10 tipů na cesty pro sólocestovatelky od zkušené blogerky Sama na cestách

10 tipů na cesty pro sólocestovatelky od zkušené blogerky Sama na cestách

Když se rozhoupete a vypravíte se do světa samy, uvidíte, že jste si dělaly zbytečné vrásky, protože když se rozhlédnete, zjistíte, že nejste jediné „sólo” ženy na cestách!

Co zaručeně funguje nejlépe, je odolně pozitivní nálada, umíte-li se vysmeknout očekávání a lpění na čemkoli, máte vyhráno a vaše cesta bude jedna velká paráda. Přihodí-li se něco neočekávaného, co vám udělá čáru přes rozpočet, uklidněte se, není konec světa a z toho, že se něco nepovedlo nebo vám něco ujelo, se nestřílí, pojede něco dalšího. Rány se zahojí, tělo se uzdraví. Hoďte se do klidu, rozčilování a stěžování k ničemu nevede, naopak se ochuzujete o drahocenné momenty a ztrácíte zbytečně energii. Je dobré konstruktivně jednat a ne se psychicky deptat či vysilovat. Tohle nedělejte, okrádáte samy sebe, o čas, o zážitky i sílu pozitivního smýšlení.

Nejvíce podnětných informací najdete v každém cestovatelském průvodci, v němž je věnována samostatná kapitola pro ženy, sólo cestovatelky. Každá země či kontinent má vlastní specifika, kulturní základy a etické hodnoty. V mnohém se radikálně liší, ale v podstatě se opakuje to samé, základní zlatá pravidla, jež bych ráda vyzdvihla.

1. Nasdílejte svým nejbližším itinerář cesty

Vždy by měl někdo z vašich blízkých vědět, kam máte namířeno. Pokud nemáte přesně vytyčené destinace či cíle, průběžně někomu napište, kde se nacházíte a kde se budete pohybovat v příštích dnech a týdnech. Veškeré stěžejní informace sdílejte (info o letech, dopravních společnostech, ubytování, výletech). Dokumentujte místa a čas a s kým jste se potkaly. Nejlépe asi funguje Facebook, kde se můžete „checknout“ a označit i lidi, s nimiž jste byly. Kdyby „náhodou, nedej bože se něco stalo“, tak ať je snadné dohledat, kde a s kým jste byly viděny naposledy.

I samotné ženy si mohou cesty užít, zdroj: Shutterstock.com

I samotné ženy si mohou cesty užít, zdroj: Shutterstock.com

2. Registrace na webu Ministerstva zahraničních věcí

Pokud už víte, že se vypravíte do míst, kde nebude signál, takže budete odříznuté od komunikačních sítí, dejte o tom dopředu vědět, aby vaši milovaní zbytečně nepanikařili a neplašili příslušnou policii.

Asi nejpropracovanější systém má Ministerstvo zahraničních věcí, kde se můžete zaregistrovat online do „Dobrovolné registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí, známá jako „DROZD”, jež umožňuje účinně organizovat pomoc českým občanům v nouzi a účinně organizovat pomoc v případě přírodních katastrof i sociálních nepokojů. Systém umožňuje rozesílání hromadných e-mailů a SMS všem zaregistrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí, a tím jim poskytovat důležité informace nebo je včas varovat před hrozícím nebezpečím. Registrovat se můžete zdarma na drozd.mzv.cz.

3. Kontakty, sdílení a přátelské výpomoci

Zkuste se obrátit na známé, jestli ve vaší plánované destinaci nemají nějaké kontakty. Určitě myšlenka, že někde „někdo“ v případě nouze existuje a je schopen pomoci, uklidňuje. Ale nespoléhejte se na nikoho jiného, jen na sebe! Jestli lidé, s nimiž se setkáte, budou pohostinní, tak to s vděčností přijměte, ale nikoho nevyužívejte a nikam se nevtírejte, buďte na cestě samy za sebe.

Autorka článku má s cestováním jako samotná žena bohaté zkušenosti. Třeba přinese inspiraci i dalším sólo cestovatelkám v článku 7 důvodů, proč cestovat po světě sama.

4. Obezřetnost se vyplatí ve dne v noci

Základním pravidlem na cestách pro něžné pohlaví je být před setměním v hotelu/hostelu. Také noční přejezdy se nedoporučují, pokud není jiná možnost, hned se snažte přidružit k někomu, kdo vypadá důvěryhodně a po cestě se navzájem kontrolujte. Samozřejmě nejlepší volbou jsou další cestovatelé, kterým stejný komfort přijde vhod.

Rezervujte si hotely s recepcí, která je otevřená 24 hodin denně, ať nevyšilujete, pokud se vám stane, že se po cestě něco přihodí nebo budete mít zpoždění. Tak se vyhnete riziku, že se ocitnete „na ulici“ a nebudete spát pod mostem. V neznámém prostředí ve tmě tento tahák jistě nesmírně oceníte.

Když si rezervujete ubytování, vždy si přečtěte komentáře a hlavně zkontrolujte lokaci, zda je v bezpečné zóně. V případě, že se vám něco nepříjemného přihodí, podělte se o negativních zkušenostech veřejně v komentářích – v referencích ubytovacích kapacit, na TripAdvisoru, Couchsurfingu, prostě všude možně, kde bude mít vaše varování největší dopad. Vy už nezáviděníhodnou situaci máte za sebou, ale může být nesmírně užitečná druhým a zabráníte tak dalším zklamáním či útrapám.

Při cestování buďte neustále ve střehu, všímejte si obezřetně a pozorujte, co se kolem vás děje, zda vás někdo nesleduje nebo vás chce nalákat na nějaké rádoby dobrodružství a přitom se vás snaží vlákat do pasti.

5. Nelpěte na původním plánu

Je dobré mít vždy plán A, B, C i D 🙂 Často se vám stane, že vás vítr někam zavane, kde jste to neplánovaly, a nebo osud překazí všechny plány, ale nehroťte situaci, ale v klidu si vyhodnoťte vaše možnosti a nastavte si priority, jak z dané šlamastyky ven a co je pro vás tou nejlepší možnou variantou. Sama tomu říkám „cestovatelský risk management” je zapotřebí, aby se bravurně a logicky vyřešily jakékoli „náhody a úskalí.” Neváhejte, důvěřujte vlastní intuici a naslouchejte instinktu! To jsou nejužitečnější rádci a ty pravé směrovky vaší cesty.

6. Vyzařujte ze sebe sebevědomí, pokoru a respekt

Nejvíce si před odjezdem natrénujte sebevědomí, na rázné a sebevědomé ženy si nikdo nedovolí. Nenabádám vás k aroganci či opovrhování jinými národy, jen mnohdy musíte vypadat jako ostřílená světačka, která se vyzná a jen tak někomu na lep nesedne. To funguje zaručeně. Distingovanost s přísností se taky v nepříjemných situacích hodí.

Naučte se pár místních frází a používejte je, otevřou vám skvělé příležitosti, když si budete umět říct o pomoc i poděkovat místním za laskavost. Nejlepším platidlem je cestovat s úsměvem.

7. Pozor na nelegálnosti

Nechci vás od ničeho zrazovat, ale pozor na párty v cizím prostředí! V dnešním světě drogy hrají hlavní roli a nikdy nevíte, co vám kdo hodí do drinku nebo umotá do cigárka… Být sama jako mátoha či se nacházet v bezvládném stavu nevědomí, tuto „školáckou chybu“ byste si jistě vyčítala až do konce života. Nehledě na náhodné zátahy policie, které jsou v cizích zemích velice striktní a bez kompromisů držitelé drog končí ve vězení.

8. Psychická odolnost

Připravte se předem na soucitné pohledy, že jste sama, že nemáte partnera nebo děti a poskytněte triviální zdůvodnění, proč je tomu tak. „Oni“ z jiné kultury to sice „nepochopí“, ale aspoň vás nebudou považovat za chudinku, o kterou nikdo nestojí. A pokud se vám takové osobní konverzace příčí, jednoduše si nasaďte prstýnek podobný snubáku a tvrďte, že jste šťastně vdaná, jen si potřebujete od muže, který doma vydělává, odpočinou.

Já běžně používám triky a výmluvy, vytvořila jsem si takzvané „alter ego“ – fiktivní osobu, která mě vždy vytáhne ze šlamastyky, když bude někdo až příliš dotěrný nebo neodbytný. Věty typu: „Můj přítel mě brzy vyzvedne. Můj přítel brzy přiletí za mnou. Jsem tady s přáteli a máme dostaveníčko za hodinu.“, často dobře fungují.

9. Emoce na cestě

Občasný smutek ze sólo cestování je kapitola sama pro sebe, každá žena, i kdyby to byla sama Ledová královna, někdy roztaje a při nějaké příležitosti si popláče. Je zdravé nechat emoce samovolně proudit v sobě a občas se vykřičet či vybrečet. Na tom nic není a navíc máme výhodu, že nás tam nikdo nezná, takže nám to může být putna.

Pokud se opravdu cítíte bídně a osamělé, pak si vyhledejte společné aktivity jinými lidmi, skupinové výlety, aktivity – plážový volejbal, surfování, lekce jógy nebo navštěvujte místa, kde se dobrodruzi podobného ražení scházejí či druží tzv. cestovatelské huby.

Počítejte s tím, že samota na vás někdy dolehne, ale nebojte se, zase odletí a nechá vás na pokoji. Pokud nepomáhá meditace, či kreativní práce, psaní, zpívaní, pak jsou už všude po světě komunity sdružující lidi v konkrétním místě, najdete je snadno na Facebooku, Couchsurfingu. A bude vám hned hej, veseleji a získáte skvělé kontakty po celé Zemi.

Měly byste mít osvojené příjemné rituály, která vás vždy uspí. Psát si deníček, seznam vděčnosti za uplynulý den, zazpívat si nebo zatančit, zameditovat nebo fantazírovat a snít o svých dalších výpravách.

Časté sociální stigma a panika pramení z pocitu studu či hanby, že budeme u stolu samy. Pro tuto mentální dysfunkci existuje už v angličtině slovo „solomangarephobia“. Ale taková hrůza to zas není, já si to kupříkladu velmi užívám, jídlo si daleko více vychutnám a mohu pozorovat okolní dění. A navíc si myslím, že se kolem vás budou určitě ochomýtat milí a úslužní číšníci, a pokud budete chtít, budete s nimi rozprávět, že vám i jídlo vystydne a ani si neuvědomíte svou samotu u stolu.

10. Zdraví

Důležitou položkou na seznamu je pro cestovatelky jistě ženství a zdraví. Častokrát se na cestě stane, že se zpozdí perioda či trápí gynekologické výtoky. Je to pro to, že organismus je pod velkým tlakem psychickým i fyzickým, takže nám to dává najevo výkyvy docela hrozivými až nepříjemnými. Stačí se jen zrelaxovat, odpočívat a mít u sebe pro strýčka příhodu vaginální čípky či mastičky na opary nebo antibiotika. Nechte si poradit u gynekologa ještě doma. Je to lepší než vysvětlovat tyto problémy někde v cizině a cítit se trapně. Samozřejmě, pokud dodržujete životosprávu a hygienu, tak tyto scénáře nejsou na programu, ale vždy je dobré mít něco v záloze.

Vřele doporučuji mít na celou cestu zásobu tampónů a hygienických potřeb. Je to sice výzva, ale mnohdy se to velmi vyplatí, protože na některých místech jsou neskutečně předražené nebo nejsou vůbec k dostání. Podobně je to s toaletním papírem, odličovacími tampóny na obličej či papírovými kapesníčky.

Neodpustím si to a možná vám to bude připadat morbidní, ale můžete sepsat i poslední vůli. Člověk nikdy neví… Každopádně byste nikdy neměli opouštět rodnou zemi bez kvalitního cestovního pojištění! Pokud se na vše výše uvedené předem připravíte, nic vám užívání z cestování nepřekazí. Přeji hodně štěstí a radosti z vlastní cesty!

Zkušenosti čtenářů

Tento příspěvek byl redakcí smazán jako nevhodný

Jenda

Rady dobré, bez debat a většina se hodí i pro sólomuže. Jen mi tady chybí takový, třeba i neoficální, seznam zemí, kam sama žena NIKDY a kam raději ne nebo s vééélkou opatrností. Bych věděl, kam mohu pustit svou babu bez obav. Někam to i vím, ale někde váhám. Co Afrika, lat. Amerika ? Poradíš ? Díky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: