Články a reportáže

Záhadné klenoty Sierra de Gredos: Poznejte divočinu a přírodní poklady ve středním Španělsku
Města

Záhadné klenoty Sierra de Gredos: Poznejte divočinu a přírodní poklady ve středním Španělsku

Velkolepý sled jezer, soutěsek, roklí, hřebenů a útesů, panství horských koz. V nejjižnější části provincie Ávila, se jako těžká a neprostupná žulová stěna zvedá pohoří Sierra de Gredos. Centrální protáhlé pohoří ve středu Pyrenejského poloostrova odděluje povodí a náhorní plošiny řek Duero a Tag.

UNESCO památky Německa – 2. část
Města

UNESCO památky Německa – 2. část

V předchozím článku o německých UNESCO památkách jsme si představili 4 navržené trasy podle Germany Travel tak, aby si každý návštěvník Německa jednoduše vybral, jaká místa ho zajímají. Nyní si představíme zbylé 4 trasy, a podle těchto dvou článků, můžete projet všechny UNESCO památky v Německu bez většího plánování.

Za tajemstvím marocké kuchyně
Etnokuchyně a recepty

Za tajemstvím marocké kuchyně

Ochutnali jste někdy tažín, hariru, kuskus nebo marrákéšskou tandžíju? Marocká kuchyně je výjimečná – i proto se Maroko stalo vyhledávanou destinací všech možných gurmánů, gurmetů a světově proslulých kuchařských es, jako je třeba Gordon Ramsay nebo Jamie Oliver. Pojďme nahlédnout pod pokličku hliněných hrnců běžné marocké domácnosti.

Jeruzalémský syndrom
Co je dobré vědět o náboženstvích

Jeruzalémský syndrom

Jeruzalémský syndrom je charakterizován jako stav akutní psychotické poruchy člověka po příjezdu na nábožensky významná místa v Jeruzalémě. Jedinci, u nichž se syndrom rozvine, se v krajním případě identifikují s některou z velkých postav abrahamovských svatých Písem – podle dat jsou častými Ježíš Kristus, Jan Křtitel nebo Mojžíš – nebo je náhle uchvátí role proroka, potřeba kázat a obracet ostatní k víře.

Mauricius … tak trochu jiná pracovní cesta
Ostrovy a pláže

Mauricius … tak trochu jiná pracovní cesta

O Mauriciu dnes vědí i ti méně zkušení cestovatelé. Tento ostrov zažívá poslední roky u Čechů nový boom a není čemu se divit. Leckdo si uvědomil, že dovolená v exotické destinaci může vyjít finančně podobně jako výlet po Evropě. Proč si lidé, včetně mě, tento ostrov tak zamilovali?

Poslední mohykán neuznaných států v Evropě, i to je Severní Kypr
Města

Poslední mohykán neuznaných států v Evropě, i to je Severní Kypr

Krásné liduprázné pláže, nedotčená příroda, průzračně čistá voda, procházky divočinou, velké množství historických památek nebo neevropsky nízké ceny, to vše nabízí mýty opředený Severní Kypr.

Průvodce zeměmi

Aneb to nejlepší, co byste měli navštívit.


Diskuzní fórum

Roadtrip přes Španělsko směr Maroko (příroda, hory, pouště, oázy,…)
Spolucestování Evropa

Ahojte :)
během léta bych se rád vypravil na roadtrip přes Španělsko do Maroka. Touto cestou nabízím možnost nějaké dobrodružné duši se ke mně přidat. Není podmínkou být aktivním řidičem, nemám problém si to celé „odkroutit“ sám, věkově ať jsme přibližně podobně - ideálně 20 – 35 let. Časově to vychází na minimálně 23-24 dní, případně se to dá protáhnout o pár dní. Itinerář je koncipován „aktivně“, ale zase žádný velký extrém by to být neměl. Představa je navštívit většinu přírodních krás Maroka (hory, jezera, pouště, oázy, pobřeží, občas i město) včetně maximálně jednodenních treků na lehko, vyjma jednoho dvoudenního výstupu na nejvyšší horu Maroka. Snažím se každý den objevovat nová místa, takže většinou se pokaždé nocuje na jiném místě. Není to koncipované úplně „low-cost na punk“ ani naopak nijak luxusně. V Maroku se předpokládá nocování minimálně pod stanem v autokempu s hygienickým zázemím (WC+sprchy) nebo klasické ubytko přes booking, co se týče jídla, tak každý individuálně –obchody, trhy, místní restaurace/bistra, fastfoody,…případně se dá něco udělat v kempu na plynovém vařiči. S roadtripy podobných typů po Evropě i mimo ni již mám několikaleté zkušenosti, ale i tak je každý nový roadtrip pro mě určitá výzva plná očekávaných i neočekávaných intenzivních zážitků, o které se rád s někým podělím:)

Pokud někoho má nabídka zaujala, rád sdělím konkrétnější informace (termín dle dohody), dejte mi pls vědět. Dík :).
(e-mail: radeksedlacek.vs „zavináč“ seznam.cz)
Radek (29).