Stopnula slona v nepálské džungli. Utekla sexuálnímu obtěžování

Stopnula slona v nepálské džungli. Utekla sexuálnímu obtěžování

Nebylo to rozumné. Vydat se do parku na procházku ani stopovat vesničany na slonu. A už vůbec ne utéct před nimi džunglí plnou nosorožců. Co všechno se stalo v Chitwanu?

Chitwanský park je nížinným územím na hranici Nepálu a Indie, nazývaným teraje. Turisté unaveni z hor si sem jedou pro další neobvyklé zážitky, horké pásmo je domovem tygrů, nosorožců, černých medvědů, buvolů, v řekách se vyskytují krokodýli a místní chovná stanice se pyšní dokonce dvěma druhy. Sloni jsou tu už spíše domestikovaní. Samostatně se do parku nesmí, hranici mezi parkem a ochrannou zónou tvoří řeka plná krokodýlů.

Horko a komáři byli našimi prvními průvodci. Nejlepší pozorování nosorožců je ze hřbetu slona. Jednak je pro většinu turistů exotická již sama jízda na slonech, jednak umožňuje nejlepší sledování nosorožců. Pro slona není problém se přiblížit k nosorožci na vzdálenost 10 metrů, což by byla pro člověka sebevražda. Nosorožec sice na člověka neútočí, bohužel ho však jen málokdy svým špatným zrakem rozezná.

Nejširší nabídku průvodců a map Nepálu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Stopnula jsem si slona

Ranní zpěv ptáků mě probudil, vydala jsem se na neplánovanou procházku. Kousek za vesnicí se pěšina, po které jdu, noří do džungle. Váhám, zda jít sama dál. Otáčím se. Za mnou kráčí slon se dvěma vesničany. Místní Nepálci se často do džungle vydávají pro listí ze stromů. Ze hřbetu slona se dobře sbírají. Myšlenka je stejně rychlá jako realizace, zvedám ruku a stopuji. Koneckonců je to dopravní prostředek. Slon zastavuje.

Ptát se, kam jedu, je zbytečné. Cesta je jen jedna, a to ta do džungle. Chybí zde turistické nástupiště, které používají turisté, aby na slona dokázali nastoupit. Na slonu pochopitelně není ani ohrádka, umožňující bezpečné sezení pro turisty. Řidič přikazuje slonovi kleknout na kolena a čtyři silné paže mě heverují na hřbet. Posazují si mě doprostřed – vpředu totiž sedí řidič a vzadu bych mohla sklouznout na sloní zadnici. Řidič ovládá slona tlakem bosých nohou na ušní boltce. Brodíme potok. Všichni tři jsme namáčknutí hned na krku slona a hned skoro na zadnici. Hlavami lámeme větve, prodíráme se úzkými pěšinkami. Odřená a špinavá jsem po pár minutách.

O rapidní snížení počtu zvířat se v 19. století postarali Britové, kterým se sice nepodařilo politicky si podmanit izolované nepálské království, ale hraniční pásmo se stalo oblíbeným lovným teritoriem. Nejcennější trofejí býval tygr bengálský. Ten se dnes na území parku vyskytuje v počtu několika desítek kusů.

Sexuální harašení v nepálské džungli

Vzhledem k tomu, že se vše seběhlo trochu hekticky, při nástupu jsem si ani neujasnila, kdy se chlapci vrací. Předpokládala jsem, že nalámou pár větví a listí a pojedou zpět. Tak nějak jsem si exotickou nekomerční projížďku naplánovala. Ptám se tedy mládenců a oni mi lámanou angličtinou odpovídají, že zpět pojedou až odpoledne a zároveň mě špinavýma rukama začínají osahávat. Konečně mi dochází, že tenhle stop byla dost velká lehkovážnost. Co si asi mohli myslet, když si je osamělá turistka stopne na cestě do džungle? Mravy jsou tu jiné a to, co je u nás normální, už se tady může hodnotit jako vyzývavé.

Jsme uprostřed hustého lesa, za námi jen pěšina, co slon prošlapal, a já sama s dvěma Nepálci, kteří se rozhodli využít nečekané příležitosti. Nepál není země násilníků, ale příležitost a bezpečí husté hradby lesa mění obecně slušné chování Nepálců na nepříjemné obtěžování. Domluvy neplatí, dva nepřeperu. Snažím se z rukou vyprostit a sklouznout z hřbetu slona. Když vidí, že to myslím vážně, jejich sevření poleví a začínají mi vysvětlovat, že pěšky v žádném případě nesmím. Je to kvůli nosorožcům příliš nebezpečné. Slibují, že mě odpoledne zpět dovezou. Jenže odpoledne je příliš pozdě a zatím mě nepřesvědčili, že by se do té doby chtěli věnovat pouze sběru větví. Trhnutím se vyprostím sklouzávám ze slona. Ten stojí vzpřímeně, tudíž skluzavka je to slušná. Kluci zpanikařili, chuť na pletky je opustila. V jejich hlase cítím skutečnou obavu o svoji bezpečnost. Já mám však jasno: nosorožec, kterého nevidím, je pro mě méně nebezpečný než dvojka na slonu. Vydávám se tedy zpět, chlapci na mě křičí, že je to opravdu „very danger“, ale pozdě.

Cesta zpět je delší než sem, najednou nevidím jen jednu pěšinu, ale křížení mnoha jiných, pravděpodobně jsou to ty stezky nosorožců. Po občasném váhání kudy kam se přece jen dostávám k vodnímu toku, vody tam není tak moc, za to bahna až příliš. Smekám při výlezu a bořím se do sloních šlápot. Nakonec se mi podaří překonat poslední překážku mého ranního neplánovaného a výletu a vracím se do našeho bungalovu v kempu.

Zkušenosti čtenářů

matěj ptaszek

Milá Radko, četl jsem několik vašich historek které bych charakterizoval těmito Titulky:
1.) Přepadena vlastním nožíkem
2.) Dobrovolně oslepena sekundovým lepidlem na konci světa
3.) Málem znásilněna na Slonovi na konci světa v džungli
4.) Ztratila balík peněz v Balíkově,aneb chvála Bohu za poctivce.

Mohu vám říci že je to docela solidní materiál na crazy komedii. Jsem velmi rád že nejsem vašim klientem. Nicméně jsem se u vašich hitorek od srdce zasmál. Přeji vám více rozvahy a stále stejný kus štěstí. (Teda ti policajti V Peru, Doktoři v Nepálu a Prodavačky v Barmě jsou Andělé strážní). V úctě Matěj Ptaszek, Bluesman a Cestovatel.

Anna Konig

Radko,
četla jsem vaše asi dva příspěvky a třetí už číst raději nebudu.
Omlouvám se,ale musím to napsat= to jste opravdu tak „pitomá“???!!!nebo máte jen vyvinutou fantazii?!V druhém případě smekám,v prvním nekomentuji.

Leoš

Tina Turner měla vždy vyvrcholení na jevišti a nějak jsem si na to vzpomněl. 10 nebo 12 obratlů napadrť a zápis Radky do knihy rekordů

somalsky hodny kluk

tohle je co ? v somalsku by ses mela lip nechces tam jet ? takovy napad je trosku naivni nerikam ze podcenuji zenske pohlavi ale nekde v pakistanu jsou taky porad dve holky co si myslely ze se jim nic nestane … mela jste stesti ze se vam opravdu nic nestalo …

Zkusenejsi cestovatelka Nepalu

Clanek je napsan zabavne, ale chybi mu fakticka presnost a znalost autorky o Chitwanu, dzungli, Nepalskem etniku atd. Zaprve, sloni ktere vidite v Chitwanu (nejvize ale v Sauraha, turistickem mestecku blizko dzungle) nejsou puvodne nepalske divoke slony. Jsou to indicke, dovazene slony, a „Nepalci“ sedici na nich jsou vlastne Indove. Sexualni chovani Nepalcu a Indu k cizinkam je velmi-velmi odlisne, a to potvrdi kazda zkusenejsi (nez autorka) cestovatelka! Znalost mistnich etnik a tradic je docela uzitecna, pokud nekdo touzi po adrenalinovych zkusenostech v Nepalu. Sloni byli dovazeni v obrovskem poctu, a jsou docela tyrani Indy, kteri z toho majo velky byznys, jde hlavne o cinnost cirkusovou, transportovani turistu a predvadeni „dloni sprchy“ a podobnych kousku -za uplatu. Bylo by to OK kdyby se sloni netyrali. Dale, kdyz se vydaji sbirat listi na slonech, to listi je strava pro slony samotne,protoze ty sloni ridice nejsou mistni vesnicane, kteri by to listi privazeli svym kravam. Ta reka (jmenuje se Rapti) neni „preplnena krokodyly“ ale je tam par krokodylu obcas, to je pravda. Obycejne dva, ktere chodi turiste fotit, Mashmagal a Garial. Jinakv nem mistni zeny se koupai a perou, takze asi to tak strasne nebude. Senzace za kazdou cenu se da udelat ze vseho.Nosorozci bezne chodi do mestecka Sauraha na prochazku, protoze tam je jjeich tradicni stezka, a ze lidi si tam postavili domy, je nezajima. Jsou vetsi a silnejsi. Ale lidi nenapadaji, to je docela zridkave. Ja sama jsem mela nosorozce u sve chatky kazdou noc. Sli jsme ven vsichni jej fotit, jak se pasl. Zadny horor se nekonal. Pani si zrejme nesla ani do „dzungle“, ta je fakt trosku dal, nekolik kilometru, ale do zalesneneho okoli Saurahy. A sednout si k dvema Indum-muzum v dzungli na jakemkoli dopravnim prostredku patri mezi cervene vykricniky ve vsech cestovatelskych priruckach. Mnoho  turistek bylo znasilneno a i par zabito, diky duverivosti k muzum na opustenych mistech. Jinak Nepalci takovi opravud nejsou, sama jsem potkala osamele (nepalske!) chlapy v dzunglich a horach kudy jsem se prochazela ci jela na kole, a nikdy nic se nestalo. Ale kdyz uvidim Inda v Nepalu (docela bezne na jihu, kde Sauraha lezi), zpozornim a nahodim alarm…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí