TOP 7 nejkrásnějších potápěčských lokalit

TOP 7 nejkrásnějších potápěčských lokalit

I když nám nenarostly žábry a nezadržíme dech dlouhé hodiny, můžeme si už dnes s rozkoší a klidem prohlížet krásy podmořského světa. Bali, Velký bariérový útes nebo mexický ostrov Cozumel jsou jedny z takovýchto podvodních perel.

1. Kuba

Velkou výhodou potápění na Kubě je to, že se nemusíte nořit pouze do moře, ale můžete vplout i do rozsáhlých jeskynních systémů. Neměli byste vynechat jeskyně v Zátoce Sviní, nádhernou Playu Santa Lucia, letovisko Varadero nebo oblíbenou zátoku Maria la Gorda. S velkou pravděpodobností spatříte třeba žraloky, rejnoky nebo barakudy. Mnohem více se o potápění na největším ostrovním státě v Karibiku dozvíte v článku Se šnorchlem na Kubu.

2. Thajsko

Dobře dostupnou a nadmíru oblíbenou potápěčskou destinací je i Thajsko. Snad nejčastěji se turisté vydávají na ostrov Koh Tao, kde touží po setkání se žralokem. Bohužel právě přemíra turistů možná tuto oblast úplně zničí. Za zmínku stojí i potápění na Similanských a Surinských ostrovech.

3. Mexiko

Nejoblíbenější potápěčskou destinací v Mexiku je bezesporu ostrov Cozumel, který je obklopen nádhernými útesy a velmi čistou vodou. Díky tomu je kolem ostrova dobrá viditelnost až na 200 metrů. Najdete zde celkem devatenáct populárních útesů a navíc skvělé zázemí v podobě relativně finančně dostupného ubytování a desítek potápěčských obchodů v městě San Miguel. Mnozí ocení i možnost potápění v jeskynních systémech. Však právě čeští potápěči učinili v Mexiku významný objev – čtvrtý nejdelší podvodní jeskynní systém na světě.

4. Havaj

Padesátý americký stát rozkládající se na Havajských ostrov je dalším rájem potápěčů. Díky sopečnému původu ostrovů najdeme pod vodou rozličné útvary ze ztuhlé lávy. Ve specifickém ekosystému můžeme zahlédnout želvy, malé korálové žraloky i mořské ježky. A i zde najdete skvělé potápěčské zázemí.

5. Indonésie

Nekonečné potápěčské možnosti nabízejí tisíce indonéských ostrovů. Mezi nejpopulárnější patří Bali, Sulawesi nebo třeba odlehlejší Togeánské ostrovy. V Indonésii navíc najdete hned několik českých potápěčských základen, takže se ve vzdálené zemi potkáte s krajany, kteří vám budou jistě skvělým doprovodem na podvodních výpravách.

6. Austrálie

Velký bariérový útes znamená dva tisíce kilometrů plných korálů a exotické fauny. Tyto sta tisíce let staré útesy prý uhranou každého potápěče. Spatřit zde můžete patnáct set druhů ryb, stovky druhů korálů, šest ze sedmi mořských želv, desítky druhů žraloků a rejnoků a hlavně gigantického plejtváka myšoka.

7. Vanuatu

Východně od Austrálie mezi jihovýchodní Asii a Novým Zélandem najdete malinký ostrovní stát s názvem Vanuatská republika. Díky rozmanitosti vod, které se okolo ostrova rozlévají, sem míří mnozí potápěči. Můžou zde totiž plavat jeskyněmi, různými průplavy, kolem stěn, lávových věží i starých vraků.

Kde se nejraději potápíte vy?

Zkušenosti čtenářů

Martin

Snorchloval jsem na Similanskych ostrovech v Thajsku. Bohuzel koraly v okoli pevniny byly hodne znicene. Aspon jsem videl dve zelvy. Ale ostrovy to jsou moc pekne.

Ales

Na snorchlovani bych s klidnym svedomim doporucil Togiany. Tuhle fotku jsem pred nedavnem udelal jen 8m od plaze.
goo.gl/uNRC2

David Pěch

Džibutsko, i když je to tam docela drahé, tak to za to stojí!

Petra

Nejkrásnéjší potápění co jsem zažila bylo na Fidži. Byla jsem na Ko Tao a musim říct, že to zas tak super potápění nebylo. Ale je pravda, že turistů tam je hodně a docela masakr.

Andrea

Potápíme se ve vodách afrického kontinentu a zatím Top pro nás byl SUDÁN – barevné rybky i velcí predátoři, nádherné nepoškozené korály, výborná viditelnost, vraky lodí včetně velmi zachovalých aut Toyota Lancruiser, a v neposlední řadě pozůstatky podvodní vesnice projektu vědce a potapěče Jacquese Cousteau…

Navíc žádné zástupy lodí, žádní intro potápěči, klid a pohoda. Člověk si ponory může opravdu užívat bez rušivých elementů 😉

Vřele doporučujeme!!

Jana Schlitzová

MABULU BORNEO

V dubnu jsme šnorchlovaly / mimo jiné/ na Borneu – ostrůvek Mabulu. Nádhera !!!!

více o cestě na Borneu : http://www.kamsevydat.cz/ostrov-mabul-borneo-26/ ANDY

KamSsa1

díky za super tipy  kde vyzkoušet freediving. Právě jsem absoloval kurz potápění u https://potapeni.seawolf.cz/ , takže by nebylo vůbec špatné odletět někam k moři a vyzkoušet moje nabyté zkušenosti někde v praxi 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí