Podvodní Sipadan: hlavní město pro karety obrovské

Podvodní Sipadan: hlavní město pro karety obrovské

Malajský ostrov Sipadan je úžasný ostrov se spoustou potápěčských základen, ale také místo, kde se v noci nesmí na pláž a kde se dříve unášeli turisté.

Kdybych měl vyjmenovat 3 nejlepší místa pro potápění v Jihovýchodní Asii, tak mezi těmito TOP 3 bude určitě ostrov Sipadan. Tento 14ti hektarový ostrov na mapě najdete asi 35 km na východ od pobřeží malajského  státu Sabah v severovýchodní části Bornea. Původně jej proslavil Jacques Cousteau a od té doby se stal Sipadan mezi potápěči legendou pro neuvěřitelně velký výskyt mořských želv.

Ostrov sedí na vrcholku útesu kosodélníkového tvaru ve velmi hlubokém Celebeském moři (největší hloubka je více než 6 km). Vystupuje z abysálních hloubek jižně od kontinentálního šelfu a je vrcholem pradávné sopky. Bariérový útes, který v malé hloubce obklopuje ostrov, není nijak velký, rozkládá se na ploše jen asi šestkrát větší než samotný ostrov. V jednom místě na severu ostrova se útesová stěna dotýká pobřeží. Potápěči tak stačí sejít od břehu několik málo metrů, a plavat do vody hluboké více než 600 m.

Hlavní město Karet

Na útesech kolem Sipadanu byl zjištěn výskyt více než 3000 druhu ryb a korálů, což tuto oblast řadí k nejpestřejším mořských ekosystému na světě. Sipadan je však především proslulý karetami obrovskými. Mezi potápěči bývá dokonce označovat jako hlavní město karet.

Od července do října lze ve vodách kolem Sipadanu pozorovat karety ve všech stadiích životního cyklu – od mláďat namáhavě plavajících do oceánu až po dospělé želvy, připlouvající na pobřeží, aby zde nakladly vajíčka a stvořily další generace.

V tomto období je zakázáno procházet se v noci po plážích, protože v té době tam čerstvě vylíhlá mláďata absolvují svoji první cestu do vln oceánu, a kde dospělé samice kladou vejce do písku. Jasným důkazem jsou za ranního rozbřesku rýhy v písku vyryté plazícími se želvami. Velké množství čerstvě vylíhlých karet poutá samozřejmě pozornost hladových predátorů. Kromě karet obrovských se na Sipadanu vyskytují i velice vzácné karety pravé.

Další mořští krasavci

K dalším charakteristickým znakům Sipadanu patří obrovská hejna dvou druhu ryb – soltýnu a kranasů, které se vždy vyskytují v některých partií útesu. Soltýni dokonce dali jméno jedné z nejznámějších lokalit u Sipadanu, mysu Barakuda. Dále je možné setkat se tu s mantami a několika druhy žraloků včetně kladivounů. Pokud se potápěč soustředí pouze na velké živočichy, ochuzuje se o výjimečný život na samotných útesech. Obývají je mimo jiné drobné ropušnice třítrné, několik velmi zajímavých druhů plžů, porůstající nádherné rohovitky či obrovské pohárové houby.

Čtěte také: TOP 7 nejkrásnějších potápěčských lokalit

Úžasnou věcí na Sipadanu je, že žádná z potápěčských základen není vzdálena víc než několik minut jízdy lodí. Sipadan má pověst místa, které nabízí krátké ponory v malých hloubkách s mírnými proudy a je ideálním místem pro začínající potápěče nebo „šnorchlaře“. Lokality na Sipadanu představují špičku mezi přírodními místy i svoji rozmanitostí. Pozor, ale i na Sipadanu se objevují velmi silné oceánské proudy, hlavně u okrajovým mysů, které mohou být velice nebezpečné a potápěče mohou snadno unést několik desítek i stovek metrů daleko.

Silné proudy okolo Sipadanu

South Point neboli jižní mys patří k těm místům na Sipadanu, která se můžete snadno setkat s velice silnými proudy. Jde o výběžek bariérového útes, který se postupně táhne až k příkrému srázu. Pozoruhodným rysem této útesové lavice je to, že se nad ní trvale vyskytuje několik hej soltýnu a kranasů. Tato hejna můžete potkat v hloubce od už od 5 m, ale hlouběji položené části útesu zavedenou potápěče dále do ještě do větší hloubek. Tam proplouvají nádherné manty a z hloubky pomalu stoupají karety obrovské a karety pravé dále k ostrovu.

Nezapomeňte si také udělat čas na menší obyvatele útesu, kteří jsou schovaní mezi spletí korálů a podmořských hub. Žije zde několika druhů klaunu, chobotnic a mořských koníků.

Nejširší nabídku průvodců a map Malajsie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

Co nevynechat?

Barracuda point neboli Mys Soltýnů je lokalita, která patří k těm, které na Sipadanu prostě nesmíte vynechat. Své jméno nese tento mys podle jeho hlavních obyvatel, soltýnů. Ponor se provádí na severním okraji ostrova vedle základny Borneo Divers. Po sestupu na stěnu se pokračuje k mírnějšímu svahu asi v 15 m, kde žije jediná kolonie úhořovců na celém Sipadanu. Podívejte se zde po velkých zploštělcích, ropušnicích třítrnných a dalších plžích i mořských houbách.

Během tohoto ponoru se také mohou vyskytnout silné proudy, které potápěče mohou odnést pryč od útesu. Proudy jsou v těchto místech opravdu nevyzpytatelné, každý den se různě rozdělují a mění směr i podle přílivu a odlivu. Proto je třeba pečlivě naplánovat ponor na brífinku a neříkejte si jako já, že to nějak projde.

Ve větší hloubce je někdy možné potkat hejna kranasů šestipruhých a soltýnů. Často zde můžete potkat i lagunové nebo spanilé žraloky, také jsou tu i obvyklými návštěvníky mohutní kanicové. A pokud jste tu v období letním měsíců, tak zde potkáte i velké množství karet obrovských.

Na Sipadanau najdete ještě některé další krásné lokality na potápění – například Turtle Patch a Drop off. Obě nabízí potápěčům nevšední zážitky – velké stěny a životem kypící útesy.

Kladem současného stavu je, že přítomnost tolika potápěči vedla na zdejších útesech k ukončení lovu ryb dynamitem. Na druhé straně  ovšem nevyhnutelným záporem je mechanické poškození korálů a mořského života.

Tesk a bída potápěčského světa na Sipadanu

Bohužel neustálý příliv dalších a dalších potápěčů má na tuto lokalitu škodlivý vliv, což je patrné i z množství ulámaných korálů na útesových lavicích.

Je tu spousta potápěčů, kteří stále přejíždějí a často se stává že neobratný řidič vodního člunu se střetne s želvou nebo s bariérovým útesem. Toto poškození je patrné v mělkých partiích oceánu, kde některá místa silně připomínají výbuch bomby.

Malajsijský vláda v současné době stanovuje limity počtu potápěčů. Někteří renomovaní operátoři vynaložili chvályhodné úsilí, aby zavedli do praxe jakýsi kodex správného chování na útesu, který měl zlepšit situaci. To naštěstí způsobilo, že některé potápěčské základny musely ukončit svoji činnost, a už potápěčské lokality nekřižuje tak velké množství lodí.

V současné době platí limit 14 potápěčů na jednu základnu za den, ale v jednání jsou již další omezení. Regulace ovšem neplatí pro základny, které vyjíždějí ze sousedních ostrovů. Obecně je monitorování počtu potápěčů velmi obtížné, takže zatížení Sipadanu je stále velmi silné.

Jeho pověst také pošramocuje událost z roku 2000, kdy bylo uneseno 21 turistů a dalších humanitárních pracovníků. Od té doby je všude přítomná vojenská kontrola, což znamená, že ostrůvek je teď opravdu bezpečný a není jakýkoliv důvod k obavám.

Zkušenosti čtenářů

Lumír

Ano potápění v celé oblasti Semporny je úžasné.Pokud ovšem chcete přímo na Sipadan určitě si dopředu zajistěte povolení ke vstupu u některé agentury.Jinak se vám může stát,že se na Sipadan vůbec nedostanete.Asi nejlepší Agentura nám přišla Scuba Jeff.

Jiří V.

V loňském roce jsme byli na Borneu v Semporně a na okolních ostrovech. Krásnější podmořský svět jsme nikde neviděli- Egypt, Thajsko, Bali, nic se této lokalitě nevyrovná. Okolí mabul Island, Sipadan, Bohey Doulang, Bodgaja Island-nádhera. Jednoznačně doporučuji milovníkům šnorchlování.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí