Blíží se oslavy indického svátku Holi

Blíží se oslavy indického svátku Holi

Holi, svátek barev, je radostnou oslavou příchodu jara. Slaví se v Indii, Nepálu a Pákistánu při posledním úplňku měsíce Phalguna. Živé a veselé oslavy po sobě v ulicích nechají pěkný nepořádek.

Od modliteb k bujarému veselí

Svátek obvykle začíná zapálením vater, pronesením modliteb a přinesením drobných darů. Tento zvyk se váže k legendě o Prahladovi, oddanému stoupenci boha Višnu. Jeho vlastní otec se jej pokusil zabít jedem, udupat slony, uštknout jedovatými hady a nakonec jej uvrhl na hranici, kde se měla králova sestra Holika postarat, aby již skutečně zemřel. Holika totiž od boha dostala dar, který ji činil imunní vůči ohni. Díky Prahladově pevné víře v boha Višnu však vyšel ze všech těchto nástrah nezraněn a naopak zlá Holika v plamenech uhořela, neboť zneužila dar boží ke zlému účelu.

Po zapálení rituálních ohňů následuje podstatně radostnější a bujařejší část oslav, kdy po sobě lidé v prostých bílých šatech hází barevnými prášky nebo obarvenou vodou. Bílý oděv smazává veškeré rozdíly mezi kastami, a proto se v tento den na chvíli uvolní veškeré společenské a sociální konvence a všichni společně řádí jako malé děti – tančí, zpívají a pošťuchující se. Muži a ženy mezi sebou také často svádí předstírané „bitvy“, mužům je ale zakázáno oplácet ženám stejnou měrou, aby nedošlo ke zraněním. Holi je proto ideální příležitostí trošku si zaflirtovat.

Barvy byly s tímto svátek spojovány odnepaměti. Počátky tohoto svátku lze vysledovat až do starověkého Bengálska, kdy lidé potíraly červenou barvou Krišnovy ikony v chrámech, a doufali, že jim Krišna splní jejich přání.

Barevné prášky nemají pouze dekorativní účinek. Vzhledem k tomu, že jsou vyrobeny z přírodních látek jako je neem nebo kumkuma, mají i blahodárné léčebné účinky na organismus, který je po zimě vyčerpaný a tudíž náchylnější k nemocem. V poslední době se bohužel stává, že pouliční prodejci míchají barvy s různými chemikáliemi, které mohou způsobovat vyrážky nebo dráždit oči.

Holi v Praze

Pokud byste chtěli zažít kouzlo oslav Holi a nemáte možnost cestovat do Indie, máte šanci 2. března 2012 kdy Indicko-česká smíšená obchodní komora, taneční skupina GARAM MASALA a taneční škola Vendula Bollywood Dance pořádá ve velkém sále Městské knihovny Praha Holi show. Celá akce se koná pod záštitou Indické ambasády v České republice a jejím cílem je přinést vám ochutnávku radosti a barev Indie. Více informací na www.holifest.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: