Jak si poradit na cestách a nebýt při tom online?

Jak si poradit na cestách a nebýt při tom online?

Znáte to. Cestujete do exotických destinací a vše si nesete celou cestu na zádech. Každý zbytečný gram navíc je hodně znát. Vy tak přemýšlíte, co byste mohli nechat doma? Začíná se blýskat na lepší časy. Zahoďte těžkého papírového průvodce! Všechny potřebné informace v sobě skrývá aplikace Fripito. Kromě jiného, poradí i jak na zrcadlovku, telefon či kompakt.

Od té doby, co se na cesty za dobrodružstvím vydával Zikmund a Hanzelka se toho už hodně změnilo. Kromě všelijakých outdoorových vychytávek v batohu nesmí chybět ani smartphone. Nahradil nám těžké knihy i papírové mapy. Nyní se na trh dostala i nová česká aplikace Fripito, která by z našich batohů mohla dostat snad i klasické průvodce. Fripito je osobní cestovatelsko-fotografický průvodce, který nabízí vizuálně lákavé průvodce nejen po exotických zemích, ale i městech po celém světě. Už nyní se můžete vydat na Filipíny, do Bolívie, na Madeiru nebo do New Yorku.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Smysl?

Celkem prostý. Snaží se ukázat všem cestovatelům a fotografům, co zajímavého je k vidění nejen v jejich okolí a jak to správně po technické stránce vyfotit. Informace o místech jsou základní a praktické, obšírné historické informace byste tam však hledali marně.

Komu by se tedy občas nehodila rada, když se chystá na cestu do nějaké byť jen trochu exotičtější země. Fripito funguje i offline, tudíž se nemusíte obávat astronomických účtů od operátora za přenos dat v zahraničí. Můžete mít veškeré informace hned po ruce, ať už budete v sebe zapadlejším koutu planety, kde lišky dávají dobrou noc. Je to snadné. Představte si že: Venku třeba prší, mrknete do telefonu, kde je nějaké zajímavé místo. Offline se vám zobrazí mapa, obsah i fotky s tipy, jak si nastavit třeba zrcadlovku, abyste z fotky dostaly to nejlepší, co budete moci.

Fripito. V dnešní vizuálně zaměřené době, kdy je pomalu důležitější sdílet selfie, než si skutečně vychutnat atmosféru místa, přináší navíc v každém ze svých průvodců tipy a rady od zkušených fotografů. Což pokud nejste technický talent, nebo zapálený fotoamatér, se vždycky hodí. Prodej digitálních zrcadlovek stoupá, ale málokdo se je naučí ovládat tak dokonale, že by žádnou radu nepotřeboval. Oko má přece jen jiný dynamický rozsah. Fotit na automatiku je sice pohodlné, ale většinou vám z toho vyjde jen podivná směs ostrého světla a tvrdých stínů. Zklamání je na místě, a tak by mnoho z nás, nějakou tou radou “jak si to tam nastavit” asi nepohrdlo.

Malý fotorádce do kapsy

Aplikace je prozatím k dispozici pouze pro zařízení s iOS a Android systémem. Ale i Lumiáři s Windowsem se dočkají. Stačí si ji zdarma stáhnout a vybrat se zemi, která vás zajímá. K ní si pak můžete dokoupit plného průvodce. Ve Fripitu najdete v každém průvodci více jak 50 nádherných fotografií.

Po jejich rozkliknutí se objeví i technické údaje jak byla fotka pořízena. Jaký typ fotoaparátu a objektivu fotograf zvolil, jakou citlivost (ISO) nastavil, čas, clonu či zda použil blesk a mnoho dalších důležitých údajů. Nechybí ani popis místa, kdy jej navštívit, kam si dojít, abyste měli nejlepší výhled a další spousta tipů od profi fotografů, kteří se na „naplnění“ průvodce podílí.

Ovšem na své si přijdou i nadšenci mobilní fotografie. Protože informace, kdy se vyšplhat, na který kopec nebo odkud je nejlepší vyhlídka na krásný vodopád, se hodí každému. Nemluvě o praktických radách, jak se tam dostat a co přibalit do batohu. Nezáleží totiž na tom, čím fotíte, ale jak fotíte – Fripito je k dispozici pro kohokoliv, koho baví fotit. A je úplně jedno, jestli je to mobilem, nebo profi zrcadlovkou.

Vyzkoušejte i další aplikace, které se vám mohou na cestách hodit. Koukněte se na Top 5 aplikací, které by ve vašem smartphonu neměly rozhodně chybět.

Suma sumárum

Fripito je mladá aplikace ke stažení zdarma, která v současnosti nabízí přibližně třicet různých destinací, kdy hotové průvodce si lze zakoupit a do připravovaných opět zdarma nahlédnout a podívat se, jak asi bude průvodce vypadat. Alespoň virtuálně se tak nyní můžete podívat na ostrov Bali, Filipíny, Island, New York, Nový Zéland, Izrael, ale i třeba i noční Prahu. Na přidávání nových destinací a lokalit se neustále pracuje. Fripito si zaslouží vaši pozornost, ať už jste nadšený cestovatel anebo třeba i zapálený fotograf.

Aplikace existuje jak pro zařízení s iOS, tak s Android systémem a najdete ji ke stažení zdarma v AppStoru i Google Play. Cena jednotlivých průvodců, např. na Island, do Namíbie, na Filipíny, se pohybuje od 5,99 EUR.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: