Nejoblíbenější drogy světa

Nejoblíbenější drogy světa

Člověk je nesmírně vynalézavý, když se jedná o to, jak si zpříjemnit a užít život. Nejinak je tomu i s drogami, kterých jsme za tisíce let své existence vymysleli opravdu požehnaně. K některým se ale pořád vracíme.

1. Marihuana

Jestli je nějaká droga oblíbená opravdu na celém světě, tak je to jednoznačně marihuana. Pokud cestujete do Asie, připravte se na to, že vám jí budou nutit na každém kroku. Indičtí dealeři jsou totiž vyloženě neodbytní. Jelikož mají pocit, že každý Evropan prostě musí kouřit trávu, jsou schopni vás pronásledovat třeba i několik dní. Takhle se mi to stalo například ve Váránasí.

Největším producentem marihuany ve světě je Mexiko, brzy ho ale pravděpodobně předstihne Paraguay. V této relativně malé zemi se ročně vypěstuje přes 6 000 tun marihuany.

2. Hašiš

Druhé místo si jistě zaslouží hašiš, který je vlastně jakousi další „variací z konopí„. Ten nejlepší hašiš prý také pochází z Indie, a to z Manali. Po celé Indii můžete vidět ony „svaté muže“ s turbany na hlavách provádějící duchovní „experimenty“ právě pokuřováním hašiše. Nejvíce hašiše pochází s marockého pohoří Ríf. Teprve v posledních desetiletích sem jeho výrobu přinesli hippie. Maroko prý zajišťuje celých sedmdesát procent evropské spotřeby Hašiše. Neoficiálně je dokonce pěstování konopí nejsilnějším hospodářským odvětvím země.

3. Opium

Snad i úplný „drogový analfabet“ ví, že opium se získává z nedozrálých paliček máku. Nejvíc zelených makovic byste našli pravděpodobně v Afghánistánu, kde se podle odhadů vypěstuje až 8 000 tun opia ročně. Afghánistán proto drží opiová prvenství. Známý je i „zlatý trojúhelník“ tvořený Thajskem, Barmou a Laosem. V těchto jihovýchodních státech Asie se prý vypěstuje jen malé množství, ale za to se prý jedná ovůbe nejkvalitnější opium.

Autoři a čtenáři portálu HedvabnaStezka.cz připravují celou rubriku zabývající se drogami ve světě. Dovězte se více o nebezpečích spojených s drogami a podělte se s námi o vaše zážitky.

4. Kokain

Jižní Americe zase vládne rostlina jménem koka pravá, z níž lze získat populární drogu jménem kokain. Mezi kokainové velmoci patří například Peru, Brazílie, Mexiko či Venezuela. Úřady se snaží bojovat s drogovými gangy, které země ovládají, ale zatím spíše neúspěšně. Vydáte-li se například do Peru za drogovou turistikou, nejlepší možnosti pro nákupy jsou ve městečku Cuzco. V každém případě byste ale měli zvážit, jestli vám drogy stojí za případné posezení v chládku některé z drsných místních věznic.

5. Kat

Stejně jako Jižní Americe vládne kokain, Afrikou hýbe žvýkací kat. Zelené listy katy jedlé přežvykuje téměř každý Afričan. Tento stimulant je totiž ve většině afrických zemí naprosto legální. Navíc třeba v Keňi či Jemenu je kat nezbytně nutný pro udržení ekonomické stability země.

Podobnou drogou je asijský betel. Kvůli němu je většina veřejným míst ve Vietnamu či Indii doslova „obplivána“ dočervena.

A co vy a drogy? Napište nám své zážitky anonymně do diskuze.

Zkušenosti čtenářů

john95

Katko 1,2,3 tak neplatí.Nejoblíbenější drogy na světě jsou káva,nikotín,alkohol.Posledně jmenovaná je také společensky nejnebezpečnější(nejvíce decimuje společnost).

dan
john95:

Já si myslím, že to platit může. Nejedná se o nejoblíbenější, ale o „nejlepší“ drogy, jak zní název. Takže záleží jenom na osobních preferencích 🙂

john95

u třetího stupně bych ještě nepletl opium s hašišem.
Také bych nedával svaté muže do uvozovek.V jejich vyznání a kultůře může být člověk svatý již za svého života.Hlavně způsobem svého života.Ne až po smrti nebo „zázrakem“ jak je zvykem v našich končinách.

DG
john95:

Na vysvětlení a obranu Katky (autorky textu): v Indii je spousta svatých mužů, ale také „svatých mužů“. Proto v textu ty uvozovky.

To, že nějaký Ind kouří marihuanu nebo hašiš z něj ještě svatého muže nedělá, i když spousta turistů je celá hotová už z toho, že se tam hašiš kouří od nepaměti. Mi to nijak divné a mimořádné nepřipadá – v každé části světa jsou součástí kultury nějaké drogy.

john95

Ten článek je od začátku do konce paskvil.
Bez dalšího komentáře.

hb
john95:

presne tak. v posledni dobe se hedvabna stezka zmenila ze zajimaveho serveru pro cestovatele na bulvar honici se za ctenosti.

Evca
hb:

Mile hb, sudte az tehdy, az dotahnete vlastni praci, vuli a obrovskou investici (casovou i penezni) nejaky vlastni web do takoveto, podle me skvele, podoby. Pak az sudte druhe. Dekuji

dany
Evca:

Evco, pokud Hb osobne neznas, tak Tva argumentace je docela scestna. To jako bych si koupil rohlik, kterej je spatne upeceny a mohl bych se k tomu vyjadrit jen kdyz dokazu upict lepsi? Je sympaticke, ze hajis HS nicmene v tomhle pripade bych prispevek bral jako zajimavy nazor k zamysleni. Je to opravdu velmi spatny text, ktery patri nekam do bulvaru,takze uvaha Hb ma logiku.

mt
hb:

souhlasím s tebou

john95

Doporučuji redakci si přečíst knihu než pojedu do světa např. do Indie.
Hašiš v Domově bohů
Mimořádná, dosud nevydaná kniha fotografií a textů předčasně zesnulého fotografa a vydavatele české exilové literatury Bohumila ‚Boba‘ Krčila zachycuje život obyvatel v indickém Malém Himálaji, v končině místně známé jako Domov bohů, což je oblast s nejstarší hašišovou kulturou na světě. Autor nám přibližuje kulturu, ve které je, na rozdíl od západní civilizace, Cannabis indica od pradávných časů přirozenou součástí života.

DG

Ahoj,
prosím, upřesněte, čím je text špatný.

Výroky jako „Ten článek je od začátku do konce paskvil.“ jsou bezobsažné a frázovité.

Je krátký? Příliš povrchní? Jsou tam věcné chyby?

Díky
David

Katka

Budu ráda za každou věcnou připomínku k článku. Ráda se přiučím, ráda vše změním. Ne nadarmo je na konci článku ona věta, že se máte podělit o své zážitky… Kritika bez konstruktivních připomínek je ale k ničemu.

Uvozovky u spojení svatí muži mají svůj význam. Poukazují na to, že ne každý Ind kouřící trávu je svatý. Ani v nejmenším přece nepopírám, že Cannabis indica je odedávna přirozenou součástí života v některých částech Indie.

Budu se těšit na plodné a smysluplné připomínky.

O.
Katka:

Myslím, že celý text je jenom spekulace – odkud vychází tento žebříček? Z nějakých statistik nebo z autorčina osobního pohledu? „Druhé místo si jistě zaslouží hašiš, který je vlastně jakousi další „variací z konopí“. A proč nezahrnuje výčet drogy jako alkohol, cigarety apod., jak bylo uvedeno výše – nebo ty decimují lidsto příliš pomalu? Nebo je to pro to, že jsou tyto drogy jako jediné takřka ve většině zemí legální? A i s tím nadpisem bych byl opatrný – „nejlepší drogy“ .. podle mého názoru jsou drogy jenom jediné – špatné. Možná to chtělo text pojmout trochu jinak, ale i tak jsou v něm zajímavé informace, nepopírám.

Katka
O.:

Jsem ráda, že se rozpoutala debata, a jsem ráda i za to, že někdo vzpomenul alkohol či cigarety. Obávám se ale, že je jen velmi málo lidí, kteří tyto látky považují za drogy. Článek jsem proto zaměřila na ty látky, které vyvolají přívlastek droga ve většině lidí západního světa.

A to /nejlepší/ v nadpise? Mělo být lehce kontroverzní právě proto, abyste začali diskutovat. Což se podařilo. Vlastně celý tenhle článek (včetně onoho žebříčku) měl vybízet k diskutování.

Takže jaké mají názory na drogy další čtenáři? Myslíte, že by se alkohol nebo káva měli také řadit mezi drogy? Co si myslíte o svatých mužích v Indii? Jste zastánci zkoušení drog na cestách nebo jste jednoznačně proti?

Katka:

…Nejvíce se hašiš pěstuje i v marockém pohoří Ríf…

Cože, hašiš se dá pěstovat?

V Indii jsem hašiš hulil s bábou v Gangotri, pak si s nim zazpíval. „Lečmí náraj náraj, šríman náraj náraj, lečmí…“ Taky v Yamnotri v ašrámu, ale to byl opravář
motorek z Bombaje, který tam jel na výlet. Hulení není pro každýho, chlast zvládá víc lidí. Pokud člověk toleruje chlast, měl by tolerovat i ganju. Bla, bla, bla.

Koku jsem v Peru žvýkal, otupuje, nezrychluje. Maté z ní opravdu pomáhá při bolení hlavy z rychlého překonání výšky. Kokain bych si v Trujillu koupil, kdybych tam byl sám, nebo s kamarádem, ne se svojí holkou. Většinou ho neprodává týpek s vrtulkou na hlavě, může to být i skrytý floyd.

Tento rok se chystám do Laosu a opium neochutnám, protože by byla ta moje nasraná a zase by mi někam začla utíkat.
Svobodu za pohodu nebo pohodu za svobodu?

Článek je jak nějaká opisovánka z wikipedie.

Marci

Podle meho nazoru je jednoznacne nejvetsi a nejrozsirenejsi drogou na svete jidlo. Kdo si zkusil nejaky ten pustik,vi presne co mam na mysli…. 🙂

Katka

Článek je podle mého dobrý. A chápu, že každý má na tyhle věci svůj názor, a má připomínky,a však čtenáři , kteří tady diskutují o takových věcech jako jsou uvozovky a další maličkosti, by se měli zamyslet proč tráví čas řešením takovýchhle hloupostí. například reakce Hb apod.
Myslím si, že článek měl být o tom, aby jsme se dozvěděli něco nového, a to se taky stalo:-)
Takže prosím držte klapačku

hh

by mě zajímalo, jak se pěstuje ten hašiš?

zhulenec D.G

Ja si mislim ze nej droga marihuana

nuna

Mne ako prvu drogu chcel dat moj nevlastny otec a bol to heroin … rozmyslala som ze ci si to mam dat alebo nie.. ale nakoniec som si to nedala … vyskousala som marihuanu.. je to pohode ale kratko trvaju tie stavy… teraz ma strasne laka vyskusat trip teda LSD … chcem vidiet tie stavy nazivo .. ale trochu se bojim …  neviete mi poradit ci to mam vyskusat ?

xxx

trip je parada

analfabet

jj drogy ty jedou dneska no no jo no drogy nebrat no jo no drogy škodi mozku no jo no

kjkjl

nejlepší článek

kjkjl

nejlepší článek

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí