Několik tipů na zajímavé dárky nejen pro cestovatele a milovníky dalekých i bližších koutů světa.
Osadní toulky III.
Již třetí díl populární řady Osadní toulky čtenáře zavede na další místa zrodu dvou českých fenoménů 20. století – trampingu a nohejbalu, které zásadním způsobem ovlivnily životní osudy několika generací, trávících volný čas na trampských chatových osadách.
Tentokrát se podíváme do jižní a jihozápadní části naší republiky, kde trampové a sportovci vybudovali své skromné příbytky v povodí Vltavy, Otavy, Lužnice a na jejich přítocích. Díky této knize zavítáte k Prácheňským tulákům, do Údolí bouře, Měsíčního údolí, Údolí kamarádů, Údolí sporů, Vápenného kaňonu, na Rechle, Orinoko, Yukon, Rudou tajgu, Šťastnou hvězdu, Oregon, Sokolí hnízdo a další osady. Každá z nich představí svou vlajku, stručnou historii vzniku a v neposlední řadě minulost a současnost osadního nohejbalu. Nedílnou součástí publikace jsou podrobné mapy s vyznačenými osadami. Více na www.knihcentrum.cz.
Drama před objektivem
Desítka napínavých rozhovorů se známými českými horolezci (nejvyšší hory světa), potápěči (extrémní hloubky), cestovateli (neobvyklé lokality) a vůbec dobrodruhy či provozovateli extrémních sportovních výkonů, jako třeba:
Klára Kolouchová – má na kontě řadu úspěšných výstupů od Aconcagui přes Mount McKinley až po Čo Oju; v létě 2016 ale chybělo málo a její řada by se tragicky uzavřela…,
- Pavel Bém – jako desátý Čech v historii zdolal vrchol nejvyšší hory světa Mount Everestu, kdy většinu výstupu zvládl bez kyslíku; zcela bez použití kyslíku vystoupit na vrchol druhé nejvyšší hory světa – obávané K2 a stal se tak teprve třetím Čechem, který to dokázal; naplnil horolezecký program Seven Summits – Sedm vrcholů, který předpokládá zdolání nejvyšších vrcholů všech 7 kontinentů…, a který je rozhodně jediným exprimátorem s takovou bilancí,
- Rudolf Švaříček – cestovatel, horolezec, fotograf, spisovatel, zakladatel cestovní kanceláře Livingstone; účastníl se řady expedic jako Polar /1989/, Marco Polo /1990-91/, Hedvábná stezka /1992-93/, Živá Afrika /1994/ a dalších, založil přehlídku Go kamera a Festival kolem světa, autor výstavy Šangri-la…,
- Jan Červinka – účastník legendárního výstupu na Makalu,
- Miroslav Náplava – spisovatel, editor, objevitel, travelpunker a režisér cestopisných dokumentů; účastník a organizátor řady expedic např. Olgoj Chorchoj do mongolské pouště nebo Tajné vraky na Maledivách, kde objevili dva lodní vraky, milovník cestování, kávy, hor, říční plavby, hudby, poezie a travelpunku: na vlastnoručně vyrobené šlapací drezíně projel opouštěnou železniční trať na pobřeží Jihoafrické republiky, divoká dobrodružství v Africe…aj.
- a další osobnosti.
Barevná publikace přináší kromě unikátních interview i spoustu nádherných fotografií ze všech koutů světa. Více na www.knihcentrum.cz.
Tisíc dnů v Toskánsku
Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi má dvě životní vášně – lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským manželem Fernandem. Malebný toskánský venkov, kraj starých olivovníkových hájů a horkých etruských pramenů, je místem, kde hodlají najít ty pravé ingredience dobrého života.
Ve vesničce s pouhými dvěma stovkami svérázných obyvatel se nastěhují do primitivně zrenovované bývalé stáje bez telefonu, bez ústředního topení a s malinkou, skromnou kuchyní. Jejich nový život se v podstatě jen velmi málo liší od života, který zdejší venkované vedou již celá staletí. Sklízejí hrozny na vinicích, sbírají jedlé kaštany, chodí do lesa na houby a ručně trhají olivy.
Pár se brzy spřátelí s charismatickým Barlozzem, neoficiálním vesnickým vůdcem, jehož příběhy a bohaté znalosti místního folkloru Marlenu doslova uhranou. V jeho doprovodu manželé navštěvují sezonní slavnosti a ochutnají čerstvě vylisovaný olivový olej nakapaný na krajíc opečeného venkovského chleba či na oleji osmažené cuketové květy. Objevují venkovské osterie, kde se vaří podle toho, co se toho dne sklidilo, případně ulovilo. Barlozzo je ochotně zasvěcuje do místních tradic, starými bylinnými lektvary počínaje a toskánským zemědělstvím konče; ale má i svá tajemství. Jedno z nich se týká vesnické krásky Floriany, jejíž nemoc Marlenu naučí, že šťastný život je ve skutečnosti volbou každého člověka.
Tisíc dní v Toskánku je román plný těch nejrozmanitějších a nejlahodnějších zemitých chutí stejně jako tradiční toskánská kuchyně a okouzlí všechny čtenáře, kteří chtějí poznat skutečnou duší Toskánska. Kniha je doplněna autorčinými recepty klasické toskánské kuchyně. Více na www.knihcentrum.cz.