HedvabnaStezka.cz SvetBehu.cz Pohora.cz SvetOutdooru.cz TuleniPasy.cz Festival OBZORY Pádler.cz Expediční kamera SNOW Film fest Klub cestovatelů Praha/Brno

ETNOKUCHYNĚ A RECEPTY

POSLEDNÍ DISKUSE

Uvařte si zambijskou nshimu

Uvařte si zambijskou nshimu

Nshima je kaše uvařená z hrubé kukuřičné mouky (zásadně z bílé kukuřice). Je to jednoduché jídlo, ale po třech měsících pobytu v Zambii, když nemáme nshimu dva dny za sebou, jsme celí nesví.



Když jsme přijeli do Zambie, byli jsme zvědaví, jak chutná nshima a dali jsme si ji hned k prvnímu obědu, co jsme v Lusace měli. To jsme ji ještě jedli nožem a vidličkou..... Každý, koho potkáme, se nás ptá, jestli nám nshima chutná a když řekneme, že jo, jsou viditelně potěšení. Lidi tady jedí nshimu dvakrát denně. Každý den k obědu a k večeři a někdo dokonce i k snídani. My jsme si to nedovedli představit, nshima nám na poprvé chutnala (je to něco jako polenta), ale že bychom jednu přílohu, byť sebelepší, jedli každý den dvakrát?


6. musí se míchat opravdu velmi dlouho Musí se míchat opravdu velmi dlouho

10. dobrou chuťDobrou chuť

8. servírování tradiční lžícíServírování tradiční lžící

Prohlédněte si další fotografie k článku...


Uvařit nshimu je umění. V Zambii se to ale učí děti už od malička. Holčičky si hrají venku na vaření, většinou jen s listím a hlínou, předvádí, že vaří nshimu. Někdy dostanou od maminky kukuřičnou mouku a uvaří si nshimu doopravdy. Děti ve věku čtvrté třídy začínají vařit pro rodiče a dělají to dokud bydlí doma. Snažila jsem se to naučit, ale mistr rozhodně nejsem. Největší fuška je správně míchat.

Recept:

Kukuřičnou mouku “mealie meal” vmícháme do horké, ale ještě ne vroucí, vody v poměru 1 díl mouky, 3 díly vody . Na zkoušku je lepší začít s malým objemem. Mícháme dokud směs nepřijde k varu, pak necháme vařit 15 min pod pokličkou. Potom přidáváme za stálého míchání postupně další mouku, dokud kaše nedosáhne požadované hustoty . Pak necháme kaši minutu dusit pod pokličkou a další 4 minuty vaříme a mícháme. Někdo má radši nshimu řidší a lepkavější, někdo hustší. Počítejte každopádně s tím, že než bude nshima hotová, bude vás ruka od míchání pořádně bolet.

Žena na venkově vaří nshimu, ZambieŽena na venkově vaří nshimu, Zambie

Hotová nshima se servíruje tradiční servírovací lžící. Někde ji nacpou do misek a z misek vyklápí ve formě takových kopečků. Nshima se jí zásadně rukama. Na talíř si dáte jeden kus, z něho pak ulamujete v ruce vytvarujete kuličku, do kuličky uděláte důlek a do něj seberete zeleninu nebo maso.


31.12.2006, Magda Herová


Diskuse


Super, tento recept jsem hledala už dlouho, jedla jsem to v Londýně u jedné africké rodiny a bohužel jsem si tehdy nezapamatovala, co jsem to vlastně jedla :) Ještě se k tomu vaří nějaké maso a zelenina, ale netušíte někdo, jaký druh, nebo taky jak se to vaří? Když tak díky za odpověď :)
18. 03. 2014, 16:09:19

Sem vložte diskusní příspěvek.


 
 +   = 
*napište slovy, kolik je pět plus pět
 
* - antispamový filtr není vyžadován u registrovaných přispěvatelů
 

RSS této diskuze

CESTOVATELSKÝ TWEET

Úsměv nad zlato!

NAJDI SI ČLÁNKY V OKOLÍ

Sponzorováno