HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Pádler.cz Festival OBZORY Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

TOP 5 kulinářských specialit z Malajsie

TOP 5 kulinářských specialit z Malajsie

Malajsie je rájem pro milovníky asijského jídla. Chutě a vůně jihovýchodní Asie jsou tu soustředěny na jednom místě. Pojďte se nechat nalákat na pět vyhlášených dobrot - sladké palačinky, národní jídlo nasi lemak nebo chléb roti jala.



Lokální kuchyně je ovlivněna čínskou, thajskou, indonéskou a indickou kuchyní. Někdy může být docela složité definovat, který pokrm vlastně pochází z Malajsie. Země je navíc etnicky velmi pestrá, takže variace v různých jídlech existují i napříč regiony.


 

Roti jalaRoti jala

Klasická fried rice, smažená rýže jako jinde v AsiiKlasická fried rice jako jinde v Asii

Ledový dezert Ais Kachang s příchutí manga.Ledový dezert Ais Kachang s příchutí manga.

Prohlédněte si další fotografie k článku...


Základ malajsijské kuchyně samozřejmě tvoří jako u většiny asijských národů rýže (nasi) a nudle (mee). Malajci v kuchyni často a rádi používají koření, v oblibě mají zejména kari a chili. Málokterý pokrm se obejde bez pálivé omáčky.

Možnosti malajské kuchyně jsou téměř neomezené. Vyplatí se zkoušet pořád něco nového. Téměř vždy se bude jednat o jedinečný gastronomický zážitek.

Toto je 5 specialit, které byste na svém příštím výletu do Malajsie měli vyzkoušet.

1. Sladká palačinka Apom Balik

Nemůžete s klidným srdcem tvrdit, že jste vyzkoušeli malajské jídlo, dokud jste nedopřáli vašim chuťovým buňkám pohlazení v podobě této sladké pochoutky.

Palačinka naplněná cukrem, oříšky a kukuřicí patří ke stálicím malajského jídelníčku. Není třeba čekat s podáváním až po hlavním chodu, Malajci si  ji rádi dají i ke svačině kdykoli během dne.

Apom Balik objevíte na kterémkoli z pouličních trhů s jídlem. Pokrm jsem viděla ve dvou různých velikostech, přičemž mi více zachutnala větší varianta. Je méně křupavá.

Pokud vás zaujaly speciality malajské kuchyně, přečtěte si také o specifikách "blátivé zátoky" Kuala Lumpur, hlavního a největšího města Malajsie, v článku Kuala Lumpur - podrobný průvodce městem.

2. Národní jídlo Nasi Lemak

Další gurmánskou povinností je Nasi Lemak, neoficiální národní jídlo Malajsie.

V podstatě se jedná o rýži uvařenou v kokosovém mléce. Chuť samotného jídla určují především přílohy. Jejich kombinace závisí na tom, kde v Malajsii se nacházíte, podává se s vařeným vejcemarašídyzeleninoumasem na kari nebo mořskými plody. Obvykle nechybí ani pekelně pálivá omáčka sambal.

Ledový dezert Ais Kachang s příchutí manga.Ledový dezert Ais Kachang s příchutí manga.

3. Ledový Ais Kachang

Dezerty z krájeného ledu (shaved ice) jsou díky horkému podnebí velmi populární. Dříve bylo zvykem led krájet ručně, dnes už  příprava probíhá pomocí sofistikovaného přístroje.

Objednejte si Ais Kachang, a naservírují vám ledovou horu, která bude hrát všemi barvami. Pod nánosem pestrobarevných sirupů čeká velmi různorodá směs. Kutáním v ledu objevíte červené fazole, kukuřice, kondenzované mléko, želé a kdoví co ještě.

Jedná se o pokrm indických muslimů, a kromě Malajsie ho můžete ochutnat třeba v Singapuru. Z vlastní zkušenosti doporučuji objednat si verzi s mangovou zmrzlinou. Jedna porce vystačí pro dva.

4. Satay - maso na špejli

Přestože je často považován za pokrm z Thajska, satay pravděpodobně pochází s indonéského ostrova Jáva, kde je dokonce platí za národní pokrm. At už je původ jakýkoli, pojďme se shodnout na tom, že maso napíchané na špejli a ugrilované na ohni, je prostě velmi chutné.

Malajsie má svoje vlastní variace grilovaných špízů, a to s použitím kuřecího, hovězího nebo vepřového masa (poslední varianta se samozřejmě vyskytuje v nemuslimských restauracích).

Omáčky se často liší z regionu na region. Často se používá sladká, ale pálivá arašídová omáčka.

Pouliční prodavač připravuje Roti JalaPouliční prodavač připravuje Roti Jala

5. Chléb Roti Jala

Roti jala, nazývaný též síťový chléb (net bread), dostal svůj název podle tvaru. Jeho příprava rozhodně stojí za zhlédnutí: roti jala totiž vzniká splétáním tenkých provázků chleba na obří smažící pánvi. Místí kuchaři ho zvládnou vyrobit do minuty. Musí se pořádně ohánět!

Výsledný produkt pak zbývá poskládat, tak trochu jako francouzskou palačinku. Dejte si ji třeba s kuřecím kari.

Roti jala se podává celoročně, největší oblibě se však těší v době ramadánu.

Autorka Veronika Tomanová je blogerka o cestování. Dva roky žila na Taiwanu, kde se infikovala nevyléčitelnou vášní pro jihovýchodní Asii. Nejčastěji ji najdete s laptopem na cestách. Svoje cestovatelské tipy a triky sdílí na blogu VeronikasAdventure.com.

04.04.2017, Veronika Tomanová


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

CESTOVATELSKÝ TWEET

Jen ten, kdo se odváží jít dál než ostatní, se dozví, jak daleko může doopravdy jít.

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno