Šafůd (Jemen)

Šafůd (Jemen)

těsto na placku lahouh

10 dkg hladké mouky
10 dkg kukuřičné mouky
malá lžička sušeného droždí
3 lžíce oleje
vlažná voda, špetka soli

jogurtová poleva

1 velký bílý jogurt
svazeček koriandrové nati
asi 5 lístků máty
snítka nati kopru
mléko na zředění

Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a necháme trochu nakynout. Do mixéru nasypeme obě mouky, osolíme, přidáme droždí, olej a postupně přiléváme tolik vlažné vody, aby těsto bylo řídké jako na palačinky. Pak těsto necháme půl hodiny kynout, opět krátce rozmícháme a nalijeme na velkou, rozehřátou, nejlépe teflonovou pánev. Placka po chvilce začne na pánvi pórovatět, neotáčíme ji, stáhneme plamen a dopékáme do světlehnědé barvy. Takto připravenou placku vyjmeme z pánve na tác s vysokým okrajem a dáme vychladnout. Nyní si připravíme jogurtovou polevu. Byliny s jogurtem rovněž rozmixujeme, popřípadě zředíme mlékem tak, aby se dala snadno vylít na vychlazenou placku. Poleva by ovšem neměla být moc řídká, aby se celá nevsákla do placky. Placku můžete vprostřed ozdobit kuskusovým salátem, nebo zahawakem.

Lahouh v Jemenu vyrábí zpravidla staré, zkušené pekařky chleba. Nalézt recept byl pro mne nejtěžší úkol uplynulého měsíce! Dotazované kuchařky většinou věděly, kde jej na trhu koupí, nebo zavolají mámě, ta jim jej udělá… Pekařky na ulici mluví dialektem, jež se chvílemi ani arabštině nepodobá. Nakonec vše vyřešila jemenská vstřícnost, pro kterou mám Jemen tak ráda. Paní mě vzala za ruku a odtáhla do své kuchyně, kde mi výrobu této záhadné placky rovnou předvedla. Nemohu vám tedy s určitostí říct, kde koupíte kukuřičnou mouku, ale věřím, že si s touto věcí poradíte…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí