Udělejte si doma dál bhat (Nepál)

Udělejte si doma dál bhat (Nepál)

Dál bhat je nejrozšířenějším nepálským jídlem, jež můžete ochutnat v desítkách podob. Toto je jedna z nich.

Co potřebujeme (pro 4 osoby)

– 3 hrníčky vody
– 200 g masur dálu (červená čočka)
– 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
– 1 lžička nakrájené čerstvé zelené čili papričky
– půl lžičky semínek černé hořčice
– půl lžičky five-spice (směs ze skořice, koriandru, bobkového listu, badyánu a anýzu)
– tamarind nebo polovinu citrónu
– sůl
– cukr
– olej
– čerstvé lístky koriandru
– 500 g rýže

A dáme se do toho

1) Do vařící vody přidáme masur dál a vaříme na mírném plameni do změknutí, tj. asi 15 minut a sundáme z plynu. Mezitím dáme vařit rýži.
2) Přidáme nastrouhaný zázvor, čili nakrájené na kolečka, sůl, cukr a tamarind, promícháme a ještě chvilku povaříme.
3) Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v momentě, kdy semínka začnou vyskakovat z pánvičky, sundáme z plamene a přidáme do směsi s masur dálem.
4) Přidáme five-spice, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela.
5) Podáváme s rýži, posypané najemno nakrájenými lístky koriandru.

Doba přípravy

30 minut

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi

Nejširší nabídku průvodců a map Nepálu (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

Miro

Tano a Davide, nevim odkud mate uvedeny recept. Nepalsky znamena Dal – omacka a Bhat ryze. Ja jsem jedl Dal Bhat (prosim uvadejte jidla v originalnim nazvu, tedy Dal ne Dál) na trecich v Himalajich. Urcite existuje cela rada provedeni tohoto jidla, no na svych cestach jsem se setkal prevazne s plnym talirem varene ryze a v male (snad kompotove nebo polevkove) misce cockova paliva omacka. Nekde k tomu podavali i varene brambory. Vas recept mi vsak pripomina jidlo podavane v nektere asijske restauraci nekde uprostred Evropy.
Posilam Vam jeden original nepalsky recept na Dal Bhat

Ingredients
Plain Rice (Bhat)
2 cups rice (Basmati or Long grain preferred)
4 cups (1 lt) water
1 tsp butter (optional)

Lentils (Dal)
11 cups lentil (any kind)
4 to 5 cups of water (depends preference of your consistency of liquid)
1 tsp turmeric
1 tsp garlic, minced
6 tbsp clarified butter (ghee)
3/4 cup sliced onions
2 chillies (dried red chilies preferred) (depends on your preference)
Salt to taste

OPTIONAL
1 tsp (pinch) asafetida
1 tsp (pinch) jimbu
1 tbsp fresh ginger paste

Vyzkousejte a porovnejte.
S pozdravem
Miro Nágel, Žilina

David Kučera
Miro:

Ahoj Miro,

díky za další variantu na dál bhat. Toto velmi rozšířené jídlo se – jak bývá u pouličních jídel v Asii zvykem – opravdu vyskytuje ve více variantách, náš recept je jednou z nich.

David

Roy
Miro:

Dobry den Pane kucera
Myslim cetel jsem vase nejake clanek o Bangladese, jenom me zajmalo kde vyjste nasel takove levny hotel v Dhace hlavne jidlo za 1/4 usd??? rad bych to videl Ja tam taky par krat byl a nemel jsem ani jidlo ani snidani tak levny jak vy,
Dekuju
Roy

David Kučera
Roy:

Ahoj Royi,
jídlo jsem jedl zásadně v pouličních jídelnách. Jídlo s masem bylo 2-3x dražší než bez masa, jídlo bez masa doslova za pár korun.
David

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí