Alpské město Bad Reichenhall: město, jezero a horský statek

Alpské město Bad Reichenhall: město, jezero a horský statek

Historické staré město, malebné horské jezero, tradiční horský statek: Při cyklotúře z Bad Reichenhallu kolem jezera Thumsee až na horský statek Höllenbachalm můžete tohle všechno objevit.

Začínám svou cyklotúru v Berchtesgadenu a jedu po cyklotrase “Rund um den Untersberg“ (Kolem Untersbergu) přes Bischofswiesen do Bayerisch Gmain. Odtud pokračuji po cyklotrase „Rund um Bad Reichenhall“ (Kolem Bad Reichenhallu) a přijíždím k prvnímu velkému zážitku mé trasy, který představuje hrad Gruttenstein!

Středověký hrad se tyčí nad městem Bad Reichenhall a je působivým svědectvím dlouhým dějin tohoto místa coby centra obchodu se solí. Od hradu Gruttenstein vede cesta dolů do města. Cyklostezka vede krásnou čtvrtí Florianiviertel, nejstarší částí města v podhůří Alp. Výstavní domy s pestře zdobenými fasádami tady stojí celá staletí v téměř nezměněné podobě.

Nejhezčí německá elektrárna

Při návratu se tu na chvilku zastavím a budu vychutnávat jedinečnou atmosféru náměstí Florianiplatz. Ale teď pokračuji v cestě. Podjezdem pod silnicí se dostávám až k řece Saalach. Přes most Luitpoldbrücke se dostanu do místní části Kirchberg. Tady se nachází další stavební památka: elektrárna Saalachkraftwerk. Je to jedna z nejstarších elektráren na výrobu elektřiny pro železnici v celém Německu a pravděpodobně jedna z nejhezčích elektráren vůbec.

Dostávám se na hranici katastrálního území Karlstein a pokračuji po úpatí skály Pankrazfelsen nahoru směrem k jezeru Thumsee. Nad cestou se v exponované poloze tyčí kostel svatého Pankráce (Pankrazkirche). Stoupání mě přivádí k jezeru Thumsee. Je ještě brzo a u jezera je jen velmi málo lidí!

Nejširší nabídku průvodců a map Německa (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Plynule míjím jezero a jedu po horské silnici Antoniberg směrem k propasti Weißbachschlucht. Nad propastí se doprava odděluje cesta k horskému statku Höllenbachalm. Pěkná cesta teď vede lesem do kopce podél potoka Höllenbach. Potkávám několik turistů a cyklistů na horských kolech, ale na široké cestě je dost místa pro všechny. Ještě dvě zatáčky a konečně jsem u statku Höllenbachalm.

Z dřívějších několika salaší tu dnes stojí pouze jedna. Německé označení budovy jako „Kaser“ (salaš s výrobou sýra) je vlastně chybné. Jedná se o impozantní velký statek s jedinou velkou střechou, který stojí tady nahoře na krásném místě. Masivní zděné přízemí ukrývá velkou stáj a nese dřevěné horní poschodí.

Na severovýchodní straně statku stojí lavice a stoly, kde se už usadilo několik turistů a cyklistů na svačinu. To teď udělám také. Nabízejí tady typickou svačinu z vlastních surovin. Rozhoduji se pro chleba s naloženým sýrem a pšeničné pivo.

Po dobrém jídle se vydávám na zpáteční cestu. Jedu po značkách cyklotrasy „Höllenbachalm-Runde“ (okruh kolem horského statku Höllenbachalm), a dostávám se zpátky do Bad Reichenhallu. Na náměstí Florianiplatz si ještě udělám přestávku a vychutnávám si atmosféru starého města.

Nikde jinde k sobě nemají staré město a horské louky a pastviny tak blízko jako v Bad Reichenhallu! Přesvědčte se sami!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí