HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Khír (Bangladéš a Indie)



Khír je velmi oblíbenou sladkou pochoutkou v částech Indie a Bangladéši.

Co potřebujeme: (pro 6-8 osob)

- 50 g krátkozrnné neboli kulaté rýže
- 2 l plnotučného mléka
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 2 bobkové listy
- 100 g hnědého cukru
- 1 pytlík vanilkového cukru
- 2 lžíce lehce opražených (loupaných) mandí

Tipy:

1) používejte pouze netrvanlivé plnotučné mléko, které při vaření lépe houstne
2) kde sehnat méně běžné přísady

A dáme se do toho:

1) Rýži omyjeme a necháme stranou okapat.
2) Ve velkém hrnci přivedeme do varu mléko, přidáme bobkové listy a 15-20 minut vaříme, aby se vypařila voda a mléko začalo houstnout.
3) Do mléka přidáme rýži a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Poté přidáme cukr a kardamon a vaříme dalších 20-30 minut na velmi mírném plameni do zhoustnutí, resp. do změknutí rýže.
4) Nakonec přidáme vanilkový cukr a necháme vychladnout. Na začátku chlazení je dobré khír občas promíchat, aby se nevytvořil škraloup.
5) Podáváme ozdobené mandlemi.

Tipy:

1) pokud je khír přílis hustý, je možné zředit jej sladkou smetanou
2) rýže se v mléce vaří déle než ve vodě, proto pokud chcete zkrátit dobu vaření, můžete rýži předem spařit v horké vodě

Doba přípravy:

60 minut

 

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi


16.05.2006, Redakce


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 

CESTOVATELSKÝ TWEET

Tallinn je vše, co jste si kdy přáli a potřebovali.

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ