HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Makeau Yao Pad Ped Gkrapao (Thajsko)

Makeau Yao Pad Ped Gkrapao (Thajsko)



Co potřebujeme: (pro 3-4 osoby)

- 2 středně veliké lilky
- 6-8 stroužků česneku (podle chuti možno přidat)
- 1 čili paprička, příp. sušené čili koření v pytlíku
- mletý pepř
- olej
- vývar z krevet
- rybí omáčka nebo sardelová pasta
- bazalka (čerstvá nebo sušená)
- cukr
- sůl

Tipy:

1) nemáte-li rádi pálivá jídla, vynechejte čili a pepř
2) kde sehnat méně běžné přísady

A dáme se do toho:

1) Nakrájíme lilek: ukrojíme konec se zeleným okvětím a nakrájíme na 4-5 cm široké válečky, které pak krájíme podélně na asi 5 mm široké obdélníčky.
2) Lilek krátce povaříme ve vývaru z krevet, příp. ve vodě ochucené rybí omáčkou nebo zředěnou sardelkou. (Když začne měnit barvu, je předpřipravený k další přípravě.)
3) Mezitím nadrobno nakrájíme čili papričku, česnek a bazalku.
4) Ve woku (nebo velké pánvi) rozpálíme olej. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a po pár sekundách čili a špetku pepře. Za dalších pár sekund přidáme povařený lilek. 
5) Vydatně posypeme bazalkou (nešetříme) a pokapeme rybí omáčkou nebo zředěnou sardelkou. Pro zjemnění chutě mírně pocukrujeme. Podle chuti můžeme dosolit. Pořádně zamícháme.
6) Dusíme, dokud lilek úplně nezměkne (hnědá sklovitá barva, mírně se rozpadá).
7) Podáváme s dušenou rýží.

Doba přípravy:

35-45 minut

Tipy:

1) pro zkrácení doby přípravy je možné si lilek předvařit předem a uchovat v lednici. Před další úpravou (dušením) by však měl mít pokojovou teplotu (jinak je náchylnější na „rozblemcání“)
2) netrapte se, nemůžete-li sehnat čerstvou bazalku, z vlastní zkušenosti není výrazný rozdíl při použití sušené, avšak čerstvá voní již při krájení :)
3) pro dosažení „pečené vůně“ můžeme lilek místo předvaření zapéct na grilu
4) máte-li rádi česnek, můžete ho použít víc, výraznější chuť dosáhneme vylisováním

Poznámka:

Krevety a rybí omáčka dávají jídlu thajský šmrnc (plody moře jsou v Thajsku velmi oblíbené), proto se jich nebojte, i když jste k nim jinak rezervovaní :). Vegetariáni je mohou vynechat, jídlo pak však přeci jen postrádá něco ze své autenticity.



Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

CESTOVATELSKÝ TWEET

Nic neotevře oči tak, jako cestování.

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno