HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Pádler.cz Festival OBZORY Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Gkaeng Liang Fak Tong (Thajsko)



Co potřebujeme: (pro 4-5 osob)

- 1 středně velkou dobře vyzrálou dýni/tykev (třeba Hokaidó, nebo jiný druh)
- šťáva z 1 limetky
- 6 dkg krevet
- 1-2 čili papričky
- pepř
- 2-3 šalotky
- 2-3 žloutky
- olej
- 1 pol. lžíce šťávy z citrónu
- 10 dkg kokosové moučky
- 2-3 lžíce rybí šťávy nebo pasty na dochucení (možno použít sardelku)
- cukr
- sůl
- bazalka

Tipy:

1) nemáte-li rádi pálivá jídla, vynechejte pepř a použijte méně čili, aspoň trochu by ho tam ale mělo být, jinak by jídlo ztratilo svoji autentičnost - v Asii je většina jídel pálivé chuti.
2) kde sehnat méně běžné přísady

A dáme se do toho:

1) Kokosovou moučku namočíme předem na půl hodiny do vlažné vody, pak ještě asi 20 min. povaříme a vodu scedíme. Takto získáme „kokosové mléko“, v kterém se polévka bude vařit. Během vaření polévky ho podle potřeby zředíme vodou. nebo vývarem z krevet.
2) Dýni rozkrojíme napůl, oloupeme a vyndáme semena. Oranžovou dužinu nakrájíme na větší kostky (asi 1-2 x 1-2 cm). Odložíme stranou, pokapeme šťávou z limetky a necháme asi 20-30 min. stát.
3) Mezitím uvaříme krevety (asi 10 min.). Vývar můžeme použít na zředění kokosového mléka na požadované množství.
4) Z 2-3 žloutků, 5 pol. lžíc oleje a 1 pol. lžíce citrónové šťávy si připravíme majonézu: žloutky šleháme a po zpěnění po kapkách přidáváme olej a nakonec citrónovou šťávu. Mírně osolíme.
5) Očistíme šalotku a nadrobno nakrájíme. Do ní přidáme rozmixované krevety, majonézu, nadrobno nakrájené čili, pepř podle chuti, sůl a sardelku (ta je taky slaná, takže solíme opatrně). Dobře promícháme, můžeme rozmixovat (polévka bude jemnější).
6) Do kokosového mléka dáme připravenou dýni a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme „šalotkovo-krevetovou pastu“ a vaříme, dokud dýně změkne.
7) Před dovařením jemně dochutíme cukrem (polévka by měla mít mírně nasládlou pikantní chuť) a přidáme bazalku. Vaříme na mírném plameni ještě asi 10 min.
8) Podáváme teplou, můžeme ozdobit čerstvými lístky bazalky.

Doba přípravy:

asi 60 minut

Tipy:

1) vegetariánská verze: Vynecháme všechny rybí přísady :-). Polévka je i tak velmi chutná (máme vyzkoušeno). Ovšem při použití sojové majonézy místo klasické by už chuť byla víc odlišná od originálu, ale i to je možné :-).
2) máme-li k dispozici kokosové mléko (z plechovky, nebo čerstvé) - minimálně 2 dcl pro 4 osoby, je lepší ho použít místo mléka připraveného z kokosové moučky. Je však asi dražší a méně dostupné. Efekt je jinak velmi podobný.
3) jednotlivé body přípravy je možné prohodit podle toho, jak se to komu hodí.
4) je-li málo času, stačí kokos pouze povařit bez předchozího povaření, anebo ještě lépe, namočit přes noc :-).



Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi


16.05.2006, Redakce


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

CESTOVATELSKÝ TWEET

Neseď doma jak pecka a jeď nekam :-)

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno