TOP 5 nejkrásnějších cyklotras

TOP 5 nejkrásnějších cyklotras

Každý si ideální dovolenou na kole představuje jinak. Vytipovali jsem pro vás pět hodně zajímavých cyklotras a i když je nazýváme „nejkrásnější“, budeme se spíše těšit na vaše doporučení!

1. Otago Rail Trail no Novém Zélandu

Bývalá železnice vedoucí z města Clyde do Middlemarch ležících na Jižním ostrově Nového Zélandu se proměnila v nádhernou cyklostezku téměř bez převýšení. Vede mezi nádherně zelenými kopečky posetými pastvinami stádami ovcí. Celý trail má 150 kilometrů a komplikací je snad jedině vítr. Když vítr nefouká zrovna do zad, dokáže cestu značně zkomplikovat. Hlavně pamatujte že není, kam spěchat. Držte se novozélandského modelu a spíše si užívejte okolní krajinu, dokonalé hospůdky a přátelské ubytování.

2. Cyklotrasa kolem zámků na Loiře ve Francii

Máte-li při cestováni na kole rádi i nějakou tu kulturní zastávku, vydejte se na cyklostezku vedoucí okolo francouzské řeky Loiry, konkrétně údolím „Val de Loire“. Neustále se budete pohybovat okolo řeky nádhernou venkovskou krajinou a přesto se nemusíte bát žádných drsných terénů. Tato cyklostezka totiž patří do tzv. Les Voies vertes, tedy sítě cyklostezek vedoucích sice po cestách, ale rozhodně bez automobilového provozu. Dokonale propracovanou síť cyklotras najdete ve všech regionech Francie. Třešničkou na dortu pak jsou neustálé výhledy na tolik oblíbené královské zámky. Určitě se v nejednom zastavíte a užijete si jejich atmosféru.

3. Atlantic road v Norsku

Nejkrásnější cyklistický zážitek v Norsku si prý můžete užít na Atlantic road, která dokonce vyhrála hlasování o nekrásnější stezku v Norsku. Měří pouhých 60 kilometrů a v létě občas odrazuje poměrně vysokým provozem. I přesto ji ale Norové pobvažují za jednu z nejkrásnějších cest plnou kontrastů. Těšit se můžete na tiché lesy a močály i bouřlivé mořské živly. Atlantic road vede mezi městy Kristiansund a Bud.

4. Munda Biddi Trail v západní Austrálii

Krkolomný název znamená v jazyke domorodců „cestu lesem“, celá se totiž vine mezi nádhernými eukalyptovými stromy. Trail je dlouhý 332 kilomentrů a vede z Mundaring do Colie. Těšit se ale můžeme na další rozšíření trasy, na jejichž konci by měla stezka vézt až do Albany. určitě vás naláká, že po cestě budete potkávat různé místnín živočichy, například klokany nebo vačice.

5. Jízda smrti v Bolívii

Silnice smrti se nachází nedaleko La Paz a jedná se vlastně o nejdelší možný sjezd na světě. Navíc trasa vede nádhernou přírodou. Během pětašedesáti kilometrů se dostane z La Cumbre ve výšce 4 625 m n. m. až do 1 200 m n. m. Převýšení je tedy extrémní. Tenhle zážitek je ale spíše pro milovníky adrenalinu než běžné cyklisty.

CK KUDRNA

Chcete-li se vydat na dovolenou na kole, určitě si vyberete zcykloturistických zájezdů nabízených cestovaní kanceláří Kudrna. Ta nabízí cesty na kole nejen celou Evropou, ale třeba i Marokem nebo Indií.

Zkušenosti čtenářů

Jirka

Zajímalo by mě, jestli autor tohoto článku byl v Bolívii. Pravděpodobně asi ne. ;-). Pak by nepsal, že to je pro milovníky adrenalinu. Už dlouhou dobu je silniční provoz vedený jiným údolím a cesta je plně vyhrazena pro cyklisty. Jede se po polní cestě pořád dolů a nikde není nebezpečný úsek. Cesta je vhodná i pro ty, co na kole nejezdí a dovolené tráví v Chorvastku u moře. Nicméně je to pěkná nenáročná vyjížďka. Není potřeba šlapat 😉 a výhledy jsou nádherný.

Jingle
Jirka:

Já nevím jak vy, my jsme tam provoz docela měli, auta a minibusy jezdily oběma směry a jednoho cyklistu vezli s vykloubenými rameny a v šoku rovnou do nemocnice v La Pazu, takže úplné piánko to zase není, záleží na konkrétních podmínkách…

Katka

Bylo to myšleno spíše tak, že to není pro milovníky cyklistiky, ale výjimečných zážitků, jelikož s „cyklo zážitky“ to nemá mnoho společného 🙂 Ale děkujeme za připomínku!

Jirka

Tak to jo :). Původně jsem tam nechtěl jet, ale teď jsem rád, že jsem to zkusil. Bylo to fakt pěkný.

Libor

Netvrdil bych, že je to v Bolívii bez nebezpečí. Pokud bude hodně pršet, což je v období dešťů časté, může se na cestu sesunout kus kolmého svahu. 1. část sjezdu se jede po asfaltce v běžném provozu. Ta je sice docela široká, ale třeba předjíždění v nepřehledných zatáčkách je v Bolívii častější jev než v ČR.

Jitka

Černá Voda-Rychlebské stezky stojí za to.

Tomáš

Všechny bych si rád dal 🙂

Katka

No jo. V České Republice jsou Rychlebské stezky určitě číslo 1. 🙂

Radek

Lednicko Valtický areál 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí