Cestování do ciziny autem: Na co nezapomenout?

Cestování do ciziny autem: Na co nezapomenout?

V poslední době vzníká spoustu nápadů vydat se na cesty naprosto nezávisle, cěhož se nejsnáze podaří docílit s vlastním autem. I cesta autem ale vyžaduje řádné přípravy a není radno na některé věci zapomínat. Máme několik tipů, na co před cestou myslet!

Většina z nás si řekne, že to přeci není tak složité. Nebo nás nejspíš napadne, že zrovna to naše auto nás nikde nechat stát nemůže. V tomhle případě, ale zákon schválnosti dokonale funguje. Představte si třeba situaci, kdy jste na rušné dálnici v zahraničí a začne se ozývat nepříjemný zvuk ze spodu kapoty.

Rychlost na tachometru se začne rapidně snižovat, aniž byste chtěli, a nakonec jste donuceni úplně zastavit. V té lepší variantě stihnete tak akorát přejet do odstavného pruhu. A co teprve takový defekt pneumatiky, k němuž dojde v noci za silného deště. Pořád nic složitého?

Přípravy začínají před odjezdem, pojištění je základ

Ať už jedete do zahraničí letecky, lodí, nebo se vydáte i pěšky, cestovní pojištění je základní přípravou pro případ, že se něco stane. Udělejte si přehled v nabídce pojišťoven a vyberte si pokud možno komplexní variantu. Pokud jedete autem, volte takové pojištění vozidel, jež je platné ve všech zemích, zahrnuje nonstop asistenční služby a nabízí i další servis.

Stát se může cokolivStát se může cokoliv

Nejčastějším typem škody jsou poruchy, nejvíce v Německu a na Slovensku

Dle průzkumu společnosti AXA Assistance představuje selhání vozidel jeden z nejčastěji řešených případů. Jen v letošním roce technické poruchy dosáhly téměř 68 % případů. 20 % tvořily nehody a přes 8 % se vyšplhaly defekty pneumatik. Zbytek tvořily škody jako vloupání do interiéru vozidla, došlé palivo nebo zapomenuté klíče uvnitř automobilu.

Dle statistik společnosti jsou asistenční služby nejvíce požadovány v našich sousedních zemích: 26 % je evidováno v Německu, 23 % na Slovensku a 15 % v Rakousku. Oproti předchozím rokům dochází k nárůstu škod i v Chorvatsku, Itálii nebo Francii. Každá z těchto zemí představuje zhruba 8 %. Nejvíce škod je pak evidováno ve druhém (23 %) a třetím (43 %) čtvrtletí.

  1. nechat automobil řádně zkontrolovat v servisu
  2. ověřit si platnost všech dokladů
  3. zjistit si povolené rychlosti v zahraničí
  4. naplánovat trasu a zajistit mapové podklady
  5. sjednat si pojištění
  6. mít všechny důležité kontakty u sebe
  7. rozvrhnout si tankování pohonných hmot
  8. pořídit si nabíječku do auta pro svá zařízení

Na co nezapomenout před odjezdem

  1. nechat automobil řádně zkontrolovat v servisu
  2. ověřit si platnost všech dokladů
  3. zjistit si povolené rychlosti v zahraničí
  4. naplánovat trasu a zajistit mapové podklady
  5. sjednat si pojištění
  6. mít všechny důležité kontakty u sebe
  7. rozvrhnout si tankování pohonných hmot
  8. pořídit si nabíječku do auta pro svá zařízení

V případě poruchy vždy dbejte na bezpečnost

Je důležité si uvědomit, že pokud vám auto vypovědělo službu na dálnici, budou kolem vás jezdit auta rychlostí přes 120 km/h. A neopatrnost některých řidičů připomínat nejspíš nemusíme. Co tedy dělat potom, co zapnete výstražné blinkry, necháte zapnutá obrysová světla, nasadíte sobě a všem členům posádky výstražní vestu, umístíte trojúhelník atd.? Většina středoevropských řidičů se např. rozhodne nechat děti v autě a sama se vydává pro pomoc. To ale vzhledem k vzniklé situaci nemusí být úplně to nejlepší řešení. Pokoušet se o jednoduchou opravu vozidla na místě může být také poměrně riskantní.

Prasklá pneumatikaPrasklá pneumatika

Zavolejte asistenci

Nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu a obrátit se na asistenční službu, kterou máte ke svému pojištění vozidel. Díky nonstop provozu (což by dnes mělo být samozřejmostí) vám vyškolení odborníci poradí, co v danou chvíli udělat pro zvýšení bezpečnosti. Především vám ale díky databázi vyhledají odtah, zajistí servis a náhradní vozidlo (samozřejmě záleží, jaký máte rozsah pojištění). Je důležité správně nahlásit, kde se nacházíte a sdělit všechny požadované informace. Celý proces se tím urychlí. Samozřejmě se po dobu čekání zdržujte v bezpečných místech, ideálně za svodidly.

Pro představu – odtahy mohou být v poměru s tuzemskými velmi nákladné. Zejména v severských zemích není neobvyklé, že cena odtahu převyšuje i 600 eur (16 000 Kč). S odtahem převyšujícím 400 eur (10 000 Kč) se však lze setkat i např. ve Francii či v Maďarsku. Právě kvůli těmto částkám je pojištění do zahraničí a pojištění vozidel s asistenčními službami a dalším servisem ideální kombinací, jak se ochránit.

Spolehlivé cestovní pojištění nabízí například společnosti AXA Assistance, která je lídrem v oblasti asistenčních služeb a pojištění. Díky široké síti poboček po celém světě je schopna poskytnout vám pomoc téměř kdekoliv na světě. Prostřednictvím kvalitní nonstop asistenční služby se o vás postará 24 hodin denně sedm dní v týdnu, a to včetně víkendů i svátků.

Zkušenosti čtenářů

Zdenek

Pojedu autem do Chorvatska a nemám zkušenost s tím, jak pojistit auto na dovolenou. Našel jsem článek o pojištění auta při cestě do zahraničí, kde doporučují dokoupit asistenční služby k stávajícím pojištěním. U ČPP zase doporučují navýšit limity asistenčních služeb, což mě ale vychází mnohem dráž a stejně to nepokrývá takový rozsah.
Máte s tím někdo zkušenost? Jak se připravujete? Co sjednáváte, když jedete autem (jedu s rodinou)? Díky za tipy.

KamSsa1

Taky letos plánujeme jet autem na dovolenou a už se na to celkem těšíme. Plánujeme opravdu velký roadtrip, takže to nebude jen tak. Každý den budeme na jiném místě a spát budeme hlavně v autě nebo ve stanu. Už jsem si proto na https://www.filsonstore.cz/ koupil střešní box, abychom měli v autě dostatek místa, tak snad to všechno zvládneme a dovolenou si pořádně užijeme! 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: