Exotika na talíři

Exotika na talíři

Svět je veliké a rozmanité místo plné přírodních krás, výtvorů člověka sahajícím za hranice mysli a nespočtu rozmanitých kultur. A všude tam v těch dálkách se nestravují knedlíky a gulášem. Rozšiřte si své obzory a zažijte nefalšovanou exotiku na talíři! Ochutnejte švába nebo červa! Ochutnejte exotiku na talíři!

Pygmejové, malý národ tělem, ale velký duchem většinou žijící v pralese nevlastní žádné majetky. Sbírají však tlusté bílé larvy a opékají je nad ohněm. Jednak je to pro ně lahůdka a jednak v horších časech je používají jako jediné platidlo. Natolik si hmyzích pochoutek váží.

Oproti tomu na druhé straně planety v jihovýchodní Asii se zase říká, že snědí vše, co lítá a není to letadlo, a vše, co má čtyři nohy a není to stůl. Tržnice v Thajsku, Kambodži nebo Vietnamu zde běžně nabízejí své vyhlášené delikatesy, jako jsou larvy bource morušového, nebo smažení šváby.

A že je nálet sarančat katastrofou pro severní Afriku? Možná. Ale každý kdo může, vyběhne ven a snaží se nachytat co nejvíce proteinových lahůdek do sítí, a co nesní, usuší a pak prodává.

V Japonsku zase milují hmyz konzervovaný… Takhle bychom spolu mohli obletět celou tu naší modrou planetu až nazpět do naší kotliny české a uznat, že je na čase na chvíli odložit párek s hořčicí a dát si trochu cestování i do žaludku.

Přijďtě na workshop hmyzí kuchyně pod vedením kuchaře a cestovatele Milana Václavíka, třeba si jen poslechnete zajímavé povídání o tom, co se kde ve světě jí, nebo seberete odvahu a ochutnáte cvrčka!

Milan Václavík bude také jedním z hostů na cestovatelsko-outdoorovém festivatelu OBZORY, kde povede workshop hmyzí kuchyně. Festival proběhne 1. – 2. listopadu 2014 na Filozofická fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Top cestovatelské a outdoorové přednášky najdete v šesti sálech, můžete se těšit na taneční či fotografické workshopy, výstavy fotografií i prodej outdoorového vybavení, kulinářských dobrot, šperků a exotických zajímavostí za výhodné festivalové ceny. Více na www.festivalobzory.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: