HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Pádler.cz Festival OBZORY Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Tabouleh, arabský střípek z etnokuchyně v podání šéfkuchaře Milana Václavíka

Tabouleh, arabský střípek z etnokuchyně v podání šéfkuchaře Milana Václavíka

Máta, citron a petrželová nať… netradiční chutě, které vás v taboulehu dostanou svou svěžestí a neotřelou chutí. Dopřejte svých chuťovým pohárkům trošku té exotiky a zkuste si připravit tabouleh, jednoduchý arabský sálat, pod taktovkou šéfkuchaře Milana Václavíka i třeba sami doma.



Tabouleh je tradiční arabský salát z hladkolisté petrželové nati s jemným bulgurem a rajčaty. Je to velmi oblíbené jídlo na blízkém východě, převážně pak v Libanonu, Iráku a Sýrii. Směrem přes Turecko až na Balkán pak najdeme jeho různé obměny s čili papričkami, cuketou dokonce i s lilkem nebo okurkou.

Tabouleh, někdy také Tabouli, je na blízkém východě velmi oblíbený salát a většinou je součástí tzv. mezze. Což se dá volně přeložit jako předkrmy. V podstatě jde o několik menších jídel servírovaných v malých miskách. Skvělé na tomto druhu stolování je přátelská atmosféra, kdy se misky při jídle sdílejí. Odpadá tím takové to naše "můj talíř, moje jídlo" a stolování se pak nese v přátelštějším duchu.

Tajná ingredience, bulgur

Kombinace netradičních surovin jako máta, citrony a hladkolistá petrželová nať dávají salátu příjemně neobvyklou chuť, která vás překvapí svojí svěžestí a originalitou! Další netradiční surovinou je bulgur. Je to drcená pšenice, která se vyrábí tak, že se nejdříve povaří, nasuší, a pak nadrtí na malé kousky. Prodávají se dva typy, jeden hrubý a druhý jemný. Na Tabouleh je nejlepší použít ten jemný. Takto zakoupený bulgur pak stačí přes noc namočit do studené vody a přidat do salátu.

Na celý recept podle šéfkuchaře brněnského Klubu cestovatelů Milana Václavíka se můžete podívat v krátkém videu. Bon apetit!


Milan Václavík je profesí kuchař, srdcem cestovatel. Spojil práci s koníčkem a na svých cestách nakukuje pod pokličku místním kuchyním a sbírá nové recepry. Několik let se specializoval na libanonskou kuchyni a pracoval jako šéfkuchař libanonské restaurace Klub Cestovatelů v Brně. Píše články, přednáší o arabské a indické kuchyni, věnuje se cateringu extremních jídel, je hlavním propagátorem entomofágie v ČR a spoluautorem kuchařky Hmyz na talířiDalší zajímavé tipy na recepty najdete na jeho webu cestyschuti.cz.

 

Festival Obzory

9 sálů, 30 osobností, 25 přednášek, 10 filmů a 25 workshopů. Další cestovatelskou sezónu zahajuje Festival OBZORY 7.-8.11.2015 v Praze. Největší cestovatelská akce roku. Pečlivě vybrané přednášky ze všech aktuálních cestovatelských TOP destinací, čerstvé expedice, důkladné know-how pro cestovatele, exotické jídlo, večer koncert Létajícího koberce, skvělá atmosféra, místo, kde se potkávají fajn lidi, předvánoční market užitečných dárků… vše na jednom místě v Praze (Filozofická fakulta UK), o víkendu 7.-8.11.2015. Více na www.Festival Obzory.cz.

 


08.10.2015, Milan Václavík


Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

CESTOVATELSKÝ TWEET

Žij svůj sen... ;)
Sponzorováno