TOP 7 nejzajímavějších ostrovů na světě

TOP 7 nejzajímavějších ostrovů na světě

  Tentokrát jsme vytipovali sedm ostrovů, které byste rozhodně měli za svůj cestovatelský život navštívit, a to z mnoha různých důvodů. Rozhodně nejsou všechny, takže nám můžete seznam pomoci doplnit!

1. Madagaskar

Čtvrtý největší ostrov na světě patří k africkému kontinentu a leží v Indickém oceánu. Velká vzdálenost od pevniny zajistila ostrovu výjimečnou endemickou flóru a faunu. Najdete tady nádherné baobaby a desítky druhů lemurů. Navíc zde můžete narazit na zapadlé vesničky, kde ještě potkáte místní, kteří mnohokrát bílého turistu neviděli. Celý ostrov se prý neustále pohybuje, a to dokonce o celé 2 cm za rok.

2. Cejlon

Srí Lanka je v poslední době velmi dostupnou a oblíbenou destinací. Nabízí totiž nádherné památky, zajímavou kulturu, přírodní bohatství i nádherné pláže. Vydejte se taky na místní čajové plantáže! Velkou výhodou je, že se jedná o docela exotickou destinaci navíc snadno zvládnutelnou i začínajícími cestovateli i rodiči s dětmi.

3. Alcatraz

Nejprve obranná pevnost a poté snad nejobávanější vězení na světě. To je ostrov Alcatraz ležící uprostřed Sanfranciského zálivu. Federální věznice zde sídlila v letech 1934-1963, dnes už je objekt hlavně velkou turistickou atrakcí. Legendami opředený ostrov se do historie zapsal zejména nemožností z něj uprchnout, ale i pověstnými vězni, jako byl Al Capone. Dnes se sem dostanete lodí ze San Francisca, jen si ji raději nezapomeňte zamluvit dopředu.

4. Kuba

Voňavý umě zabalený doutník, Fidel, litry havanského rumu, naleštěná auta a vlnící se Kubánky. To je největší ostrovní stát v Karibiku – Kuba. Možná vám bude připadat, že jste se přesunuli v čase, ale za chvilku vás pohltí pohoda na místních ulicích, Kubánci hrají na chodnících karty, lidé popíjejí, klábosí a večer tancují salsu. Půjčte si auto a projeďte si celý ostrov, objevte nádherné pláže nebo národní park Desembarco Del Granma.

5. Galapágy

jedná se sice o souostroví, takže buď můžete přivřít oči, nebo si tenhle tip aplikovat na libovolný z 19 sopečných ostrovů. Výlet je to poměrně drahý, ale málokde si můžete „pohladit“ gigantickou želvu nebo obrovského leguána. Soustroví patří k Ekvádoru a často je považováno za „živé muzeum evoluce“. Však právě zde se inspiroval Charles Darwin ke své evoluční teorii o vývoji druhů.

6. Velikonoční ostrov

Opravdu světoznámý se stal chilský Velikonoční ostrov díky sochám moai, které jsou dodnes předmětem mnohých diskusí. Kromě toho je to také nejodlehlejší obývaný ostrov světa, i když tam najdete pouze necelé čtyři tisíce obyvatel. Ostrov je vulkanického původu a kupodivu má docela malou druhovou rozmanitost.

7. Island

I sem se už dostanete za pár korun a kratičký čas. Pohlídnout do přírodního bohtaství Islandu by mělo být povinností každého správného cestovatele. Vykupejte se v horkých pramenech, dejte si trek podél pobřeží, sledujte papuchálky a vyfoťte si gejzíry. Navíc na Island ani nepotřebujete přehnaně dlouhou dovolenou.

Na co jsme zapomněli?

Už jen v Evropě jsou desítky dalších nádherných ostrovů. Malebné treky si užijete na Tenerife, pro cyklistiku je vhodná Korsika, lezci ocení třeba ostrov Hvar. Surfovat se můžete učit na Bali, pádlovat okolo některého z filipínsklých ostrovů. Objevte taky odlehlé Šalamounovy ostrovy nebo ostrovy republiky Tuvalu. Mimochodem i Nový Zéland se rozkládá na ostrovech…

Který ostrov považujete za zajímavý vy?

Zkušenosti čtenářů

Jana Ondrišová

Krásny malý grécky ostrov Kalymnos,raj horolezcov,nie je tam letisko/Kos/ a Madeira,s turistikou pre náročných aj pohoďákov a veľmi príjemné klíma

Petr D.

Velikonoční ostrov zase tak extra zajímavý není. Nejhezčí ostrov v PAcifiku, který jsem viděl, je Tanna (Vanuatu). Ani ne tak přírodně, ale lidi jsou tam úžasní. Zajímavý je Pitcairn, ale tam se těžko dostává, ve Francouzské Polynésii se mi líbila Moorea. Pulau Perhentian v Malajsii mi přišly skvělé na šnorchlování. Ostrovy Komodo, Sulawesi, Bali v Indonésii jsou taky super. Nový Zéland – oba hlavní ostrovy. Singapur. Atd… 🙂

dan

Podle mě je nejzajímavějším ostrovem určitě Sokotra.

Petra
dan:

No tak Sokotra jednoznačně! Ráj na Zemi. Do ní se člověk snadno zamiluje.
Škoda jen současné situace v Jemenu…

Radek

Naprostá bomba jsou Šalamounovy ostrovy, viz. http://radosvaty.rajce.idnes.cz/Salamounovy_ostrovy_2010/ a určitě i Cookovy ostrovy, viz. http://radosvaty.rajce.idnes.cz/Cookovy_ostrovy_2010/. Z Indického oceánu je úžasný Zanzibar, viz. http://radosvaty.rajce.idnes.cz/Zanzibar_2007/

juraj

mne osobne sa velmi pacilo na Vanuatu a na Fiji… mily ludia, krasna voda, pre mna dobra klima a hlavne krajina… nebol som vo francuzskej polynezii ktoru podla mna vobec nic nepredbehne a bol som na maledivach a tie stali zato…

Petra

Pro me osobne je to Palau v Mikronesii

Jan
Petra:

Souhlasím. Palau je úchvatné.

František

Rád cestuji na méně známá turistická místa, proto k nim brzo přibude ostrov Moyo. Rád bych se podíval i v Pacifiku na Karibati.Zajímavých ostrovů na naší planetě je strašně mnoho. Vybrat a sestavit pomyslný žebříček těch nej v jakékoli podobě se nikdy nepodaří, jelikož se nikomu, natož desítkám cestovatelů nepodaří navštívit všechny aby ho sestavili. Přesto TOP 7 světově nejzajímavějších zajímavá bezesporu je.

Jan

Pro mne osobně je důležitým ostrovem pražská Štvanice.

Hana Svobodová

Já za nejkrásnější považuji ostrovy Bilang-bilangan a Mataha na východním Borneu v Indonésii. Na těchto ostrovech působím jako odborný poradce v projektu na ochranu mořských želv (www.morskezelvy.cz).Neustále mě fascinuje, že ostrovy se dají obejít za půl hodiny a jediným domkem je naše želví stanice, okolo krásné pláže a moře, ve kterém potkáte nejen želvy, ale i manty, perutýny a uvidíte neuvěřitelně krásné korálové útesy.Želví vejce na ostrovech chráníme před lidmi i predátory a malé želvy se hned po vylíhnutí pouští do moře. Bohužel na mnoha místech je situace jiná. Na východním Borneu na ostrově Sangalaki probíhala od roku 2002 vzorná ochrana mořských želv, před několika měsíci zde v chráněném území ale čínský investor začal stavět hotel pro turisty. Stavba však probíhala naprosto neohleduplně k životnímu prostředí. Místní ochranáři proti způsobu stavby protestovali, ale odpovědí jim bylo zrušení ochranářského programu na ostrově. Deset z patnácti nakladených snůšek, ve kterých bývá až 100 vajec, je dnes každou noc na Sangalaki ukradeno a prodáno na jídlo. Je to ilegální a 10 let snahy jde vniveč.Kdybyste chteli pomoci, podepiste prosim nasi petici Petice na podporu ochrany mořských želv na ostrově Sangalaki: http://www.change.org/petitions/save-the-sea-turtles-of-sangalaki a šiřte informaci o tomto problemu i projektu dal.
dekuji s pozdravem a pranim pobytu na mnoha krasnych ostrovech Hana Svobodova

tirionek

Miluju Santorini. Mimo turistickou sezonu i přes ni, je to balzám na duši v Egejském moři.

Věra Ježková

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

rozboril

Urcite isle of Skye….

Petr

Určitě také ostrov IF a ostrovy podél jižního pobřeží Aljašky

Sandra

Doporučuji tuniský ostrov Djerba

Khamlia

Tak ja se pridam, ale neprozradim, ktery ostrov ja pokladam za krasny. Neprozradim, protoze neni turisticky a nechci, aby se tam zacalo houfne jezdit a zkazit ho. Jedine co mohu prozradit je, ze tam je teplo stale, nadherne zalivy, nadherni lide, nadherna fauna, nadherni ptaci, ale bohuzel zadna zvirata. Jen par opiecek roztomilych. ˘

David Pěch

Nádherné jsou Komory, Sokotra a ostrovy Guiney-Bissau.

Jan

Malá korektura! Tuvalu je konstituční monarchií.
Jinak krásou a dopravními zajímavostmi je pozoruhodný Man.

Renáta

Mauritius. není tak exotický a není to takový ráj, jako třeba palau, ale člověk se tam nenudí, je tam co vidět, co zařžít.

Dan

V Evrope jednoznacne recke ostrovy! A opravdu horko tezko rict, ktery je ten NEJ.
Mimo Evropu byl pro mne nejkrasnejsi Redang v Malajsii.

Radek

Muj tip – Kralovstvi Tonga v Pacifiku. Zatim minimalni komercni turismus jako je na Samoa, Vanuatu ci Fidji, zadne megalomanske hotely ci resorty. Vynikajici side-trip z NZ, zvlaste v obdobi pred hlavni sezonou, kdy se v Oz a NZ ochlazuje a mistni vyrazeji za teplem na ostrovy – nejlepsi ceny letenek jsou duben-kveten, Air NZ mivaji v tuto mezisezonni dobu ceny i pod 400 NZD Auckland – Nuku’alofa return. Have a nice trip:-)

kaja

Pro mne je to Derawan, Sangalaki a Zakynthos. S Islandem souhlasím…

katka

Sulawesi. Překrásná příroda a hlavně super lidi.

papan

Tak urcite jste zapomeli Hong Kong

Jana Ondrišová

Krásny malý grécky ostrov Kalymnos,raj horolezcov,nie je tam letisko/Kos/ a Madeira,s turistikou pre náročných aj pohoďákov a veľmi príjemné klíma

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí