Co nezapomenout na zimní táboření?

Co nezapomenout na zimní táboření?

Zima je v plném proudu, na hřebenech hor je dostatek sněhu a teploty především v noci klesají hluboko pod bod mrazu. Pokud přesto dáváte přednost stanu postavenému v zasněžené krajině před pokojem hotelu u sjezdovky, nezapomeňte se na specifické podmínky náležitě připravit.

Udržte se v teple

Dokud se pohybujete, bude vám pod bundou a kalhotami stačit ve většině „českých“ podmínek teplé spodní prádlo, případně nějaká další izolační vrstva oblečení. Boty by měly být dostatečně velké, aby vaše prsty měly i v teplých tlustých ponožkách volný pohyb. Nezapomeňte ani na rukavice (palčáky jsou vždy teplejší než prstové), tmavé sluneční brýle oceníte za dobrého počasí, lyžařské naopak v případě vánice.

Že na noc potřebujete zimní spacák, jistě tušíte. Při jeho koupi berte v úvahu údaj o komfortní, nikoli extrémní teplotě pro níž je určen. Ale i naopak – budete-li spát ve stanu, zvláště ve více lidech tam vždy bude o 5 – 10 °C více než venku a překvapivě i ve sněhovém záhrabu se teplota bude vždy pohybovat kolem nuly. Nezapomeňte, že spacák sám vás nezahřeje, jen izoluje! A slehnutá část pod vámi příliš v úniku tepla nebrání. Nepodceňte tak výběr karimatky, (samo)nafukovací jsou menší a pohodlnější, pěnové bývají lehčí a levnější. V zimě je sice pravděpodobnost propíchnutí nižší, ale následky horší.

I na stany jsou vyšší nároky, konstrukce musí vydržet případný nápor sněhu, výhodou je sněhový pás kolem tropika a v neposlední řadě stabilita i při ukotvení v relativně málo bodech, jelikož běžné kolíky můžete v zimě nechat doma, musíte si poradit s hůlkami, sněžnicemi, cepínem, lopatou…

Nejnepříjemnější část zimního táboření je však ráno a večer. Při rozpouštění sněhu, vaření, stavba stanu, vybalování a balení se nehýbete ani zdaleka tak aktivně jako v průběhu dne, zvláště večer po západu slunce bývá velmi chladno a navíc potřebujete jemnou motoriku, tedy maximálně tenké prstové rukavice. Určitě má smysl mít v batohu a okamžitě vytáhnout péřovou bundu či alespoň vestu, oceníte to i v průběhu dne při delších přestávkách. Pokud to není vyloženě nutné, mějte vždy na sobě alespoň tenké vnitřní rukavice a kdykoli je to možné, oblékněte se i teplejší převlečné.

Vaření

V zimě není často voda dostupná v tekuté formě, je nutné rozpustit sníh či lépe led. Palivo hůře hoří, zvláště u plynových vařičů má smysl připlatit si za zimní směs, protože jinak velkou část kartuše nevyužijete. Benzínové vařiče mají naopak velkou nevýhodu v jejich nevhodném použití ve stanu. A věřte, že je spousta situací, kdy počasí vaření mimo stan prostě znemožní.

Zimní „pohybovadla“

Věčný spor, jestli jsou lepší běžky, backcountry běžky (tj. širší běžky s hranami), skialpy nebo třeba sněžnice, by nad pivem v hospodě mohl trvat klidně hodiny. Každý si oblíbí něco a určitě neuškodí vyzkoušet více způsobů pohybu zimní přírodou, vhodnou možností jsou například půjčovny outdoorového vybavení.

TIP: Pokud budete vybírat karimatku, určitě se zamyslete, kdy a jak ji budete používat nejčastěji. Pokud budete spát převážně ve stanu, určitě se nemusíte bát sáhnout po samonafukovací karimatce. Výborné s doživotní zárukou jsou karimatky Therm-a-Rest. Možná víte, možná ne, ale v outdoorovém vybavení, a konkrétně i v tom péřovém, jsou české firmy špičkou na trhu. Jak spacáky tak oblečení můžeme rozhodně doporučit od značek Sir Joseph nebo Warmpeace.

Zkušenosti čtenářů

Pavel

Pěkný, stručný a jasný článek. Jako uživatel a propagátor hamaky v zimních a lesních podmínkách chci upozornit i na tuto možnost, vedle spaní ve stanu. Hamaka-v kombinaci s vrchní plachtou-má velikou výhodu v tom, že v ní nekondenzuje vlkost do péřového spacáku, například při vaření nebo málo kvalitním-neodvětraném stanu. A potom rozhled-větší sepětí s okolní přírodou-a pohodlí v hamace. Co se týče pohodlí, jsou hamaky dobré i špatné a dají se uvázat dobře i špatně. Snad neurazím odkazem na pěknou fotogalerii. http://www.natura-nuova.cz/dd-hammocks-hamaky-a-plachty/fotogalerie

Mirek
Pavel:

Jaké máš zkušenosti se spaním v hamace za silného větru a hustého sněžení, případně doporučení. Dík

Pavel

Ájéje, jsem už hodně dlouho dlužen s odpovědí. To mne mrzí a omlouvám se.
Spaní v hamace za silného větru a sněžení je bez problému. Předpokládám, že se bavíme o bivakovací plachtě nad sebou. Vítr může zanést nějaké sněhové vločky na konce hamaky ale já obvykle mám nad sebou zapnutou moskytiéru, na které ten sníh ulpí a ráno ho normálně rukou sklepu. Takže v těchto podmínkách je výhodou hamaka s moskytiérou. Používám bivakovací plachtu DD Hammocks o rozměru 3x3m. Ale pokud by se to s tím sklepáním sněhu nezdálo, dělají se i plachty na délku 3,5m, 4m, atd. Mluvím o plachtách DD, které znám. V zimě používám prodyšnou hamaku s moskytiérou DD Hammocks Frontline. Má dvojité dno pro lepší vložení karimatky ale ideální je použít tzv. underblanket-jakýsi spacák, který se zvenčí upevní kolem pláště hamaky. Nestlačuje se a ideálně izoluje i vzduchovou kapsou mezi tou izolací a pláštěm hamaky. Tady je odkaz na moji hamaku, o které mluvím.
https://www.natura-nuova.cz/p/165/hamaka-frontline-mk6-dd-hammocks-kojot-hnedy
Hamaku na zimní bivak mohu jedině doporučit, jelikož nad vším tím sněhem se člověk vznáší ve vzduchu. Spaní pouze pod bivakovací plachtou má určitě výhodu v nižší nesené hmotnosti a samozřejmě výborně odvětraném bivaku ale třeba počítat a připravit se na všudypřítomný sníh okolo.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: