jídlem:Spice Bazzarna evropské straně města, který je plný těch nejrůznějších vůní, a pak Kadiköy marketv asijské části, kde ochutnejte turecké sýry, pečivo a ty nejsladší sladkosti na celém světě. A hlavně nezapomeňte vyzkoušet pravý turecký döner!

4. Francouzské Nice

Myslet si, že pouliční stravování je výsadou asijských či afrických měst, je zásadní chyba. Dokonalé pouliční občerstvení najdete třeba i ve francouzském městečku Nice, jež ukrývá přeplněný trh s květinami i potravinami. Trh je lemován kavárničkami a rybími restauracemi a za vlahých letních nocí se v podstatě celý prostor tržiště mění v jednu velkou restauraci. Z místních lahůdek ochutnejte třeba koláč s karamelizovanou cibulí pissaladière, cizrnocé placky Socca nebo sladký koláč a tourtes de blettes.

5. Marrákeš

6. Brusel (a vlastně celá Belgie)

Jestli chcete ochutnat ty nejlepší vafle pod sluncem přelité jahodovou či čokoládovou omáčkou a nazdobené kopcem šlehačky a cukru, tak se vydejte do Bruselu. A předtím si ještě dejte ty nejpoctivější hranolky na světě se skvělými omáčkami. Zapomeňte na budovy evropských institucí a soustřeďte se raději na pouliční občerstvení. Za to stojí nejen belgické dobroty, ale pochutnáte si třeba i v nedalekém Holandsku.

7. Nepřekonatelný Bangkok

Opravdovým městem měst pouličního občerstvení je ale thajský Bangkok. Když se tady ocitnete poprvé, je téměř jisté, že nebudete vědět, odkud začít ochutnávat. Dejte si papájový salát, smažené nudle, sladkou rýži s mangem a ještě tisíc dalších smažených dobrot, což je jediné úskalí jihoasijské kuchyně – většina věcí je smažených. Neskutečné množství thajských chuťovek můžete objevit v následujícím videu.

BANGKOK STREET FOOD ep.1 APPE’THAI’SER from Petite Production on Vimeo.

A kam jezdíte mlsat vy? Podělte se v diskusi!

Zkušenosti čtenářů

roman

Skvely streetfood je i v londyne. Nejruznejsi trhy jsou po celem meste. Z tech nejznamejsich jmenuju jen borrough market a camden market.

Vyhodou je rozptyl nabizenych kuchyni (od japonske po mexickou) a az neuveritelna sofistikovanost nekterych stanku (frenchie burger na camden marketu). Nevyhodou samozrejme mensi autenticita a dostupnost surovin.

Katka

Díky za připomínku. Camden market mě v Londýně taky vyloženě nadchnul. Člověk zde ochutná dobroty napříč zeměkoulí!

latinskaamerika.net

Super jsou mexické městské trhy s tradičními pokrmy, v Mexico City Merced, kde najdete speciality z celého Mexika, ve městě Oaxaca Mercado 20 de Noviembre, kde jsou lokální speciality, ale v podstatě stačí najít trh v jakémkoliv městě, tam se totiž nejlíp seznámíte s místní kuchyní, která je v Mexiku regionálně velmi pestrá.

Mirek

Bezkonkurenční je i celá Gruzie. Po jejich khinkali, khachapuri, domacím sýru a spoustu dalších jídel jsme se mohli utlouct 🙂

Tibor

Já rád při cestování ochutnám kdeco, v indii mi chutná lassi a pakora , ve vietnamu kafe a pho bo , velice rád zkouším místní variantu na pizzu, ale vždycky se všeho po čase přejím a mám chut na českej rohlik se salámem.

Lenka

Musím říct, že mi nejvíce chutnalo v Thajsku. Těch dobrot vonících na každém skoro kroku,dobrůtky na špejli, to byly zážitky!!! Ale taky v Mexiku mi moc chutnalo tacos, burritos…Moc ráda ochutnávám místní pokrmy.Stále si připomínám skvělé ovocné mixované džusy (shakes).

Andrea

Já sním a ochutnám asi všechno, ale asi nejvíc jsem si pochutnala v Laosu… úžasná zelenina na všechny způsoby, různé grilované mňamky, závitky, papájový salát, vynikající kari polévky… Až jsem z toho dostala hlad. 🙂

Pasak

No a ja ty asijsky sracky zase nemuzu vubec videt – je to pro me utrpeni vycestovat do asie  – vzdy se tesim na ceske jidlo

Michal

Ještě bych možná doplnil Bolognu..či New Orleans..kreolská kuchyně je úžasná…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí