TOP 7 nejkrásnějších pouští, které musíte vidět

TOP 7 nejkrásnějších pouští, které musíte vidět

Zvláštní atmosféra bázně, respektu a jedinečnosti vyvstává v srdci každého, kdo se někdy ocitne na vršku zlaté písečné duny. Spalující vedro, příjemný pocit na chodidlech a tíživé ticho. To je poušť.

1. Sahara: když jste ještě v poušti nebyli

Největší poušť na světě se rozkládá na území hned deseti severoafrických států – Libye, Egypta, Alžírska, Maroka, Tuniska, Mauretánie, Čadu, Mali, Nigeru a Súdánu. Chcete-li ji vidět na vlastní oči, nejsnadněji toho asi dosáhnete v Maroku, Egyptě nebo Tunisko. Dostupnost marockých dun Erg Chebbi přitahuje sice spousty turistů, ale i tak má pořád svou specifickou atmosféru. Pokud ale toužíte po větší autentičnosti a klidu, možná zvolte spíše duny u městečka marockého Mhamid, kde si rovněž snadno zaplatíte delší výlet do písku. Vzhledem k tomu, že Maroko je ale oblíbená „pouštní destinace“ připravte se taky na množství drobných podvodníků. Kvalita výletů je tak velmi rozlišná a je dobré dát na doporučení lidí, kteří zde už byli. Lákavá je i jižní oblast Tuniska. Záleží jen na vás, ve které zemi tuhle vyprahlou krásku spatříte.

2. Jordánská Wadi Rum: ráj pro horolezce

Jedním z nejzajímavějších míst vůbec je jordánská poušť Wádí Rum, tedy Měsíční údolí, kam se z Ammánu snadno dostanete taxíkem za tři a půl hodiny. Kromě milovníku jedinečných přírodních lokalit sem míří i skalní lezci, kteří tady najdou několik sportovně zajištěných cest, ale hlavně mnoho úžasných tradičních cest, ve kterých většinou nepotkáte hák ani na štandu. Doporučení hodný je lezecký průvodce od Tonyho Howarda. Ale nebojte se, místní krajinu si rozhodně užijí nejen vyznavači lezení.

3. Ománská Wahiba: luxusní kempy v písku

Zlatavé duny vyprahlého Ománu jsou v poslední době velkým lákadlem pro cestovatele. Brázdí je v džípech, na velbloudech a čtyřkolkách i pěšky. Ujít si nenechte zejména hvězdnou noční oblohu, která je opravdovým rájem pro fotografy. Připravte se ale na to, že pouštní kempy jsou zde poměrně luxusní záležitostí a hodí se zejména pro cestovatele vyhledávající zážitky finančně náročnější.

Sledujte také naši rubriku POUŠTĚ.

4. Atacama: města duchů na planině

Nejsušší poušť na světě se dokonce v posledních letech pyšní tím, že se na ní jezdí pověstný závod Rallye Dakar, který se sem přesunul z Afriky. Atacama se táhne okolo Pacifiku, zabírá většinu severní Chile a dosahuje až k úpatí severních Kordiller, kde občas vystoupá až do 5000 m n. m. Běžného turistu vyprahlá krajina naláká zejména na Humberstone či Santa Lauru, tzv. města duchů, kde se od roku 1872 těžil chilský ledek. Ve třicátých letech 20. století ale těžba skončila a rozvíjející se města zůstala zcela opuštěná. Ideálním dopravním prostředkem po krajině je jednoznačně automobil, půjčte si jej v městě Iquique a podívejte se nejen do opuštěných měst, ale i do okolí městečka San Pedro de Atacama.

5. Taklamakan: poušť, kde sněží

Čínská poušť Taklamakan pokrývá neuvěřitelných 327 000 km². Patří mezi jedny z nejvýjimečnějších pouští, protože se na ní v roce 2008 objevila neuvěřitelná sněhová pokrývka, jelikož zde teploty dosáhly rekordních mínus 32 stupňů. Do této poušti se vydejte, jestli chcete vidět jedny z největších písečných dun vůbec, dosahují totiž výšky až tři sta metrů.

6. Namib: sloni na suchu

Další africká poušť, Namib, je jedinou pouští, v níž žijí zvláštní pouštní sloni. Navíc bývá také často považována za nejstarší na světě, děsivé suchu zde panuje nejméně osmdesát milionů let.

7. Rudá Simpsonova poušť

Nezvykle rudým pískem je proslulá australská poušť. Patří ji také jedno pouštní prvenství – najdete zde nejdelší paralelní duny světě. Měří od tří do třiceti metrů, nejznámější je ale dokonce čtyřicetimetrová duna Nappanerica.

A která poušť zaujala vás? Podělte se s námi v diskusi.

Zkušenosti čtenářů

Michal

Na Sahare som bol v roku 2012 v Maroku. Ale najkrajsie su pre mna iranske puste, ktore som presiel minuly rok stopom vacsinou na kamione – Dasht-e Kavir, a matka perzskych pusti Kavir-e Lút – odporucam kazdemu!Obzvlast oblast Kaluts severovychodne od mesta Kerman. Take miesto nenajdete nikde inde na zemi, trosku by sa dalo porovnat s Monument Valley v Utahu…

Libor

Atacama se táhne k Andám a ne severním Kordillerám (pokud vůbec bychom nazývali pohoří v Chile Kordillery, tak ne severní). Běžného turistu naláká San Pedro de Atacama a jeho okolí, města duchů zas tam moc navštěvovaná nejsou.

Na okolí Iquique se auto hodí, ale je do San Pedra je lepší jet těch 490 km autobusem než autem. Po okolí San Pedra se auto moc využít nedá a je lepší jezdit s místními CK, jak to dělá drtivá většina lidí, více tady:
http://www.hedvabnastezka.cz/diskuse/jizni-amerika/chile-antofagasta-v-cervnu/

Katka

Libore, díky za připomínky.

Já musím říct, že auto se nám na severu Chile opravdu vyplatilo. Nepřepláceli jsme místní cestovky, ale celé okolí jsme si objevovali podle toho, jak se to líbilo nám.

A města duchů? Míří do nich většina lidí, kteří zavítají do Atacamy. nebo alespoň já mám tu zkušenost. Samozřejmě to asi nejde generalizovat.

Libor
Katka:

Ty cestovky mají rozumné ceny a hlavně řidič ví, kudy jet (leckde nejsou cesty bez asfaltu značené a jsou tam někde i miny). Třeba na gejzíry Tatio jste se nejspíš nedostali při svítání, kdy z nich aspoň trochu stříká voda. Někdy je vlastní auto jediná možnost, jak se někam dostat, ale leckde to chce spíš terénní.

Kdyby bylo v Humberstone tolik turistů jako v San Pedru a na okolních atrakcích, už by se to ani nedalo nazvat městem duchů. 🙂 Já myslím, že většina turistů má čas v Chile (pokud vůbec zamíří na sever) jen na San Pedro a okolí. V Iquique a Arice jsem moc turistů nepotkal, na výletě na jezero Chungará byli ostatní výhradně Chilané. Na výletě na jezero Tara ze San Pedra také, protože na to už také běžní cizinci nemají čas. Já jsem procestoval Chile během 3,5 měsíců (včetně jižní Atacamy), ale na Humberstone mi už čas nezbýval (viděl jsem ho jen z autobusu).

Michal

Paracas v Peru, pecka…

Michal

Jo, anebo vysokohorská poušť nad Jomsonem (Nepál), ten vítr tam…supr

Khamlia

Dobry den,
ja bych jen chtela poznamenat, ze Sahara neni v Maroku, tam je jen poust – Erg Chebbi a Erg Chigaga.
Sahara ale jako takova zacina az na Zapadni Sahare a v Alzirsku, kus od hranic s Marokem. Ale v Maroku samotnem neni.

Kateřina Petríková

Děkuji, máte pravdu!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí