Čtyři předpovědi konce světa, které nevyšly. Klapne to tentokrát?

Čtyři předpovědi konce světa, které nevyšly. Klapne to tentokrát?

Dlouho jsme v redakci přemýšleli, jestli ztrácet čas přípravami článku na 21. prosinec. Podle Mayů totiž právě dneska přijde nový světový cyklus a mnozí lidé tento den považují za příchod konce světa. Podobných dat jsme tady ale už měli mnoho. Pojďme se podívat na některé z nich.

1. Tři soudné dny podle Harolda Campinga

Snad nejčastěji světovou veřejnost vyburcuje evangelický farář Harold Camping, který předpověděl konec světa už několikrát. Nejprve si byl jist, že přijde 6. září 1994. Když mu to nevyšlo, jal se vypočítávání dalších dat. Tentokrát přidělil soudnému dni 21. květen roku 2011. Když se znova nic nestalo, Camping měl rychle nové vysvětlení. Prý mu až později došlo, že se mýlil a že soudný den nenastal kvůli milosrdnosti boha. Ten se rozhodl zkrátit lidské utrpení (mělo prý trvat pět měsíců). Jednoduché výpočty tedy jasně ukázaly, že jeho další „tip“ bude 21. října téhož roku. A i když si za tímhle termínem stařičký pastor fakt stál, sami víme, že mu to zase nevyšlo.

2. Magický rok 2000

Existují roky, které vyloženě vybízejí k apokalyptickým předpovědím. A ruku na srdce: Kdo aspoň na chvilinku nezapřemýšlel o konci světa v roce 2000? Takhle jedinečné datum předznamenávalo, že se s konci světa „roztrhne pytel„. Nejvíce jich stylově připadalo na 1. ledna, kdy se mělo NĚCO stát, co to ale mělo být, nikdo přesně netušil.

Krapítek „věděčtější“ byla předpověď Richarda Noona, která připadala na 5. května 2000. Podložil ji tím, že po šesti tisících letech nastane konjunkce Země, Marsu, Jupiteru a Saturnu. Důvodem prý bude hlavně led. A i když se uklidil se svou rodinou do bezpečí, bylo to opět zbytečné.

3. Ufoní předpověď

Další hvězdou „apokalyptického nebe“ je Američanka Dorothy Martinová. Její konec světa připadal taky na 21. prosince, ale na rok 1954. Varovali ji prý mimozemské civilizace. I ona se mýlila.

4. Nukleární holokaust roku 1990

Elizabeth Clareová – žena, která si rovněž pohrávala s koncem světa. Podle ní mělo vše skončit 23. dubna 1990

A co letos?

Podle mayské civilizace, ale přijde opravdový konec světa až tento rok, a to jen chvilku před Štědrým dnem. Média jsou už dlouhou dobu plné článků vyvracející či vysvětlující tuhle nejaktuálnější předpověď. V redakci jsme dlouho přemýšleli, jak strávíme tenhle netradiční den. Nakonec jsme nakoupili kvalitní alkohol, nabalili batohy a vydali se do hor. A uvidíme, jestli se se svými čtenáři setkáme zase po víkendu…

A nezapomeňte, že pokud to přečkáte tentokrát, čeká vás ještě rok 2020, kdy se srazíme s cizí planetou, rok 2060, kdy přijde konec světa podle Izáka Newtona, rok 2280, kdy přijde konec světa podle Kóránu, a pak ještě mnoho dalších.

Přejeme vám krásné a ničím nerušené oslavy konce světa. Kde je trávite vy?

Zkušenosti čtenářů

Jakub

No na piaty krat by sa uz patrilo

František

No konec sveta bude až umřu já. Moje máma má 92 let, ženina teta zemřela v 97 letech, já mám 57, takže si ještě nějakých tých 40-50 rokú počkáme….

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: