7 zdravotních důvodů proč necestovat do exotických zemí s dítětem do 2 let věku

7 zdravotních důvodů proč necestovat do exotických zemí s dítětem do 2 let věku

Specialista na cestovní medicínu MUDr. Rastislav Maďar je odborným garantem center Očkování a cestovní medicíny Avenier. Shrnul 7 důvodů, proč by děti do dvou let neměly cestovat do exotických zemí.

1. Dítě není malý dospělý, co je pro dospělého lehký zdravotní problém, může dítě ohrozit na životě.

2. Do 2 let věku dostatečně nefunguje významná část protilátkové imunity, proto ani nelze očkovat některé vakcíny.

3. Dlouhá cesta klimatizovaným dopravním prostředkem se suchým chladným vzduchem snižuje obranyschopnost dýchacích cest.

4. Dýchací cesty dětí jsou velmi úzké, stačí otok střídáním tepla a chladu v kombinaci s infekcí a při záchraně života půjde o minuty.

5. V každém místě s větším nahromaděním osoby (letiště, letadlo…) jsou kolem desítky bezpříznakových nosičů patogenních mikrobů.

6. Teplo, průjem nebo zvracení vedou u dítěte k nebezpečné dehydrataci velmi rychle; hygienu rukou či přípravy jídla místním personálem nijak neovlivníme, stejně jako neuhlídáme u dětí vkládání prstů a různých předmětů do pusy.

7. Intenzivní zdravotní péče je ve většině nemocnic rozvojových zemí naprosto neporovnatelná s její kvalitou (odbornou i přístrojovou) u nás.

MUDr. Rastislav Maďarje předsedou n.o. International Humanity a odborným garantem center Očkování a cestovní medicíny Avenier. Jako lékař absolvoval několik zahraničních humanitárních misí v rozvojových krajinách, včetně oblastí zasaženými tsunami. Je aktivním cestovatelem, navštívil 90 zemí světa na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Zkušenosti čtenářů

Martina

Ráda bych doplnila dotaz, pokud mi můžete poradit touto cestou, zda hrozí přenos infekční choroby či parazita z rodinného příslušníka,který pobýval měsíc v tropickém lese na Sumatře, po návratu na roční dítě. Zda je nutné dodržovat nějaká opatření. Děkuji.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: