HELP CAMP INDONÉSIE LOMBOK 2019

HELP CAMP INDONÉSIE LOMBOK 2019

Výuka angličtiny v základní škole Ngolang na ostrově Lombok v Indonésii, kterou organizuje Kintari foundation.

Místo konání:

Základní a mateřská škola v Ngolangu, základní škola ve vesnici Sukadana (Petiwung) a vesnice Kuta – ostrov Lombok, Indonésie

Informace o místě:

Ngolang a Petiwung jsou malé vesničky asi 5km od větší vesnice Kuta, ve které je dostupné ubytování, stravování a internet. Kuta je rybářská vesnice na pláži, skrytá okolními kopci, kde se pomalu rozvíjí turismus. Je zde několik hotelů, restaurací, obchodů a internetových kaváren. Celé pobřeží od Kuty na západ i na východ je lemováno bílými plážemi bez turistů, nádhernými kopci s pasáčky koz a malebnými vesničkami. Na některých plážích jsou ideální podmínky pro milovníky surfu. Do Základní školy v Ngolangu dochází do šesti tříd 300 dětí z širokého okolí, často chodí pěšky i několik kilometrů. Do školky v Ngolangu, kterou Kintari vystavělo a provozuje od roku 2011, chodí 15 dětí, které by jinak kvůli financím a velké vzdálenosti k nejbližší státní školce neměly možnost předškolního vzdělání. Školka byla zcela přestavěna v roce 2018 a nyní prezentuje první ekologickou stavbu v okolí, kterou navrhl a zrealizoval architekt Michal Krátký. První dvě třídy v základní škole ve vesnici Petiwung postavili místní obyvatelé v roce 2012 pro nejmenší děti, pro které je nejbližší státní škola v Ngolangu či Kutě příliš daleko, aby mohly tuto vzdálenost ujít samy pěšky. Místní obyvatelé získali inspiraci pro stavbu vlastní školy z dosavadní činnosti Kintari v Ngolangu a chtěli i oni pro své děti možnost vzdělání. Kintari od září 2013 tuto školu podporuje školními pomůckami a výukou angličtiny dobrovolnými učiteli z Čech. V roce 2014 zde díky pomoci Go2Indonesia vystavělo budovu s dalšími třídami pro větší děti.

Popis projektu a činnosti dobrovolníků:

Kintari foundation od roku 2006 podporuje školy na jihu ostrova Lombok. V letech 2009 – 2010 zrekonstruovalo ZŠ Ngolang, jejíž stav byl ze všech škol v okolí nejhorší. Kromě vybavení školy, zde také Kintari přistavělo studnu a umývárny. V této škole členové Kintari, jejich přátelé a dobrovolníci každý rok pomáhají místním učitelům s výukou dětí. Na začátku působení Kintari zde výuka probíhala vždy jen několik měsíců v roce. Od ledna 2011 zde výuka angličtiny, kterou vede Kintari, probíhá celoročně. Dobrovolníci se podílejí denně na výuce dětí (výuka angličtiny, malování, zpěv, hry aj.) za pomoci přítomných místních učitelů. Dobrovolníci také střídavě vypomáhají s výukou děti v Kintari školce vzdálené jen cca 1km od školy v Ngolangu. Zde dobrovolníci s dětmi malují, hrají naučné hry v rámci předškolního vzdělávání dětí. Od roku 2013 dobrovolníci docházejí učit také do školy ve vesnici Sukadana (Petiwung), která má v současnosti šest tříd po 15ti žácích. Dále každý den probíhají v Petiwungu a v Kutě odpolední kurzy angličtiny pro všechny věkové skupiny od začátečníků až po pokročilé. Všechny kurzy probíhají vždy 2x týdně.

V této oblasti je vzdělání velmi důležité, již z důvodu rozvíjejícího se cestovního ruchu. Děti díky anglickému jazyku mají možnost dalšího studia a získání práce v nově vznikajících ubytovacích zařízeních a restauracích. Děti z chudých poměrů, které navštěvují školy v této oblasti, pokud nezískají vzdělání, tak ztratí nejen možnost pozdějšího pracovního uplatnění v rozvíjející se Kutě či vzdálenějších městech, ale navíc jejich rodiny a domy tak budou zatlačeny dále do vnitrozemí, aby ustoupily stavbě nových hotelů. Místní tak nebudou moci z rozvoje ve své domovině těžit pro sebe, ale naopak budou ještě ztrácet. Bohužel je zde nedostatek místních učitelů a jejich vzdělání a kvalifikace je žalostná, stejně jako povědomí dětí a jejich rodičů o základní hygieně, což má za následek i řadu dětských kožních chorob. Kintari foundation pomáhá místním obyvatelům zajišťovat lékařskou péči a léky pro nemocné děti i dospělé a ve škole učí děti hygienickým návykům.

Nejširší nabídku průvodců a map Indonésie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Termín:

V průběhu celého roku.

Ubytování a strava:

Ubytování je zajištěno v homestayi místního učitele, koordinátora Kintari projektů na Lomboku. Cena pokoje pro dvě osoby se snídaní je 2.000.000,- Rp (tedy cca 3.200,- Kč). Ubytování a stravu si hradí dobrovolníci z vlastních prostředků. Na oběd se dochází obvykle do některé z místních restaurací, kde je jídlo velmi levné a chutné (cca 40 Kč/hlavní chod) a večeře je možné si přiobjednat v místě ubytování za cca 45,-Kč.

Doprava:

Dopravu do Indonésie si dobrovolníci hradí sami. Kintari vypomáhá se zajištěním levných a výhodných letenek a poradí se vším nezbytným před cestou i na cestu a pobyt v místě. Z letiště na Lomboku nebo z přístavu na Lomboku je dobrovolníkům zajištěn odvoz přímo do Kuty zdarma Kintari koordinátorem. Vedle místního koordinátora programu pro dobrovolníky, který mluví anglicky, pomáhá s překladem, je-li třeba, a s výukou ve školách, má Kintari na místě také českého koordinátora, který pomáhá zajišťovat hladký běh programu a pomáhá novým dobrovolníkům s praktickými záležitostmi. Kintari zajišťuje dobrovolníkům zdarma skútry, kterými se účastníci programu mohou dopravovat nejen do školy, ale také po pobřeží na okolní pláže a do nedalekých vesnic. Pro „neřidiče“ zajistí výlety do okolí autem a do školy odvoz na motorce. Zájemce naučí i skútr řídit a pomůžou s organizačními záležitostmi na místě jako je prodloužení víz, lékařské ošetření, nákup školních potřeb aj.

Další možnosti:

Ostrov Lombok patří k nejkrásnějším ostrovům v Indonésii. Během volných dní je možné projezdit na skútru či autem celý ostrov, který nabízí jak bílé pláže, průzračné vody, tak i bohatý podmořský svět, ideální vlny pro surfaře, tradiční vesnice pro zájemce o folklór a nádhernou přírodu s třetí nejvyšší sopkou Indonésie, Rinjani. Zároveň je Lombok výchozím bodem při plavbě za největšími varany světa na ostrovy Komodo a Rinca. Trajekt mezi Lombokem a sousedním ostrovem Bali jezdí 24h denně a plavba trvá 3-4 hodiny. Bali nabízí jedinečnou hinduistickou kulturu, památky a turistické atrakce.

Podmínky účasti:

Znalost anglického jazyka. Znalost indonéštiny výhodou (ulehčuje komunikaci s místními, kteří většinou anglicky nehovoří). Zkušenost s výukou dětí je výhodou. Pedagogické vzdělání není podmínkou. Důležité je zapálení a odhodlání k pobytu v daleké zemi s naprosto jinou kulturou a mentalitou, odvaha, kuráž, dobrá nálada a samostatnost. Schopnost řešit samostatně a konstruktivně různé situace, radost z práce s dětmi a chuť pomoci.

Pro účast na programu je nutný předchozí pohovor a následná metodická příprava k výuce v terénu. Minimální délka pobytu je 2 měsíce (v zimních měsících po dohodě i 1 měsíc).

Počet účastníků:

Maximálně 6 v jednom termínu.

Bezpečnost a zdraví:

Indonésie patří k zemím s výskytem horečky dengue a řady jiných nemocí typických pro země třetího světa. K pobytu je nutné očkování na žloutenku typu A a B, břišní tyfus a tetan. Doporučená jsou i antimalarika, ale nejsou nutností. Jen pro případ cest na odlehlejší ostrovy Maluk či Papuy. Lombok nepatří ke kritickým oblastem, výskyt malárie je zde téměř nulový, ale dengue se zde občas vyskytne. Důležitá je ochrana moskitiérou a repelenty. Pít lze pouze balenou vodu. Je nutné se vyvarovat nápojům s ledem a neloupanému ovoci (prevence před střevními infekcemi).

Co s sebou:

Mezinárodní řidičský průkaz, léky, moskitiéra, repelenty, lehké bavlněné svršky (jinak je levná záležitost si je pořídit v místě). Do školy je nutné delší oblečení zakrývající ramena a kolena (kalhoty, sukně i svršky), na Lomboku převažuje Islám a krátké a odvážné oblečení není vhodné. Pro výstupy v horách je nutné mít teplé oblečení, stejně tak jako pro případné noční přejezdy trajekty, kde bývá chladno (jinak je na Lomboku stále teplota kolem 30°C). Od listopadu do února je zde období dešťů. Cestovní pojištění.

Jak dále postupovat:

Více informací o Kintari foundation a jejich rozvojových projektech, včetně fotografií dokumentujících jejich činnost naleznete na FB Kintari foundation nebo Instagramu kintari_foundation a na stránkách www.kintari.org. Bližší informace k programu získáte na e-mailu [email protected].

Kontaktní osoba: Mgr. Jana Wolfová, +420 602 620 068.

K přijetí do programu je nutné CV a osobní pohovor, který si domluvíte na výše uvedených kontaktech. Žádné poplatky za účast na programu se neplatí.

Zkušenosti čtenářů

Sofie

Dobry den, chtela jsem se jen zaptat, ta cena pokoje – ubytovani 250-350 kč, je za jakou dobu? Den/tyden/mesic?
dekuji

JanaWolfová
Sofie:

Cena je uvedena za dvoulůžkový pokoj se snídaní. V rupiích je to 100tis-150tis Rp (pro dvě osoby).

Petra

A vízum?

Jana Wolfová
Petra:

Vízum vám zařídíme.

nikita

Protoze to neni vyse uvedene, co tedy platim (hradim) jako ucitel a co je mi hrazeno vasi spolecnosti nebo spolecnosti, ktera to organizuje?

Jana Wolfová
nikita:

Kintari foundation o.s. vám zajistí transport, víza i ubytování a veškeré organizační věci ve škole. Vše si ale účastník hradí sám (doprava, ubytování, strava). Finance sdružení nejsou určeny na podporu učitelů, ale výhradně slouží na rekonstrukci školy a nákup učebnic.

alena

Pokud se nemylim, budou naklady pro dobrovolnika kolem 50 000 kc, ne? Prave jsem se vratila z indonesie a jen letenky stoji kolem 40 000, levnejsi momentalne asi nejsou…

alena:

Po celý rok se dají sehnat letenky ve výši maximálně 20tis (pomůžeme zajistit) a samotný pobyt na Lomboku nestojí více než 5tisíc Kč.

Lukáš

Chtěl jsem se zeptat,jaké zkušenosti s výukou dětí jsou vyžadovány? Mám zkušenosti se soukromým doučováním několika dětí, ale nikdy jsem nevyučoval např. na jazykové škole. Jsou takové zkušenosti dostatečné?

Jana Wolfová
Lukáš:

Dobrý den, důležitá je chuť pracovat s dětmi, jazyková škola není zvláštním přínosem, neboť výuka ve škole na Lomboku probíhá zcela jinak než výuka v ČR. S metodou výuky Vás samozřejmě seznámíme a probereme s Vámi veškeré postupy, které se ve škole ve výuce osvědčily. Z Vaší strany se očekává milý přístup k dětem, chuť je učit a hlavně trpělivost:o)

Katka

Lukáši, se všemi dotazy kontaktujte přímo organizátorku Janu Wolfovou (kontakt najdete na konci článku). Ráda Vám na všechny dotazy odpoví.

lenka

Vypada supr lakave. Co musim udelat,abych mohla vyrazit? Mohla bych na konci zari. Dik Lenka

Marek

Je ještě možnost ?

Jana Wolfová
Marek:

Možnost účastnit se našeho help campu je po celý rok. Odletět můžete prakticky kdykoliv dle vašich časových možností.

Tereza a Monika

Dobrý den,
před 14 dny jsme Vám psaly na email: [email protected] a nikdo se nám ještě neozval. Je tu ještě možnost ze zúčastnit v lednu 2014?
Díky za odpověď.

Lukas

Dobry den, chtel jsem se zeptat jestli je moznost pridat se v nahodny termin na kratkou chvili? Planuji byt v Indonesii nekdy kolem kvetna, cervna ale zatim neznam presny cas kdy se tam budu nachazet… dekuji 🙂

Petra

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké jsou tedy celkové náklady (vízum, strava, letenka atd.) odborvolníka během pobytu v Lomboku?
Děkuji:)

Dominika

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho trvá jeden termín a na náklady. Děkuji 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí