Odjíždíte na delší dobu z republiky? Přečtěte si návod, co všechno vyřídit se zdravotním pojištěním a sociálním zabezpečením

Odjíždíte na delší dobu z republiky? Přečtěte si návod, co všechno vyřídit se zdravotním pojištěním a sociálním zabezpečením

Plánujete delší cestování a nevíte, jak to ovlivní vaše zdravotní a sociální pojištění? Co je všechno potřeba oběhat a zařídit, abyste se později nedostali do problémů kvůli neplacení a nebo nezaplatili zbytečně moc? Níže najdete stručného průvodce, jak se připravit na cestu a minimalizovat své výdaje právě za zdravotní a sociální pojištění.

Zdravotní pojištění

Pokud cestujeme do zahraničí na více jak 6 měsíců, můžeme se odhlásit od zdravotní pojišťovny. Zdravotní pojištění v České republice tak nebudeme platit.

Zároveň je ale důležité zmínit, že občané České republiky mají povinnost být každý den v roce pojištěni. Během doby, kdy jste odhlášeni od české zdravotní pojišťovny, máte povinnost být pojištěni někde jinde. Pro tyto případy postačí standardní cestovní pojištění.

Při opětovném přihlašování na českou zdravotní pojišťovnu po našem návratu ze zahraničí, budeme vyzváni, abychom doložili smlouvu o pojištění za dobu, kdy jsme nebyli pojištěni v ČR. Pokud toto pojištění nedoložíme, bude nám zpětně naúčtováno od české pojišťovny.

Pro podnikatele a OSVČ samozřejmě platí, že pokud nepřeruší své podnikání, tak se nemohou od zdravotní pojišťovny odhlásit, a to ani v případě, že odjíždí z České republiky na dlouhodobý pobyt.

Odhlášení od české zdravotní pojišťovny využijí všichni, kteří nejsou studenti a odjíždí na tzv. working holiday programy (pracovní prázdniny). Namísto cestovního pojištění si budete sjednávat pracovní pojištění, avšak vše ostatní pro vás platí stejně.

Dlouhodobý pobyt v cizině musí splňovat:

  • Pobyt musí být delší jak 6 měsíců.
  • Musí se jednat o nepřetržitý pobyt v zahraničí.
  • Musíte doložit pojištění v cizině.
  • Máte povinnost vrátit průkaz pojištěnce (kartičku pojištěnce).
  • Je vhodné vyplnit připravený tiskopis od pojišťovny

Přerušení zdravotního pojištění bylo vždy doporučováno ohlásit ještě před odjezdem do ciziny.

Od září 2015 je možné ohlásit dlouhodobý pobyt v cizině také zpětně a ze zahraničí. Pokud doložíte pojištění v cizině za stanovenou dobu, neplatíte pojistné ani penále.

Než odjedete do zahraničí, doporučujeme, abyste si vyžádali od své zdravotní pojišťovny informace, které dokumenty je třeba předložit po návratu z dlouhodobého pobytu v cizině.Seznam se může v jednotlivých zdravotních pojišťovnách měnit. Pokud požadované doklady nepředložíte, budete muset doplatit zdravotní pojištění zpětně, jako byste v zahraničí nebyli.

Teď, když se dozvíte, jak vyřešit všechno to „papírování okolo“, které by vám mohlo odjezd na delší dobu pořádně znepříjemnit, nebojte se plnit si své sny. Láká vás navštívit všechny ty země, o kterých zatím pouze sníte? Vyrazte na cestu kolem světa! A inspirujte se 11 radami, jak cestu kolem světa naplánovat!

Při zřizování cestovního pojištění je dobré číst obchodní podmínky. Možnost pojištění zavazadel využívá mnoho turistů a cestovatelů, avšak pokud se podíváme na celou řadu pojišťoven, tak tento druh pojištění nezahrnuje pojištění elektroniky (mobilních telefonů, tabletů, notebooku, fotoaparátu, atd.). Musíte si navíc sjednat tzv. “Připojištění k pojištění zavazadel”. A pokud se podíváme ještě detailněji na obchodní podmínky, pak se toto pojištění nejčastěji vztahuje pouze na krádeže, kdy útočník musel překonávat překážku. Případy, kdy vám ukradnou z příručního zavazadla elektroniku, protože jste usnuli, jsou pojišťovnami spíše zamítány.

Nezapomeňte využít slevy cestovního pojištění při sjednání online či dostupných slevových kódů na internetu.

Sociální pojištění

Účast na sociálním zabezpečení (pojištění) končí zjednodušeně řečeno ukončením zaměstnání. Správě sociální zabezpečení není nutné cokoli dodatečně oznamovat. Pokud jste OSVČ pak účast končí písemným oznámením o ukončení samostatné výdělečné činnosti.

Pokud nevykonáváte žádnou výdělečnou činnost, nejste povinni platit pojistné na sociální zabezpečení. Dobu, po kterou nebudete důchodově pojištěni (tedy doba, za kterou neplatíte pojistné), nebude možné hodnotit pro nárok na důchod. Pro podnikatele a OSVČ platí, že pokud nepřeruší své podnikání a vycestují do zahraničí, tak se s jejich pravidelnými platbami na sociální pojištění nic nemění.

Podrobné informace vám poskytne správa sociálního zabezpečení v místě vašeho bydliště či navštivte Nejčastější dotazy České správy sociálního zabezpečení.

Nezapomeňte si před cestou zjednat úrazové pojištění! Na výběr toho nejlevnějšího použijte srovnávač úrazového pojištění na portálu Hyperfinance.cz.

Zkušenosti čtenářů

Matouš

Ahoj Martine, zdravotní můžeš přerušit i jako OSVČ, jen samozřejmě stále platí, že musíš být někde pojištěn. Letos jsem to úspěšně otestoval (i když na britské cestovní pojištění koukali zprvu divně). Jinak super shrnutí!

Michal
Matouš:

při Ukončení trvalého pobytu v ČR se již nepovažujete za pojištěnce, akorát odevzdáte občanku a necháte si pas. Pokud nejste pojištěnec, nemáte povinnost za toto období cokoliv dokladovat při navrátu a přihlášení k trvalému pobytu.

Honza

Ahoj Martine,
Měl jsem při svém posledním návratu problém s pojišťovnou RBP, která mi stále tvrdí, že se musí člověk vždy nutně odhlásit PŘED odjezdem (došlo k tomu, že jsem nebyl odhlášen, a musel doplácet). Proto mě překvapila tvá informace o tom, že od září 2015 lze ohlásit dlouhodobý pobyt i zpětně a ze zahraničí. Mohl bys mi, prosím, dát odkaz na zdroj této informace (je to nyní v zákonu o zdravotním pojištění?) Díky Honza

Martin

Ahoj Honzo,
zpětné odhlášení jde jen u některých pojišťoven, tady info k VZP https://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/1-5-dlouhodoby-pobyt-v-cizinePromiň asi vyznělo, že to platí univerzálně.
Martin

Věra

Ahoj Honzo,
mám jeden dotaz ke zdravovnímu pojištění a dlouhodobému pobytu v zahraničí. Dcera odjíždí na 13 měsíců do USA jako au pair. Odhlásí se od placení zdravotního pojištění u OZP. Co ale musí udělat v případě, že by v průběhu tohoto období přijela do ČR a musela by jít k lékaři? Je asi potřeba se pojistit z USA (cestovní pojištění). Je možné se pojistit u nějaké české komerční pojišťovny nebo se musí pojistit u americké pojišťovny (cestovní pojištění). Díky za info.

Pokud by to bylo drive nez za 6 mesicu, musela by se prihlasit zpet k OZP a doplatit zpetne. Po 6 mes. by nedoplacela. Kdyz prijede bez navstevy lekare, pojistovna se to nedovi.

Lukáš

Dobrý den,
rád bých Vás poprosil o radu. Chtěli bychom cestovat 4-5 měsíců po Asii. Tím pádem se nejedná o dlouhodobý pobyt v zahraničí, nemůžeme se odhlasít ze zdravotního pojištění. V případě uzavření cestovního pojištění na půl roku, bylo by možné takto to obejít a odhlásit se tak ze zdravotního pojištění a pak po půl roce se opět přihlásit ke zdravotnímu pojištění, byť bychom se vraceli už po 4-5 měsíci ? Prostě abychom nemuseli platit zdravotní pojištění v Čr, ale jen cestovní, pokud je to vůbec možné. Děkuji

Ach jo, tak jedte na 6 mesicu a par dni. Stejne vam to bude pripadat malo a vyjde vas to celkove levneji, zvlast kdyz ten cas navic stravite bez dalsich presunu na nejakem levnem miste (napr. Cherating). Co jako byste po navratu chteli delat? Byt zavreni doma? Pokud byste pracovali (legalne), pojistovna se o vas dozvi.

Sára

AHoj, jak je to s pojištěním, když jedu jen na 3 měsíce do ciziny? Musím se pojistit a platit i zdravotní pojištění v ČR? Díky za radu

Ondra
Sára:

Ahoj Sáro, řeším teď stejnou věc – plánuju zahraničí na max 3 měsíce a dle dostupného infa na netu není jiná cesta než platit jak cestovní pojištění, tak nadále i klasické zdravotní v ČR. Minimální výše zálohy pro 2018 nám díky růstu minimální mzdy vzrostla na 1,647 Kč, což není úplně malé číslo (obzvlášť krát 3). Navíc si dej bacha na včasné placení, jinak tam mohou být penále za každý den prodlení…

Aneta

Hezký den,
ráda bych se zeptala, jakou formou lze vydělávat peníze pokud se člověk od např. VZP odhlásí a platí si cestovní pojištění a odhlasí se od soc. pojištění? Aby toto šlo, musí ukončit samostatně výdělečnou činnost, ale jak pak přichází k penězům, když nemůže fakturovat a neni ani klasickým zaměstnancem? Jaké jsou prosím možnosti? Moc děkuji, Aneta

Aneta:

Toto odhlasovani se prece dela, kdyz jsi dlouhodobe v zahranici tj. bud tam cestujes za usporene penize nebo pracujes. Ale ne jako digitalni nomad pro ceskou firmu.

Aneta

Ano, přesně tak – dlouhodobě v zahraničí, ale když tam (nebo kdekoli) pracuješ, tak to vydělávání musíš nějak řešit a to buď DPP, DPČ, OSVČ… a pak si říkám, tenhle případ platí jen pokud máš tedy našetřeno a nevyděláváš? Jinak (pokud celý systém chápu správně) se nemá smysl odhlašovat, protože buď platíš ty jako OSVČ nebo zaměstnavatel…

Barbora

Dobrý den, chci se zeptat jsem dlouhodobe v zahranicí a platim klas.zdravotni pojisteni. Kazdy rok je drazsi a tak mam dotaz lze ho zmenit u dane pojistovny na cestovni pojisteni? Muzete poradit? Dekuju

Libor
Barbora:

Je třeba si o tom něco přečíst. Třeba tady:
https://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/1-5-dlouhodoby-pobyt-v-cizine
https://www.vzp.cz/pojistenci/cestovani-a-pobyt-v-zahranici/pobyt-v-zahranici/dlouhodoby-pobyt-v-zahranici
Záleží na konkrétní situaci, nejde se odhlásit při výdělečné činnosti v EU nebo pokud člověk pracuje jako digitální nomád pro firmu z ČR (a asi i z EU). Lze se odhlásit i písemně ze zahraničí.
Cestovní pojištění je nutné doložit po návratu do ČR (aby se nemuselo doplácet pojistné na zdravotní pojištění) a lze ho mít sjednané u jakékoli pojišťovny.

Jana

Dobry den,
dcera studovala 2 roky na VS v Anglii, pak byla na roční praxi v Americe a teď odletela s přítelem do Thajska s tím,že tam budou cestovat a vydělávat si práci na pc ( tomu moc nerozumím) a ani neví jak dlouho tam budou. Do školy se už vrátit nechce. Tvrdí mi,že je studentem do srpna. Má sjednané cestovní pojištění k uctu u České spořitelny na 90 dní. Předpokládám,že těch 90 dní (ac je student nebo ne) je kryta na zdravotním pojištění. Je to tak? Jak postupovat,když se nevrátí do 90 dní? Sociální platit nemusí?Mám od ní podepsanou plnou moc a ofocene všechny doklady pro případ pomoci. Nerada bych něco prosvihla a pak to doplácela.
Dekuji za odpoved

Libor

Cestovni pojisteni je neco jineho nez zdravotni. Zalezi, jakym zpusobem vydelava (druh PP, odkud je firma).

Re

Jeli jsme na 4 měsíce do Anglie, jenže nebylo kam dát věci 😀 Problém s věcmi vyřešilo toto http://skladovani-profigroup.cz
Již dříve jsme měli podobný problém, a vždy jsme věci nechávali po známých, což ne vždy jde žejo
Takže by se mohlo někomu hodit

Dejv

Já Váš všechny zdravím a chci se jen ujistit jedtli jsem spravně pochopil. Jsem studentem, ale v červnu roku 2020 budu končit a cchi cestovat, když se tedy odhlásim od pojišovny (VZP) a zařídím si cestovni poj. tak budu musez být 6měsíců mimo ČR a když budu chtít v zahraničí vydělat tak je potřeba na DPP, DPČ nebo OSVČ tedy? Děkuji

Libor
Dejv:

V možnostech výdělku si nejsem úplně jistý, ale pravděpodobně by ses mohl odhlásit od VZP jedině za předpokladu, že by sis v zahraničí vydělával jen od zahraničních subjektů tj. žádné DPP a DPČ od české firmy, pokud by překročilo hranici, kdy se platí odvody na SP a ZP. DPP lze mít i bez odvodů s omezením měsíční částky a počtu hodin za rok u všech DPP, co máš. V tom případě by ses mohl odhlásit. OSVČ ne. Pokud máš registraci a chceš se odhlásit od VZP, musel bys živnost přerušit. Při práci v zahraničí nemusí být platné běžné cestovní pojištění.

Libor
Libor:

Ještě doplním, že ten výdělek by musel být od zahraničních subjektů mimo EU.

Adéla

Dobrý den, možná je to žřejmé. Každopádně bych ráda slyšela ujištění. Mám cestovní pojištění na půl roku. Bohužel se mi v UK tolik nelíbí a chtěla bych se vrátit domů. Chápu to dobře, že pokud se vrátím tedka( mám stále ještě 3 měsíce) tak pokud nepujdu do práce nebo nebudu potřebovat ošetření doktorů tak na to pojištovna nepříjde? Ani když si koupím letenku do ČR? (Nevím jestli si to neověřují 😀 )
Děkuji

P.
Adéla:

Bylo by to protizákonné jednání, ale asi by na to nepřišli. Musí to být dle zákona aspoň o den déle než půl roku: „Za dlouhodobý pobyt v cizině se považuje nepřetržitý pobyt delší šesti měsíců.“ A na celý pobyt musí být cestovní pojištění. Mohou to být i 2 (i více) návazné smlouvy.
Jen nechápu, co je důvodem k pobytu v UK. Pokud legální práce, tak není možné se odhlásit od pojištění. A cestování půl roku v UK je trochu divné, zvlášť v zimě. Nicméně nezkoumají ani důvod cesty a země.

Jan
Adéla:

V případě, že budete pobývat v některé ze zemí EU, EHP (Norsko, Lichtenštejnsko, Island) či ve Švýcarsku a začnou se na Vás z důvodu aplikace evropských koordinačních nařízení vztahovat právní předpisy daného státu (tj. začnete zde např. pracovat), přestáváte být automaticky českým pojištěncem. Doba výkonu zaměstnání v daném státě není důležitá. V takovém případě pak neplatí výše popsané pravidlo dočasného odhlášení z povinnosti odvádět pojistné do systému veřejného zdravotní pojištění v ČR z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí dle zákona č. 48/1997 Sb., ale zcela přestanete být účasten zdravotního pojištění v ČR a budete pojištěncem jiného státu EU, EHP či Švýcarska. Více informací o evropských předpisech naleznete v sekci „Evropská unie“.
https://www.zpmvcr.cz/pojistenci/otazky-a-odpovedi/preruseni-ucasti-na-zdravotnim-pojisteni/

Marie Hanychová

Dobrý den,
mám dotaz ohledně podnikání online. Živnost mám v ČR, ale můžu pracovat odkudkoliv. V dubnu plánují odjet na working holiday do Kanady. Přemýšlím, zda si mohu nechat živnost v ČR, kde budu odvádět veškeré daně a dávky a v Kanadě využít tato víza k tomu, že tam mohu být delší dobu. Nevíte prosím odpovědět? Nemohu nikde nic najít. Děkuji, Marie

P.
Marie Hanychová:

Proč by sis nemohla nechat živnost v ČR? To nijak nesouvisí s typem pobytu v zahraničí. V Kanadě nechceš pracovat a jen tam pobývat delší dobu? Na to není třeba náročně zajišťovat WHV. I turistické vízum (tj. bez víz, jen s eTA) je na 6 měsíců, což na Kanadu vzhledem ke studené zimě (nebo deštivé ve Vancouveru a okolí) úplně stačí (přesuň se raději na zimu do Mexika či jinam).
https://jakdokanady.cz/viza-do-kanady/
Případně můžeš požádat o prodloužení pobytu nebo přejet na čas do USA a pak bude záležet na imigračním úředníkovi, na jak dlouho povolí další pobyt:
https://www.canadavisa.com/canada-immigration-discussion-board/threads/how-long-do-i-have-to-stay-out-of-canada-once-here-for-a-visit.281618/

Hana

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak je to se sociálním pojištěním /ne zdravotní/. Dostávám invalidní důchod a sociální za mě hradí stát. Pokud vycestuju pracovně  na dobu kratší 6 měsíců, musím se z tohoto poj. odhlásit? To bych nerada dělala, jelikož se mi to počítá na důchod. A ještě poddotaz, pokud jde o zdravotní, musím se odhlásit, pokud pracovní doba nepřekročí 6 měsíců??

Libor
Hana:

Doporučuju poradit se na příslušném úřadu. Dotaz je nesrozumitelný a i kdyby nebyl, takto specifickou situaci tu z těch pár přispěvatelů jistě nikdo nezná. Pokud se nechcete ptát na úřadu, dá se asi říct i bez znalosti, na co se ptáte, že odhlašovat se od ničeho nemusíte.

Klara

Ahoj, jsem odhlasena od ZP od listopadu 2018 a cca v červnu 2020 se chci vrátit na pár měsíců do ČR, obejít lékaře a tak a pak zase někdy dlouhodobě odletět. Tzn. mám se přihlašovat i na dobu, když bych byla v ČR jen tak dva měsíce? Můžu se poté znovu dlouhodobě odhlásit, nebo tam je nějaká lhůta po které se můžu odhlásit? Díky moc!

P.
Klara:

Máš povinnost se přihlásit, i kdyby to bylo na 1 den. O lhůtě jsem nečetl a asi žádná není. Na návštěvu lékařů stejně potřebuješ kartu ZP. Letos se platí 1971 Kč za každý měsíc, který jsi v ČR celý. Tj. ne za 1. měsíc, během kterého se přihlásíš, a poslední měsíc, během kterého se odhlásíš. Za necelé 2 měsíce, když žádný nebude celý, by se teda platit nemělo, ale nevím, jak to prochází v praxi. Samozřejmě musíš doložit pojištění za celou dobu odhlášení, což u délky nad 1 rok jistě nebude u jediné české pojišťovny, ale u zahraničních limit 1 rok není a návazné smlouvy taky nejsou problém.

Lucie

Ahoj, jsem odhlášená z platby ZP v ČR a mám sjednáno cestovní pojištění. Po 7 měsících pobytu v zahraničí se chci jen na otočku vrátit do ČR (dodělat si řidičák na motorku) a zase odcestovat zpět do zahraničí, chci se zeptat, existuje jiná varianta (mám na mysli levnější), jak být řádně pojišten během pobytu v ČR, nechce se mi platit řádné pojištění na 2 měsíce (což je mimochodem minimální doba, za kterou musíte zaplatit pojištění v ČR, pokud se k němu opětovně po návratu přihlásíte, i kdybyste na území ČR strávili třeba jen 1 den, tímto zároveň doplňuji info z minulého příspěvku) a zároveň se mi nechce riskovat být nepojištěná a být v ČR tak trochu za zády pojišťovny a to hlavně kvůli zvýšenému riziku během absolvovani výcviku v autoškole. Je možno si sjednat nějaké cestovní pojištění do ČR, které by platilo i pro rezidenty, např. Přes zahraniční pojišťovnu? Děkuji moc za rady

P.
Lucie:

Tak to už mi přijde reálnější udělat si ten řidičák jinde:
https://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=1209

Lucie

Děkuji za Váš komentář, ale samozřejmě neletím do ČR jen proto si udělat řidičák (mimochodem pobývám v Asii a získat zde řidičské oprávnění je vcelku jednoduché a je to v podstatě jen otázka peněz), je to spíš jeden z důvodů, proč chci být v ČR nějakým způsobem pojištěná, řekněme pro jistotu :-), a jen se ptám, zda existuje levnější varianta než se přihlašovat znova k systému veřejného ZP v ČR, už jsem se informovala na mojí zdravotní pojištovně, ale dostala jsem dvě zcela protichůdné odpovědi – jeden zaměstnanec mi tvrdí, že si stačí sjednat cestovní pojištění do ČR, a druhý zaměstnanec zase že existuje jediná možnost bez ohledu na to, na jako dlouho se vracím do ČR, prý i kdybych se vrátila pouze na jeden den, tak se musím znova přihlásit k platbě řádného pojištění a platit ho minimálně po dobu 2 měsíců, a pak si má člověk vybrat, kde je pravda 🙂 Proto se ptám zde, jestli s tím má někdo zkušenosti…Děkuji

P.
Lucie:

Jestli ono to není tak proto, že ten druhý to bere, jak to má být provedeno dle zákona (pokud je člověk jen na cestách), a ten první tak, jak to možná projde nebo jak by to bylo u lidí žijích mimo ČR. Těžko by se bez přihlášení k ZP dalo jít k vlastnímu praktickému lékaři nebo zubaři. Nevím, jak probíhá papírování při ošetření úrazu v nemocnici. Jestli by stačilo tvrdit, že žiju jinde a v ČR jsem jen na dovolené a mám cestovní pojištění na zaplacení nákladů. Takovou zkušenost tu asi z těch málo přispěvatelů nikdo nemá.

M.M.

Jiny dotaz, doplaceni a dolozeni pojisteni po navratu z ciziny chapu, ale kdo mi poradi s tim, kdyz v dane zemi je zdravotni pece zdarma, pripadne s minimalnim poplatkem (tzn. noc v nemocnici 200Kc atd.). Tady prece nema smysl platit si pojisteni.
Dik

P.
M.M.:

A to v té jiné zemi dlouhodobě žiješ, necestuješ jinam a zároveň jsi občanem ČR? Co kdyby se ti něco stalo cestou? Smysl cestovní pojištění má už jen proto, že je levnější než zdravotní pojištění v ČR, které bys v té době (nad 6 měsíců) nevyužil.

Pocahontas

Díky moc za článek. Co se mi teoreticky může stát, když se odhlasim z VZP, půl roku cestuju a pak pracuju na smlouvu v Rakousku bez toho, aniž by o tom někdo v Česku věděl? Je to dohledatelné?

martina

dobry den chci se zeptat, jak je to s dvojim zdravotnim a ditetem kdyz jsem prihlasena v cr.a plati za me stat do skolkoveho obdobi, ale jsem v zahranici a tu za nas partner plati taky zdravotni… Chci se az ted pojedu do Cr.odhlasit z ces.pojistovny.
Muze z toho byt nejaky problem??

Veronika

Ahojky, mám na tebe dotaz ohledně zdravotního pojištění. Momentálně jsme v ČR. Já jsem hlášená jako OBZP, přítel ukončil živnost k 31.12. 2020. Od 1.1. 2021 je též OBZP. Od března 2021 budeme pracovat ve Švýcarsku. Pobyt by měl přesáhnout 6 měsíců. Jedná se o práci na farmě. Zajímá mě jaký druh zdravotního pojištění by měl být ve Švýcarsku. Ze zdravotní pojišťovny se odhlasíme a odevzdáme kartičku pojištění. Je možné si zařídit pouze cestovní pojištění nebo bude potřeba i zdravotní pojištění? Země není v EU a snažím se najít informace, které nám pomůžou. Předem ti děkuji za rady 🙂

Martin
Veronika:

Práci ve Švýcarsku zásadně nedoporučuji. Z pochopitelných důvodů zde nemohu uvést všechny okolnosti, jsem rád, že mohu publikovat. Pokud se snad situace změní rád dodám podrobnosti.

Veronika
Martin:

Ahoj, je možná soukromá zpráva. Předem děkuji.
Veronika

Martin
Veronika:

Bohužel i moje soukromé kontakty jsou sledovany. Nemohu si dovolit trvalé zablokování

Ana

Dobry den,
Prosim Vas o radu. Odjela jsem do zahranici zacatkem Srpna 2020. Nevedela jsem,ze jsem se musela odhlasit, jestlize odjizdim na dobu delsi nez 6 mesicu. Dnes jsem volala na OZP a rekli mi, ze se zptene da odhlasit v pripade, ze jsem pracovala v zahranici v dobe, kdy jsem odjela. Jinak bych musela doplacet vsechny neodhlasene mesice od Srpna. Nejsem si ale jista, zda li jsem vse spravne pochopila. V panice jsem ani nevedela na jake otazky se dale ptat a nejsem si ani jista, zda li je tomu tak jak jsem to pochopila. Ja bych mohla predlozit papiry o tom, ze jsem tu byla zamestnana. Nevim jake presne papiry by pojitovna uznala a jestli to vubec pomuze zpetnemu odhlaseni od Srpna. Jinak bych se musela co nejdrive odhlasovat ted od Ledna. Dekuji
S pozdravem,
Ana

Martin
Ana:

Pracovala jste v zahranici od doby Vaseho odjezdu z republiky? Pokud ano tak jaky druh prace a vydelek?

Ana
Martin:

Ano, nebot jsem to uz mela predem domluvene. Pracuji v oboru krejcovstvi. Myslite, ze mi to nejak pomuze? A hraje li nejakou roli vyse vydelku?
Mockrat dekuji

Martin
Ana:

Jsou tam tarify. Pokud Vas vydelek byl pod urcitou tarifni stupnici muzete byt v klidu. Pouze pri prekroceni budete muset doplatit dluznou castku plus penale.

Monika

Dobry den,
prosim o radu ohledne socianiho pojisteni. Ziji v zahranici jiz 10 let a planuji se vratit. Celou dobu si zde v USA platim socialni pojisteni. Bude se mi to pocitat na duchod, kdyz dolozim vsechny potrebne dokumenty? Dekuji preji hezky den

Libor
Martin

když odjedu na 5 let na oceán ?? tak to budu řešit jak ? ….těžko budu podepisopvat pojištení ? a s kým jako ? se žralokem nebo s delfínama ?? …to by mě fakt zajímalo ….!!!

P.
Martin:

Nikdo tě nenutí se pojišťovat. Akorát po tobě bude chtít zdravotní pojišťovna doplatit dlužné pojistné zpětně, když se do ČR vrátíš, pokud nedoložíš jiné pojištění. Jinak určitě se někdy dostaneš na signál i na moři (poblíž pevniny, pokud fakt nehodláš 5 let ani přistát) a budeš si moci nějaké mezinárodní cestovní pojištění prodloužit po internetu. Před návštěvou ZP si pak vytiskneš potvrzení.

Karel
Martin:

Vubec to neres. Vyser se na Ceskou republiku a nikdy se nevracej. To snad uz je lepsi i Zimbabwe.

Petra

Zdravím,

mám v plánu cestovat cca rok po střední Americe a přitom pracovat online. Musím si platit zdravotní pojištění v ČR i když tam rok nebudu a nebo mi stačí jen to cestovní?

Děkuji.

P.
Petra:

Ty pracuješ online načerno? Nebo se vejdeš do limitu pro DPP či máš příjmy pouze ze zahraničí? Pokud ne, platíš asi odvody (a daně) v ČR.

Ilona

Dobrý den,syn OSVČ SI PŘERUŠÍ ŽIVNOST A CESTUJE DO DÁNSKA ZA PRACÍ.BUDE MÍT SMLOUVU OD DÁNSKÉHO ZAMĚSTNAVATELE.CO MUSÍ UDĚLAT U ZDRAVOTNÍ POJIŠTOVNY?ODHLÁSIT SE,VYPLNIT ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ?V DÁNSKU BUDE MÍZ ZDRAVOTNÍ A SOC,POJIŠTĚNÍ?MŮŽE SI ZŘÍDIT CETOVNÍ POJIŠTĚNÍ?a CO KDYŽ BY V DÁNSKU NĚCO SELHALO A NEMĚL BY PRAC. SMLOUVU?JE TUDÍŽ NEPOJIŠTĚNÝ?KDYBY SE NĚCO STALO,NEBYL BY OŠETŘEN?DĚKUJI ZA ODPOVED

P.
Ilona:

Nejlepší asi bude, když si přečtete ten článek, pod kterým se ptáte. Odhlásit se hned nemůže (byla by tam mezera) a ani k tomu není důvod. Cituju:
„Při opětovném přihlašování na českou zdravotní pojišťovnu po našem návratu ze zahraničí, budeme vyzváni, abychom doložili smlouvu o pojištění za dobu, kdy jsme nebyli pojištěni v ČR. Pokud toto pojištění nedoložíme, bude nám zpětně naúčtováno od české pojišťovny.“

„Od září 2015 je možné ohlásit dlouhodobý pobyt v cizině také zpětně a ze zahraničí. Pokud doložíte pojištění v cizině za stanovenou dobu, neplatíte pojistné ani penále.
Než odjedete do zahraničí, doporučujeme, abyste si vyžádali od své zdravotní pojišťovny informace, které dokumenty je třeba předložit po návratu z dlouhodobého pobytu v cizině.“

Cestovní pojištění si zřídit může, nejlépe na dobu, kdy předpokládá, že ještě nebude pracovat. I ze zahraničí si může zajistit po internetu návaznou smlouvu u stejné nebo jiné pojišťovny, pokud by se práce opozdila.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: