HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Čapáty (Indie a Pákistán)



Capaty

Čapáty je snad nejznámějším pokrmem celého indického subkontinentu. S touto obilnou plackou, jakýmsi chlebem subkontinentu, se setkáte na každém kroku. Doprovází spoustu pokrmů (nějaké recepty se tady snad brzy objeví), nebo se jí jen tak samotná. Nejednodušší, a zároveň nejlepší je čerstvá upečená, ještě teplá, potřená máslem.

Co potřebujeme: (asi 10 čapáty)

- 250 g pšeničné celozrnné mouky
- voda
- sůl
- 3 lžíce rozpuštěného másla

A dáme se do toho:

1) V míse smíchejte mouku se solí, pomalu přidávejte vodu a vytvořte měkké těsto.
2) Těsto přeneste na vál a válejte jej 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé. Kouli těsta přikryjte utěrkou a nechte odpočinout asi 1 hodinu.
3) Když je těsto připravené, nahřejte na plynovém vařiči pánev nebo plotýnku. Těsto navlhčenýma rukama znovu propracujte a rozdělte na 10 stejně velkých bochánků. Na pomoučněném válu je rozválejte na tenké placky.
4) Dejte čapáty na předehřátou plotýnku. Když se na povrchu začnou objevovat malé bubliny a okraje se začnou zvedat, obraťte je a pečte po druhé straně, dokud se nezačnou nafukovat.
5) Potom čapáty zdvihněte a obě strany opékejte několik vteřin na přímém plameni, dokud se nenafoukne. Hotové čapáty by měly být zcela propečené a na obou stranách pokryté hnědými skvrnami. Vzduch vytlačte a jednu stranu potřete rozpuštěným máslem.

Tipy:

1) čapáty je možné připravovat i na elektrickém vařiči: položte je na plotýnku a obracejte tolikrát, kolikrát bude třeba k propečení
2) čapáty podávejte hned po upečení, nebo je zabalte do utěrky, abyste je udrželi teplé a vláčné

Doba přípravy:

20 minut + 60 minut stání těsta


Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi


16.05.2006, Redakce


Diskuse


Le
Le
dá se to udělat i na panvičce :) a aby se nemuselo čekat hodinu než těsto ztuhne, stačí ho dát na několik minut do lednice. a osobně jsem radši, když se mi je podaří propéct, aniž by ty "skvrny" stačili pozměnit barvu víc než jejích okolí...
15. 02. 2012, 22:18:30

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 

RSS této diskuze

CESTOVATELSKÝ TWEET

Neseď doma jak pecka a jeď nekam :-)

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ