HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

TOP 7 věcí, které musíte ochutnat v Maroku

TOP 7 věcí, které musíte ochutnat v Maroku

Maroko je plné exotických vůní a chutí. Tajin, kuskus i harrira jsou pro Maroko stejně typické, jako velbloudi či písečné duny a určitě byste je při svých cestách do této oblasti neměli vynechat.



Připravili jsme si pro vás top 7 marockých specialit, které marockou kuchyni činí naprosto jedinečnou.


 

Hrnce na tajineHrnce na tajine

Kuskus se zeleninouKuskus se zeleninou

Prodejce tajinuProdejce tajinu

Prohlédněte si další fotografie k článku...


 

1. Pastilla

Sladko slané křupavé bochánky mají kořeny ve městě Fez, ale rozšířené jsou i na pobřeží. Oblíbený předkrm tvoří směs masa či zeleniny zapečená v mnoha tenoučkých vrstvách jemného těsta a navrch posypaná cukrem a skořicí. Náplň je převážně drůbeží nebo holubí maso. Pro nás netypické spojení masa a sladké chuti určitě stojí za vyzkoušení. Vegetariánské verze se necukrují.

Vlevo kuřecí a vpravo zeleninová pastillaVlevo kuřecí a vpravo zeleninová pastilla

2. Zaalouk

Salát nebo chcete-li dip z pečených lilků, rajčat, česneku a koření se servíruje jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu. Právě pečený lilek dává pokrmu charakteristické kouřové aroma. Dá se jíst teplý i za studena.

3. Tajine

Nemůžete odjet z Maroka bez ochutnání národního pokrmu, který se připravuje ve speciální nádobě s poklicí kónického tvaru. Pomalu dušené maso se zeleninou se vyskytuje v nepřeberném množství variant. Setkat se můžete s jehněčím, kuřecím, rybím i čistě vegetariánským tajinem. Doporučuji vyzkoušet variaci, kdy se spolu s masem pečou i sušené švestky, fíky a ořechy. Omáčka tím získá jemně nasládlou chuť. Tajine se jí jen tak, s pečivem nebo s kuskusem.

Tajin se sušeným ovocemTajin se sušeným ovocem

4. Harrira

Klasická marocká polévka, oblíbená obzvláště během ramadánu. Jí se před hlavním jídlem, jako lehká svačinka, ale klidně i k snídani. Základem je maso (jehněčí, kuřecí či hovězího) vařené spolu se zeleninou (cibule, rajčata, mrkev) a různými luštěninami jemně ochucené kořením a bylinkami. K polévce se přikusuje arabský chléb, ale také datle nebo sladké sezamové sušenky Chebakia.

Nejen v Maroku můžete ochutnat bezpočet úžasných jídel. Nechte se inspirovat i článkem TOP 7 míst, kde si užít pouliční dobroty.

5. Amlo

Tato sladká pasta se připravuje z pomletých pražených mandlí rozmíchaných v arganovém oleji a oslazené medem. Je skvělá k snídani na chleba nebo na placky připomínající lívance. Také se používá jako přísada do různých koláčů, pečiva i omáček. Arganový olej je jedním z nejvzácnějších na světě, stromy, z jejichž plodů podobných olivám se získává, nerostou totiž nikde jinde na světě než v jihozápadním Maroku.

Amlo - pasta z mandlí a arganového olejeAmlo - pasta z mandlí a arganového oleje

6. Čerstvé džusy

Pomeranče jsou v Maroku nejrozšířenějším ovocem. Za pár drobných dostanete na ulici sklenku čerstvě vymačkané šťávy. Pro domácí pití jsou oblíbené kombinace chutí, k pomerančům se přidává šťáva z řepy nebo mrkve a také mandlový prášek. Pro zvláštní příležitosti se před servírováním do sklenky sypou plátky mandlí. Zvláště v horkých měsících se můžete setkat i s osvěžujícím džusem z okurky, který se chladí ledovou tříští.

Džus na ulici za pár drobnýchDžus na ulici za pár drobných

7. Berber whiskey

Nenechte se oklamat, pokud vám budou usměvaví Marokánci nabízet berberskou whiskey. Alkoholu se vám nedostane, ale pozvání určitě neodmítejte. Příležitost k vypití sklenky skvělého mátového čaje se najde téměř kdykoliv a kdekoliv. Po dobrém jídle či jako projev pohostinnosti. Silně oslazený čaj připravený ze zeleného čaje a lístků máty (nany) se hojně pije po celé zemi. Berbeři nápoj vylepšili přidáním citronové trávy a růžových květů. Výsledkem je skvělý nápoj, který osvěží i v největším horku.


25.06.2015, Katka Karlová


Diskuse


Khamlia
Khamlia
ja bych dodala ze je tech veci dobrych ktere by mel clovek ochutnat vic nez jen 7 :) jako napr. couscous, nebo khalia, v Marrakechi Tanja atd. ˘
25. 06. 2015, 11:34:51
Rebi
Rebi
Přesně, je jich asi milion ,-) Gazelí růžky (cukroví z mandlové pasty), mechoui (pečený beran), msemen (koblížky) ...
25. 06. 2015, 19:08:12
a co hašiš ?
26. 06. 2015, 21:23:48
joey
joey

Kysin: ten tam maju fakt dobry :D a v kombinacii s jedlom je to uplne skvele :D uzival som si to tam 3 tyzdne :D

19. 08. 2015, 14:32:05
olik
olik
Tajine jsme si přivezli již před vic jak 20 lety i s ohništěm domu a na chalupě je to s grilem to nej v létě. Co se sklidí ze zahrádky, to se tam nacpe, k tomu maso a je to bomba. Jen je to trochu těžší záležitost na dovoz. V podstatě Tajin jsme jedli i v Tunisku, tam ho dělají hodně červený (rajčatový), tady je, řekla bych, mnohem lepší. Jedla jsem ho na spoustu způsobů a vždy mi chutnal, jenže jinak to je, když tam je člověk x let a jinak, když tam jede na dovolenou, všechno se hold ochutnat nedá za čas, který je tam jen na dovolené, ale pravdu maj ve skrze všichi, co tu psali o jídle. A zalejt to mátovým čajem. Tech jídel je mraky a taky záleží zda je vaří v restauraci, v hotelu nebo je to kuchně čistě domácí, to je pak úplně jiné kafe. Taky je rozdíl mezi tím, kde si to jídlo člověk dá, je to stejné jako u nás, taky se některá jídla dělají trochu jinak na Moravě a trochu jinak v Čechách, nebo na severu a na jihu. Harriru jsem měla mockrát a pokaždé byla trochu jiná. Mohu jen doporučit.
06. 10. 2017, 17:03:21
Street Food Hunters
Street Food Hunters

tu je nas clanok s par inspiraciami co ochutnat napr v Marakesi

http://www.streetfoodhunters.com/marakes-a-jeho-ikonicky-streetfood/

07. 10. 2017, 07:28:22
Berber
Berber

Co si přivézt z Maroka - vcelku užitečný k diskusi, možná se někomu hodí k Maroku.

08. 01. 2019, 23:12:33

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

CESTOVATELSKÝ TWEET

zkuste vzít někoho na týden na vodu a hned poznáte,co je zač

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno