TOP 7 míst, kde vidět zblízka slona

TOP 7 míst, kde vidět zblízka slona

Slon je největším suchozemský zvířetem na světě, které neustále bojuje s přílišným zájmem pytláků. Chcete-li si ho prohlédnout v jeho původním prostředí, budete muset hodně cestovat. A raději to udělejte co nejdříve…

1. Národní park Chobe a delta řeky Okavango v Bostwaně

Jako opravdový ráj slonů se dá nazvat národní park Chobe ležící na severu Bostwany, a to díky největší koncentraci těchto zvířat na světě. Žije jich zde až 70 000. Krále rozlehlé Kalahari lze vidět v obrovských skupinách u řek, běžně se také potulují u silnice. Období sucha ale tráví zpravidla v okolí řek Chobe a Linyanti, na období dešťů se stěhují do jihovýchodní oblasti parku.

2. Městečko Hongsa v Laosu

V Laosu jsou k vidění zejména domestikovaní sloni, místní mahuové je dodnes používají v těžařském průmyslu. Největší koncentrace takto vycvičených slonů je v městečku Hongsa, ležícím den cesty veřejným autobusem z Luang Prabangu. Ideální dobou k návštěvě je únor, kdy se zde koná tradiční sloní festival.

3. Rezervace Selous v Tanzanii

Každodenní setkávání se slony je běžné v rezervaci Selous, kde se často při svých výpravách zatoulají až „mezi lidi“. Za vodou chodí k jezeru Manze a při tom křižují kempy a klidně i silnice. Občas tak s naprostou samozřejmostí zablokují dopravu.

Nejširší nabídku průvodců a map Tanzánie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

4. Národní park Udawalawe na Srí Lance

Domovem pro 250 (podle většiny dostupných zdrojů) slonů se stal srílanský národní park Udawalawe. K vidění jsou pasoucí se na rozlehlých travnatých plochách se zelenými horami v pozadí. Snad ještě větší pozornost turistů ale přitahuje tzv. sloní sirotčinec situovaný asi pět kilometrů od vchodu do parku. Sloní sirotci tady dostávají mléko z lahve a v pěti letech jsou opět vypouštěni do divočiny.

A kde vidět slona v Evropě?

Po francouzském městečku Nantes se pravidelně prochází obrovský slon, který na svém hřbetě vozí turisty. Snad pro vás nebude zklamáním, že je to pouze kovový kolos na hydraulický pohon.

5. Jižní Damarland, Namibie

Téměř neuvěřitelně zní fakt, že můžete potkat sloní stáda v píscích Namibie. Jedná se o unikátní druh slonů, kteří jsou schopni přežívat v sušších oblastech. K vidění jsou jen na dvou místech ve světě, v Namibii a v Mali. Najít slony v poušti není úplně snadné, je nutné připojit se k týmu odborníků. Když už je ale najdete, prohlédnete si je dokonale a opravdu zblízka.

6. Národní park Tsavo v Keni

V Keni žijí desetitisíce slonů, největší koncentrace jich je v národním parku Tsavo. V jeho východní části můžete pozorovat nezvyklé červené slony, s velkou grácií se totiž válejí v místním narudlém prachu, jenž jim ulpívá na kůži.

7. Okolí thajského města Čiang Mai

Pozorovat domestikované slony, jezdit na nich, ba dokonce se něco přiučit o tom, jak obrovského tlustokožce trénovat. To všechno nabízí Thajsko. Ideální je k okolí městečka Čiang Mai ležící asi 700 kilometrů od Bangkoku.

A kde jste pozorovali slona vy?

Zkušenosti čtenářů

Web
Dom

Cobert National Park, Indie a pak jsem jich par slysel v Thajsku v NP kousek od Bangkoku, ovsem nepodarilo se je zahlednout.

Tom

JJ Jim Corbett National Park v Indii mohu rovněž doporučit.
Dokonce jsme tam viděli i Tygra 🙂

Renáta

V Botswaně i na cestě, např. mezi Nata a Kasane a v Kasane také ve městě. To je zážitek !

Vlaďka

NP Jala Srí Lanka

ObjevteMaroko.cz

NP v Chobe je klasika, sloni tam pravidelně ničí umývárny v kempu, v deltě Okavango je náročnější slony najít. V Damaralandu v Namibii to je také dost těžké, spíše narazíte na jejich stopy. V Keni, v NP v Aberdares je možné slony spatřit až ve výšce nad 2000 m.n.m., vlastně nad mraky, což je zážitek. Pokud se odvážíte, můžete v NP Mana Pools v Zimbabwe chodit pěšky a potkat slony „tváří v tvář“. Jen na ně dlouho nezírejte, nemají to moc rádi a možná pak budete muset po anglicku mizet…Často na ně natrefíte i v JAR, na severu Krugeru a v jiných NP. V JV Asii jsou spíše sloni pracovní nebo jako atrakce…Poslední dobou taky jezdím na jednom „Slonovi“ po Maroku, říkáme tak totiž našemu expedičnímu speciálu 🙂

František

Mimo parky které už cestovatelé popsali na Srí Lance i v Keni je slonů mnoho v JAR. Třeba NP Addo Elepant, kde žije víc jak tři sta těchto tlustokožců.Knysna Elephant Park v těsné blízkosto Indického oceánů se dá tak trošku přirovnat k slonímu útulku v Pinnewale na Cejlonu. V útulku, pokud jej navštívíte v tu správnou dobu si slony můžete vyfotit i při koupeli v řece Ma Oya.V obou místech můžete slony i nakrmit.Zajímavý je i NP Kruger ležící na severu Jihoafrické republiky.

David G

Mweya poloostrov v Ugandě, Queen Elizabeth NP, jistota 🙂

Tomáš

Prosím vás!!! Jestli někde ano, tak hlavně ne v Hongsa, Laos!!!Byl jsem tam letos v dubnu a místní snad ani nevědí, jak slon vypadá.Na ulici ho rozhodně nepotkáte.My nakonec museli na místní úřad, kde nám zařídili jízdu na slonu a dle jejich slov to byl jediný slon, který je k tomuto účelu využíván.Daleko větší šanci máte, když si zařídíte výlet z Luang Prabangu do jiných slonních sanctuary. Zkrátka co bylo dříve, nemusí platit věčně,jak nám místní potvrdili.Bylo by dobré, kdyby si lidé,vč. vyd. Lonely planet,ověřili aktuální informace, než cokoliv napíší.Tomáš

Tomáš

Prosím vás!!! Jestli někde ano, tak hlavně ne v Hongsa, Laos!!!Byl jsem tam letos v dubnu a místní snad ani nevědí, jak slon vypadá.Na ulici ho rozhodně nepotkáte.My nakonec museli na místní úřad, kde nám zařídili jízdu na slonu a dle jejich slov to byl jediný slon, který je k tomuto účelu využíván.Daleko větší šanci máte, když si zařídíte výlet z Luang Prabangu do jiných slonních sanctuary. Zkrátka co bylo dříve, nemusí platit věčně,jak nám místní potvrdili.Bylo by dobré, kdyby si lidé,vč. vyd. Lonely planet,ověřili aktuální informace, než cokoliv napíší.Tomáš

Tonda
Tomáš:

Prosím vás!!! Jestli někdne ne, tak kdekoliv! Zkusme nepodléhat svojí touze jezdit na slonovi, byť je to jistě „exotický zážitek“. Slon není fyziologicky uzpůsoben k nošení těžkých předmětů, jímž dvojice turistů a objemné sedátko jistě je. Jeho páteř tím značně trpí. Zkusme se radomat ze slonů pouze jako ze zvířat a zkusme obdivovat jejich velikost a divokost, např v některém z mnoha afrických parků, kde jsou (narozdíl od jihovýchodní Asie) k vidění nedomestikovaní jedinci, žijící tak, jak chtěla příroda, nikoliv „pán tvortva“.

Tomas
Tonda:

Ač to není přímo k tématu, souhlasím s Vámi Tondo! A věřte mi, že již na slona nevlezu, ono totiž není příliš o co stát 🙂

Jarka

Slony jsem viděla za různých okolností na mnoha místech. Ale velký zážitek bylo pouhých několik slonů v NP Yala na Srí Lance na břehu moře, kde se vesele brouzdali v moři a troubili radostí.

andrea

Slona potkáte, ZATÍM JEŠTĚ ve spousty národních parků v Africe. A pokud je nevyvraždí tak se s nimi člověk může setkat tváří v tvář třeba v NP Mana Pools a Hwange v Zimbabwe, NP Mikumi v Tanzánii a další.

Ten příspěvek je atraktivní, ale spíš by se tu mělo propagovat a psát o tom, jak to ve skutečnosti se slony třeba například v Africe je! Že se docela klidně, neb je to na takové cestě, může stát, že taková šance, stát tváří v tvář tomuto inteligentnímu tvorovi, se nám brzy nepoštěstí… a našim dětem už vůbec ne!!

Honza

V rezervaci Chinnar- jizni Indie, stat Kerala, ale i mezi vesnicemi v okoli Munnaru jsou rano casto videt:)

Lucka

V Kambodži Sen Monouron. Doporučuji. Žádné ježdění a týrání slonů. Sledování v jejich přirozeném prostředí! Krmení a koupání s nimi. Naprosto jedinečný zážitek.. http://pribehyzasie.cz/sloni/

Dagmar

Také jsem se s nimi setkala na více místech – NP Masai Mara, Kenya,   NP Yala a sirotčinec Srí Lanka, Thajsko, Bali – jen vyřezávaní,dřevění, Indie pouze projížďka k pevnosti Fort Amber v Jaipuru a spoustu a spoustu vyřezávaných do kamene na chrámech.

Pavla

Take jsem se s nimi setkala – NP Yala, sirotcinec Udawalawe a projizdka v Sigiriya Sri Lanka, jedinecny zazitek, doporucuji.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí