TOP 8 světových velkoměst, která vám učarují

TOP 8 světových velkoměst, která vám učarují

Bogota, New York, La Paz nebo Havana. Vybrali jsme pro vás 8 krásných metropolí, které se vám už navždy zapíšou do paměti a budete je chtít znova navštívit!

1. Bogota

Bogota bylo jediné město v životě, z něhož jsem měla trochu obavy. Pár lidí mě přesvědčovalo, že bezpečnost tu není ideální a že si musím dávat velký pozor. Jaké překvapení pro mě pak osmimilionová kolumbijská metropole byla!

Většina turistů se ubytuje v nejstarší čtvrti La Candelaria, kde jsou k vidění krásné koloniální domy, rozlehlá náměstí i nejzajímavější Muzeum zlata. Nezapomeňte ale vyjet i do krásných moderních čtvrtí, které Bogotu představují zase z jiného pohledu. Ráno si pak určitě přivstaňte a vyjeďte na Monserrate, kde se vám dostane toho nejkrásnějšího výhledu na město a garantuju vám, že právě tady ve třech tisících metrech nad mořem si město už navždycky zamilujete.

2. Havana

Kubánská metropole vás okamžitě pohltí svými latinsko-americkými rytmy, vůní spáleného benzínu a rozmanitostmi na každičkém kroku. Přestože jsou její zlaté časy nenávratně pryč, má tahle královna Karibiku mnohé co nabídnout. Stačí se jen pozorně rozhlédnout a překvapí vás, kolik architektonických skvostů se pod prvotním závojem bídy ukrývá. A právě to dělá Havanu jedním z nejkrásnějších měst na světě. Nespornou výhodou je i fakt, že se tu budete cítit bezpečně prakticky kdykoliv.

3. Yangoon

Bývalé hlavní město Barmy má dnes okolo pěti milionů obyvatel, ale cestovatelé se zde spíše cítí jako na venkově. Ulice se večer zaplní příjemnými pouličními stánky s jídlem, místní posedávají a konzumují, co jim přijde pod ruku. Právě v podvečer působí obrovská metropole jako milá vesnice, kde se všichni znají.

S ránem se vydejte oběhnout koloniální domy a hlavně dechberoucí Šweitigoumskou pagodu, která byla svědkem mnohých historických událostí a stávek. Je kompletně pokrytá zlatem, a tak přes den tolik odráží sluneční paprsky, že se na ni bez slunečních brýlí skoro nelze dívat.

4. La Paz

Oficiálním hlavním městem Bolívie je Sucre, ale La Paz je administrativním centrem této hornaté země v Jižní Americe. Město se rozkládá v hodně kopcovitém terénu a kulisu mu tvoří pohoří Cordillera Real, proto je také skvělým výchozím místem hned na několik treků. Připravte se ale na to, že nadmořská výška přes 3 600 m n. m. vám dokáže zavařit a je potřeba si po příletu dát pár dní oddech.

Snad největším lákadlem jsou tržiště plná kožených brašen a svetrů z alpaky. Ty nejzajímavější stánky ale najdete v na ulici Linare, kde se nachází bizarní Mercade de Hechicería. Jedná se v podstatě o čarodějnický trh, kde můžete najít různé talismany, bylinky či sušená lamí embrya. Nejzajímavější na tomhle místě je ale fakt, že se zdaleka nejedná jen o atrakci pro turisty…

5. Káthmándú

Dokud jsem o Káthmándú jen četla v horolezeckých knížkách, nějak mi nedošlo, že vůbec neleží v srdci Himaláje, ale v docela zelené krajině v nadmořské výšce ani ne tisíc pět set metrů. O to víc mě pak ale Káthmándú po návratu z hor bavilo. Historický střed města leží okolo nádherného náměstí Durbar Square a je tak rušný a plný vjemů, že vás za pár hodin úplně vyčerpá.

Krom centra vás v Káthmándú určitě zaujmou další dvě místa: největší kopulovitá stúpa v zemi Boudhanath a vrchol se stúpou Swayambhu, kde je mnohem klidnější atmosféra. A samozřejmě se musíte jít trošičku proplést uličkami Thamelu, zájemci se mohou zastavit a nahlédnout třeba do některého slavného hotelu, kde se ubytovávali horolezci po dlouhé roky. Za všechny můžeme zmínit třeba GARUDA hotel.

6. New York

Málokteré město je tak jedinečné jako New York, proto se zde vyplatí zůstat ideálně hned několik dní, abyste dokázali řádně načerpat atmosféru, kterou jinde nezažijete. Doporučujeme prozkoumat město tak trošku bez plánu a zkusit se více toulat, nicméně pár míst byste minout rozhodně neměli. Zmiňme za všechny ikonickou Sochu Svobody, svítící neony na Time Square, Muzeum 11. září, vyhlídku na vrcholu Rockefellerova centra, a pak poklidný a zelený Central Park.

Nejširší nabídku průvodců a map USA (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

7. Tokio

Moderní a neskutečně rušná metropole plná neonů a všudypřítomných reklam. To je Tokio. Hlavní město Japonska je tak trochu jiný svět, na nějž se nelze vůbec připravit. Zajímavé je, že zde prakticky neexistuje noc, osvětlené je v centru snad všechno.

Křižovatka Šibuya vzdáleně připomíná Times Square, ale jen do té doby, než se vydáte do čtvrti Šindžuku, kde to teprve září. Najdete zde také několik ulic plných úplně miniaturních barů, kam se vejde třeba jen 5 lidí. Klub má své téma a schází se v něm třeba milovníci jazzu, literatury nebo různých sportů, některé jsou určené pro cizince, v jiných je jim vstup zakázán. Největším úkolem pro vás ale bude zorientovat se v tom dopravním mumraji a lidském mraveništi.

8. Singapur

A jako závěrečný tip tu máme městský stát v jihovýchodní Asii. Singapur je zajímavý zejména z hlediska etnického i náboženského složení obyvatel, najdete zde Číňany, Indy, Malajce, hinduisty, buddhisty, muslimy i křesťany na jednom malém kousku země.

Kdybyste měli čas navštívit v tomhle městě jen jedno místo, měly by to být Gardens by the Bay. Moderní zahrady jsou příkladem ekologicky udržitelné funkce architektury. Odpočinete si zde od ruchu velkoměsta a pokocháte se více než jedním milionem rostlin!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: