HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Faláfel (Jordánsko, Sýrie a Libanon)



Co potřebujeme: (přibližně pro 6 osob)

- 400 g cizrny (římský hrách)
- 1 salátovou okurku
- 3 rajčata
- bílý jogurt (velký, tj. asi 400 g)
- 10-12 pita placek
- 5 dkg hladká mouka
- 2 vejce
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2-3 bobkové listy
- mletý koriandr
- mletý římský kmín
- kajenský pepř
- sůl
- olej

Tipy:

1) pity je třeba před přípravou vyzkoušet, ne všechny totiž po rozkrojení vytvoří „kapsu". Počet 10-12 placek platí v případě relativně malých pit – o průměru 20 cm, které používáme my. Větších placek bude stačit méně.
2) kde sehnat méně běžné přísady

A dáme se do toho:

1) Namočte cizrnu, nejlépe přes noc. Poté ji propláchněte a vařte s bobkovým listem do změknutí – běžně stačí 20 minut. Vodu z vařené cizrny slijte stranou, budete ji možná potřebovat.
2) Než se cizrna uvaří nakrájejte okurku a rajčata na kolečka a cibuli na kostičky
3) Uvařenou cizrnu rozmačkejte nebo rozemelte na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžete použít slitou vodu z vaření.
4) Do cizrnové pasty přidejte sůl, koření podle chuti (koriandr, římský kmín, kajenský pepř), rozkvedlaná vejce, nakrájenou cibuli, vylisujte stroužky česneku a promíchejte. Pro zahuštění přidejte hladkou mouku.
5) Pokud nemáte faláfelovač (tak jsme nazvali malé udělátko, které na Blízkém východě používají k tvarování faláfelů), za pomocí polévkové lžíce vytvářejte karbanátky a v rozpáleném oleji smažte dozlatova z obou stran. Pokud se faláfely rozpadají, přidejte do těsta další mouku.
6) Servírování: rozřízněte pita chleba na poloviny a do vzniklé kapsy rozmačkejte faláfely (2-4, podle velikosti pity). Přidejte nakrájenou okurku, rajče a jogurt.

Doba přípravy:

namočení cizrny přes noc + 45 minut



Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi


13.05.2006, Redakce


Diskuse


Jan
Jan

Doplňuji pár poznámek podle vlastní zkušenosti:

- základem pro to, aby se falafely nerozpadaly, je udržovat olej stále rozpálený. Falafely vkládejte po jednom a vždy chvíli vyčkejte, aby se olej příliš nezchladil.

- uvařenou cizrnu je skutečně daleko lepší rozmačkat než rozemlít. Můžete začít mačkadlem na brambory, ale nejlepší konzistence dosáhnete, když budete pokračovat vlastními pěstmi až do vytvoření mazlavé hmoty.

- cibuli (jemně nakrájenou) a česnek přidejte ještě před mačkáním, těsto krásně slepí. Do takového těsta vůbec nemusíte přidávat vejce, snížíte tak potřebné množství mouky. Hladké mouky vůbec stačí jedna, maximálně dvě lžíce. S doplňováním tekutiny z vaření cizrny buďte také opatrní - opět maximálně dvě lžíce, a jen když je potřeba. Když je v těstu příliš vody, falafely se rozpadají. Základ je těsto opravdu pořádně prohníst.

- výborné je také doplnit do těsta posekanou petrželovou nebo koriandrovou nať. Opět přidat ještě před mačkáním, aby pustila šťávu, která těsto slepí.

10. 04. 2016, 11:58:17

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 

RSS této diskuze

CESTOVATELSKÝ TWEET

Krávy v base camp vám můžou sníst jediné hrubé ponožky před výstupem na ledovec!

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ