TOP 7 destinací pro rok 2014 podle redaktorů HedvabneStezky.cz

TOP 7 destinací pro rok 2014 podle redaktorů HedvabneStezky.cz

Cestovatelské stránky všeho druhu přichází vždy v lednu se seznamy top destinací pro nový rok. V redakci jsme si tedy také sedli a vytipovali ta NEJ místa, která jsme si oblíbili a která by třeba mohla figurovat ve vašich cestovatelských plánech.

1. Omán

Nádherné pláže, staré medíny, zlatavé duny, usměvaví lidé a extrémně levný benzín zavál snad polovinu redakce v posledních dvou letech do Ománu. Tento sultanát ležící na Arabském poloostrově totiž nadchne milovníky potápění, výprav do hor, historie i lezení. Stačí si půjčit auto a brázdit prázdné silnice obklopené vyprahlou, ale přitažlivou krajinou. Vedle opuštěné krajiny zde můžete najít i nebývalý luxus nádherných hotelů, takže Omán je vhodnou destinací i pro zvláštní příležitosti, jako je třeba svatební cesta.

2. Chile

Jižní Amerika je kapitola sama o sobě. Andy, Patagonie, pralesy, výjimečná fauna… Chile v sobě ukrývá téměř všechno z toho. Jak říká šéfredaktor našeho sesterského portálu Pohora.cz Vojta Lejsek: „V Chile naleznete velehorské treky a výstupy v podstatě na hladině moře, pouště ve výšce alpských vrcholků a mezitím šestimilionové velkoměsto Santiago nebo historické přístavní Valparaíso a potkat můžete tučňáka, lamu i kondora.“ Navíc Chile hraničí s nádherně hornatou Bolívií a Peru plným historie. Tak jestli ještě nemáte plány na tento rok, pouvažujte o cestě do Jižní Ameriky. My v redakci to po loňských výpravách můžeme vřele doporučit!

3. Laos

Jihovýchodní Asie je mezi cestovateli snad nejoblíbenější destinací. Thajsko, Vietnam a pomalu i Kambodža ale začínají být trochu přeplněné turisty. „Laos sice nemá nekonečné pláže, ale najdete zde zase nádhernou džungli, odlehlé severní vesničky a ty nejusměvavější lidi. Z vlastních zkušenosti můžu říci, že někdy se vyplatí oželet válení u vody a vydat se do hloubi džungle,“ doporučuje zase Kateřina Smolová, redaktorka HedvabneStezky.cz.

Nejširší nabídku průvodců a map Laosu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

4. Gruzie

Gruzie v redakci figurovala na dovolenkových seznamech loni a letos bude ještě ve větším měřítku. Už z kraje roku hned tři z nás balí batohy a míří sem se svými skialpy a snowboardy. „V Gruzii jsem se byla toulat mezi majestátnými kavkazskými hřebeny a jedu tam znovu, i když od mé návštěvy neuplynul ani rok. Tentokrát na lyže. Už dlouho chci vyrazit na nějakou dobrodružnější lyžovačku, kde člověk nemá vše naservírováno až pod nos,“ vysvětluje Kateřina Karlová, hlavní organizátorka našich filmových festivalů Expediční kamera a Snow film fest.

5. Maroko

Stačí našetřit pár korun na letenku s nízkonákladovkou a v práci usmlouvat alespoň krátkou dovolenou. Maroko je pro Evropana zajímavou exotikou na dosah ruky. „Vysoké hory, poušť, oceán i výjimečná kultura nabízí jedinečnou koncetraci zážitků už po čtyřech hodinách v letadle. Takže si sem jedu odpočnout na pár dní hned ze začátku roku po státnicích. Už teď se těším na svolávání muezzina věřících k modlitbě. To mě na muslimských zemích baví nejvíce,“ s nadšením Maroko vychvaluje redaktorka Kateřina Smolová.

6. Kuba

Na Kubu byste měli pospíšit především. Slunce, tyrkysové moře, husté lesy, zajímavé kopce a hlavně pohoda. „Nikde jsem takovou pohodu nezažila. Překvapila mě spokojenost lidí, kteří sice nemají svobodu ani materiální bohatství a jídlo si kupují na přídělové lístky, ale mají spoustu času. A tak mohou tančit na ulicích, klábosit na zápraží, rybařit,“ říká Petra Greifová, šéfredaktorka HedvabneStezky.cz.

7. Indonésie

Z Indonésie pak doporučujeme konkrétně Sumatru. V novém roce jsme si totiž dali předsevzetí, že podpoříme první místní českou soukromou rezervaci Green Life, která se snaží zachránit tamější prales a křehký život v něm. Mimo mediální podpory sháníme i dobrovolníky, kteří mají chuť třeba hlídat hranice rezervace v proti pytlácké hlídce. Více najdete v Help camp Sumatra 2014.

A které destinace doporučíte vy nám?

Zkušenosti čtenářů

František

Doporučím jen jednu – Jihoafrickou republiku která nabízí nespočet přírodních krás.

Yarda

Hola amigos, mohu doporucit Peru:-) , zemi kde najdete vse – more, pouste, krasne hory a amazonskou jungli:-) Zdar Yarda

Renáta

Mě by strašně zajímalo, podle čeho rozhodujete ? !!!
Za mě – mimo ČR, EU a vůber Evropu je VŠUDE krásně 🙂

Katka
Renáta:

Renáto, tentokrát jsem rozhodovali čistě na základě našich zážitků a pocitů… Krásně je opravdu všude, ale z vlastních zkušeností jsme pro tento rok zvolili tyhle perličky:)

Libor
Renáta:

Já sice také raději cestuju mimo Evropu, ale musím na to reagovat, že třeba takové Norsko nebo Korsika jsou mnohem krásnější než rovinaté a intenzivně zemědělsky využívané oblasti jako třeba na východě USA (kromě hor) nebo přelidněné státy jako Bangladéš.

jitka
Renáta:

Renáto, jak můžeš takhle zavrhovat Čr a Evropu!!!!!!!tolik krásných míst a já osobně na ČR nedám dopustit!!!!!!!!Španělsko – Baskitsko, národní parky- free camping, Pyreneje, – Toskánsko, Skotsko aj. to bych dlouho psala, mimo Evropu mé oblíbené Lago di Atitlán – Guatemala

Prokop
Renáta:

V ČR je pěkně a i v Evropě

Prokop
Renáta:

Doporučuju Slovinsko

Renáta

tak to, díky za inspiraci, o polovině destinací už roky uvažuju:-)

Jan

Všem vřele doporučuji Palau. Z Prahy se dá letět pohodlně s jedním přestupem a Palau je výborně připravená destinace pro cestovatele a není jich tu moc. Krásy spočívají hlavně v mořském životě. Země je čistá, uklizená, k tomu i líbezná. Kdo si pospíší, tak do dubna si můžeš zpřijemnit zimu, kdo musí našetřit, nechť letí až v listopadu či v prosinci.

rena

Madeirské levády nebo Korsické Calanche

iva

Já miluju Peru pro svou rozmanitost, ještě stále si udržující autentičnost-pokud se vyhnete jakékoliv tur.organizovanosti i pro nás cenovou atraktivitu.Ani Panama není k zahození a rajské ostrůvky v souostroví San Blas i ferías s gritaderou na poloostrově Azuero vás taky pěkně překvapí!

zuzka

Ahoj, mě by zajímalo, odkud je ta první fotka s ovcí? 🙂

Honza
zuzka:

IMHO tam vzadu se tyčí Potala, takže tibetská Lhasa.

Honza

Nojo, jenže u Gruzie je fotka klášteru Tatev v Arménii 🙂 Kde je to mimochodem taky super..

Helena

dobry den, nechce nekdo do omanu kolem 28.4. Budu se nachazet v dubaji. Piste piste na mejl. Helena.

Petr

Mrzí mě tvrzení že mimo ČR či EU je krásně všude.Snad každý kout světa má něco do sebe a o v naší zemi to platí taky tak.Máme zde nádhernou a rozmanitou přírodu,až to chytne u srdce.Nejvíce to ale ocení ti co žijí dlouhodobě mimo svou vlast.Vím o čem mluvím.Vždy se nejraději vracím k Nám.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí