Ramadán v plném proudu

Ramadán v plném proudu

S objevením prvního srpku nového měsíce, začíná každoročně nejsvatější ze všech měsíců muslimského kalendáře. Jak ho vlastně muslimové na celém světě slaví?

Během ramadánu se muslimové od úsvitu do západu slunce zdržují jídla, pití, kouření a sexu. Po západu se konec půstu oslaví prvním jídlem „iftar,“ konec půstu završí poslední jídlo „suhur“ před východem slunce.

Výjimku tvoří nemocní nebo příliš staří a slabí lidé, těhotné nebo kojící ženy, ženy v menstruaci a lidé, kteří cestují na delší vzdálenost. Ti, kteří z těchto kategorií mohou, nahradí každý zameškaný den půstu později. Kdo by nemohl nahradit zameškaný půst v ramadánu půstem v jiné části roku, nahradí půst tím, že za každý den ramadánu poskytne jídlo nebo jeho hodnotu potřebným lidem. Půst v ramadánu nedrží ani děti a duševně nemocní lidé, tito však nemusí půst žádným způsobem nahrazovat.

Nedílnou součástí půstu v ramadánu je i zdržet se špatných úmyslů a tužeb, lhaní, pomlouvání, podvádění, zbytečného tlachání, neslušnosti, hrubosti, hádek a sporů. Vyhnout se lichvě a všem slovům a činům, které jsou zakázané. Prorok Muhammad řekl: „Kdo nezanechá lží a špatností, nepotřebuje od něho Bůh, aby zanechal jídla a pití.“

Ramadán je 9. měsíc islámského lunárního kalendáře. Jako každý jiný lunární měsíc začíná tehdy, když na obloze lze spatřit srpek nového Měsíce. V ramadánu byly proroku Muhammadovi zjeveny první verše z Koránu.

Půst pomáhá trénovat vůli a osobní disciplínu muslima a navozuje pocit sounáležitosti a solidarity s chudými a trpícími. V tomto měsíci se muslimové více věnují dobročinnosti, snaží se vyvarovat konfliktů a naopak se vzájemně smiřují.

V pražském islámském centru probíhá během ramadánu denně po západu slunce společná večeře (iftár) a večerní nepovinná modlitba (taráwíh). Více informací na www.muslim.cz/praha nebo http://www.islamweb.cz/.

Zkušenosti čtenářů

Martin T

Muzes zkusit studovat treba tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Ismailites
A pokud mluvíš o Hunze a okolí, tak můžeš začít s hledáním třeba pod heslem Aga Khan.

David G
Martin T:

Nebo zacni s tim hledanim tady 🙂

http://www.hedvabnastezka.cz/rady/sunnite-siite-a-dalsi-sekty

Feďa Fiala

Teoreticky trvá Ramadán lunární měsíc, ale oficiálně ho ukončí až nějaký významný duchovní dané země podle toho, zda se mu bude fáze měsíce již zdát dostatečná. To jsme zažili v Tunisku, kde jsme byli na konci Ramadánu a ještě den před koncem Ramadánu místní lidé nevěděli, jestli skončí další den nebo až za dva dny. Říkali, že se to dozví z televize a novin. To mě celkem překvapilo, myslel jsem, že to mají přesně dané.

Hana

Ramadán začal dnes a končí za 29 dnů.
Počteníčko na: http://www.ezsoftech.com/ramadan/ramadan01.asp

Marie

Můžete, prosím, poradit? Je vhodné například do Turecka cestovat v době Seker Bayrami. Oslav konce Ramadánu? Jedná se konkrétně o Istambul.
Děkuji.

David
Marie:

Ahoj Marie,
byl jsem v Istanbulu nedávno a neřekl bych, že by se jednalo zrovna o radikální islámské město. Tolerance je podle mě na velmi vysoké úrovni, takže myslím, že se není čeho obávat. ;o)

David

Ahoj ,

zajímalo by mě kdy vlastně tedy přesně Ramadán končí… ? Já myslel , že trvá lunární měsíc , což je podle mě 28 dní , ale někde jsem viděl , že je konec až 12.10.2007 , někde dokonce až 15.10.2007 . Jak to tedy je , ví někdo ?

Vojta Filip

Zajimave je, ze napriklad na severu Pakistanu zijici Izmaelite, coz by mela byt jedna z mensich vetvi Islamu, Ramadan nedrzi stejnym zpusobem a rikali, ze Ramadan je uvnitr a o tom jak se chovaji, ale ze neni duvod nejist ci nepit pres den (ale respektovali ostatni, takze nejedli na verejnosti). Bohuzel jsem po navratu z Pakistanu o teto odnozi Islamu vice nenasel, pokud byste nekdo vedel kde se dozvedet vic, budu vdecny za radu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: